Tα παραδοσιακά Λαζαράκια (παραλλαγή παραδοσιακής συνταγής της Τήνου)


Υλικά

-> αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 1 κιλό
-> μαγιά στιγμής: 1 φακελάκι
-> ζάχαρη: 150 γρ.
-> γάλα: 1 φλιτζάνι του τσαγιού, ζεστό
-> κανέλα σκόνη: 1 κουταλάκι του γλυκού
-> αλάτι: 1 κουταλάκι του γλυκού
-> γλυκάνισο σκόνη: λίγο
-> νερό χλιαρό: 2 φλιτζάνια του τσαγιού (περίπου)
-> ελαιόλαδο: 3-4 κουταλιές της σούπας
-> αυγά κόκκινα

Εκτέλεση


Ετοιμάζετε το προζύμι από το προηγούμενο βράδυ, διαλύοντας τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και το ανακατεύετε με 1 ½ φλιτζάνι αλεύρι. Το αφήνετε σκεπασμένο. Κοσκινίζετε το αλεύρι και το βάζετε σε μία λεκάνη.

Κάνετε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί με το προζύμι. Ζυμώνετε έως ότου γίνει η ζύμη μαλακή και αφράτη που να μην κολλάει στα χέρια σας.

Παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθετε σε σχήμα χοντρού κορδονιού. Βάζετε ένα κόκκινο αυγό στο κέντρο και διπλώνετε τα δύο άκρα του κορδονιού, στρίβοντάς τα μεταξύ τους για να πάρουν το σχήμα που βλέπετε στη φωτογραφία. Πασπαλίζετε με λίγο σουσάμι και αφήνετε να φουσκώσουν. Ψήνετε στους 200° C για 20’ περίπου.
----
Τα «Λαζαράκια» τα έφτιαχναν το Σάββατο του Λαζάρου στην Τήνο και την Κάλυμνο με κόκκινα αυγά ή καρύδια για να φιλέψουν τα παιδιά. Συχνά τους έδιναν σχήμα μικρού ανθρώπου, του Λάζαρου.

Πληροφορίες από: http://www.icookgreek.com

Share To:

0 comments so far,add yours

_____________________________________________________________________________________
Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται
_____________________________________________________________________________________