Από τον ΘΑΝΑΣΗ ΧΑΡΑΜΗ 
Πηγή: www.lifo.gr

Σε ένα νησί που μεταξύ άλλων φημίζεται για την αρχιτεκτονική του έκφραση μέσα από την παράδοση και τις επιρροές της, η Τήνος στεγάζει για πολλούς το πιο ιδιαίτερο μπουκέτο παραδειγμάτων όπου το παλιό συναντά το καινούργιο και μέσα από καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές καταφέρνει να γίνει διαχρονικό.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αποτελεί το έργο "A Touch of New" το οποίο απέσπασε Διάκριση στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2017 από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής, και συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στα 7 καλύτερα έργα ανακαινίσεων από Έλληνες Αρχιτέκτονες από το 2013 μέχρι σήμερα. Μια παλιά αποθήκη απέκτησε νέα ζωή και χρήση και μεταμορφώθηκε σε ένα καταφύγιο χαλάρωσης με μοναδική δομή και θέα στο Αιγαίο.

Με άξονα το ότι η σύγχρονη αρχιτεκτονική οφείλει να κρατά κριτική σκέψη στο παρελθόν, ενώ την ίδια στιγμή οφείλει να μεταφράζει τις ανάγκες του σήμερα μέσα από την ανάγνωση του χθες, ο αρχιτέκτονας Αριστείδης Σ. Ντάλας έβαλε τη σφραγίδα στο έργο αυτό και το έκανε να ξεχωρίσει.




Εμπνευσμένη από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική των κτιστών περιστερώνων της Τήνου και από τον τρόπο που πραγματοποιούταν οι προσθήκες καθ' ύψος, η κατοικία στον Τριαντάρο αφορά την ανακαίνιση μιας Παλαιάς Σιταποθήκης και την μετατροπή της σε εξοχική κατοικία με την προσθήκη ενός δωματίου καθ' ύψος.

Η συνθετική δομή της πρότασης γίνεται αντιληπτή σε δύο ζώνες που λειτουργούν συμπληρωματικά.

Υιοθετώντας την αφαιρετική προσέγγιση και επιζητώντας την ελάχιστη παρέμβαση στο τοπίο, η αρχιτεκτονική πρόταση, σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα κριτικά παραδοσιακή, αποτελείται από την αρμονική ένταξη/αιώρηση ενός κύβου από ανεπίχριστο (αδρό) σκυρόδεμα πάνω στον υφιστάμενο πέτρινο όγκο.

«Στη κατοικία στον Τριαντάρο της Τήνου, έχουμε βρει έναν διαφορετικό τρόπο διατύπωσης της προσθήκης καθ' ύψος, όπως αυτή παραδοσιακά γινόταν στο νησί, τόσο ως αναλογία όσο και ως υλικό. Εμείς, εκφράζουμε αυτή την προσθήκη με διαφοροποίηση του υλικού και αποκόλληση του νέου όγκου, μέσω της οποίας διαμορφώνεται ένα οριζόντιο άνοιγμα προς τη θέα, στο σημείο όπου διαγράφεται νοητά ο ορίζοντας», αναφέρει ο αρχιτέκτονας.

Το οριζόντιο άνοιγμα που δημιουργείται ανάμεσα στο υπάρχον παλαιό και το νέο, εκτός από σημείο παύσης στο εξωτερικό περίβλημα, αναπτύσσει μια διαμπερή ζώνη, εμπλουτίζει με φυσικό φως το χώρο του υπνοδωματίου και δημιουργεί οπτικές φυγές, καδράροντας τη θέα στη γραμμή του ορίζοντα.


Την ίδια στιγμή, το μεγάλο τετράγωνο άνοιγμα που διαρρηγνύει την λιθοδομή μπροστά από το καθιστικό, λειτουργεί σαν οθόνη που απελευθερώνει τη θέα και ταυτόχρονα, διαμορφώνοντας ένα μικρό πεζούλι – υπαίθριο καθιστικό – στον χώρο της αυλής, είναι το σημείο ένωσης του «μέσα» με το «έξω».

Η υπάρχουσα τηνιακή πέτρα του ισογείου εναλλάσσεται με τον γκρι-καφέ σοβά των προσθηκών, σε μια προσπάθεια σαφούς διαχωρισμού του παλαιού από το νέο. Έτσι, η κατοικία εισάγει ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο σε μία αρμονική μίξη του παραδοσιακού και του νεωτερικού χαρακτήρα της ελληνικής υπαίθρου.



* Ο Αριστείδης Σ. Ντάλας είναι αρχιτέκτονας, απόφοιτος του ΕΜΠ (2007) με μεταπτυχιακή εμβάθυνση στην κατεύθυνση "Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός". Το 2014 μετέφερε το αρχιτεκτονικό του γραφείο στην Τήνο, όπου ζει και εργάζεται μέχρι και σήμερα. Για το έργο "A touch of new" συνεργάστηκε με τον αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Σταθόπουλο, απόφοιτο του ΕΜΠ (2012) με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη & Τεχνολογία Υλικών και την αρχιτέκτονα Κατερίνα Μπαλή, απόφοιτη του ΕΜΠ (2012), όπου σήμερα παρακολουθεί το μεταπτυχιακό "Σχεδιασμός – Χώρος – Πολιτισμός".

** Το έργο κατασκευάστηκε από την Aegean Construction & Development του Δημήτρη Λούβαρη και φωτογραφήθηκε στα πλαίσια των Βραβείων Αρχιτεκτονικής από την Έβελυν Φωσκόλου.


aristidesdallas.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.