Ολόφρεσκα λαχανικά, νοτισμένα θαλασσινή αλμύρα, βγαίνουν από τα μποστάνια για να αναμειχθούν με τα μυστικά της τηνιακής κουζίνας αλλά και την αστείρευτη φαντασία των κατοίκων. Οι αγνές πρώτες ύλες μπλέκονται με το μεράκι και την παράδοση, δημιουργώντας μοναδικές εμπειρίες γεύσης: το φρέσκο γάλα γίνεται πικάντικη κοπανιστή, καρίκι, μαλαθούνι και άλλα τυριά που δεν έχετε ποτέ ξανά γευτεί.

Το σαλσίσι, ντόπιο λουκάνικο που τρώγεται ωμό, η χοιρινή λούζα, με αρώματα μπαχαρικών και κρασιού, οι πεντανόστιμες λιαστές ντομάτες και οι διάσημες αγκινάρες-μινιατούρες του νησιού, σε αναρίθμητες παραλλαγές τους, σερβίρονται με χειροποίητα παξιμάδια και τηνιακό τσίπουρο. Και στο επιδόρπιο, ο ουρανίσκος ξαφνιάζεται ευχάριστα με παστέλι στο λεμονόφυλλο, ξεροτήγανο ή ψαράκι με μέλι και καρύδια.

Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Τήνου σας προσφέρεται στο πιάτο κάθε άνοιξη, στο φεστιβάλ Tinos Food Paths, όμως οι τηνιακές γεύσεις έχουν την τιμητική τους και ολόκληρο το καλοκαίρι, σε κάθε γωνιά του νησιού. Στη γιορτή της αγκινάρας στην Κώμη, τη γιορτή της κάπαρης στην Ποταμιά, τη γιορτή της ρίγανης στα Δύο Χωριά και τη γιορτή του μελιού στον Κάμπο θα γνωρίσετε μία άλλη γευστική παράδοση και μια κουζίνα αναπάντεχα μοναδική, όπως την ενέπνευσε στους κατοίκους της η Μούσα του Αιγαίου.



Share To:

0 comments so far,add yours

_____________________________________________________________________________________
Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται
_____________________________________________________________________________________