ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Εστίας Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, 
Τεργέστη 4.2.2013 

Παρουσίαση βιβλίου “Οι Έλληνες της Νεάπολης και της Νοτίου Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα” “I greci di Napoli e del Meridione d' Italia dal XV al XX secolo” του ιστορικού Ιωάννη Κορίνθιου - Πανεπιστήμιο της Καλαβρίας.

Η Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη και η Εστία Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού,  κατανοώντας τη σημασία της καταγραφής και ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού στη Νότια Ιταλία και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και εγκυρότητα της πρωτοποριακής έρευνας του Ομογενή ιστορικού  και φιλόλογου Γιάννη Κορίνθιου του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, προωθούν και προβάλλουν σε όλη την Ιταλία, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τις κατά τόπους Κοινότητες της Ομογένειας, το βιβλίο του  ” I greci di Napoli e del Meridione d' Italia dal XV al XX sec. (Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα)” , που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό Οίκο της Σαρδηνίας AM&D Edizioni. 
 
Η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στο βιβλιοπωλείο Feltrinelli  της πόλης Caserta στις 26 Ιανουαρίου 2013 και σημείωσε μεγάλη επιτυχία μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο. 
 
Η δεύτερη παρουσίαση διοργανώθηκε από την Εστία Ιταλίας του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού και την ιστορική κοινότητα Τεργέστης, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας  Sala Filoxenia,  την 1η Φεβρουαρίου 2013. Την εκδήλωση παρακολούθησαν με μεγάλο ενιδαφέρον περισσότερο από ογδόντα ομογενείς και ιταλοί φίλοι του ελληνισμού και ακολούθησε ένας πολύ ζωντανός  διάλογος μεταξύ του κοινού και του συγγραφέα του βιβλίου. 
 
Τα ελληνικά και ιταλικά ΜΜΕ, πολλές έγκυρες εφημερίδες, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, σημαντικά τηλεοπτικά κανάλια και απειράριθμες ιστοσελίδες καταγράφουν με ξεχωριστή έμφαση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με την πρόσφατη κυκλοφορία αυτής της μελέτης. 
 
Το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα κενό της ιστοριογραφίας. Για πρώτη φορά οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να  ανατρέξουν σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα που καταγράφει μισή χιλιετία ζωής και δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στη Νάπολη και στη Νότια Ιταλία. Πολλά ανέκδοτα έγγραφα, που ο συγγραφέας κατάφερε να εντοπίσει σε διάφορα ιστορικά αρχεία,  προσφέρουν  νέα πλούσια στοιχεία στους ερευνητές της ιστορικής διασποράς για περαιτέρω μελέτη.  
 
Το μνημειώδες αυτό βιβλίο  800 σελίδων εκδίδεται στα ιταλικά, ύστερα από μια έρευνα δυο δεκαετίων σε αρχεία και βιβλιοθήκες και κυκλοφορεί με την ευκαιρία της προσεχούς επετείου των 500 χρόνων της Ελληνικής Εκκλησίας και της ιστορικής Αδελφότητας των Ελλήνων της Νάπολης. Γίνονται ταυτόχρονα προσπάθειες για να ευοδωθεί σύντομα και η έκδοση στα ελληνικά αυτού του βιβλίου, που αναδεικνύει τη συμβολή  και ζωντάνια της Ομογένειας στις χώρες υποδοχής. 
 
Ο αναγνώστης που θα προστρέξει σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψει την εποποιία των ιστορικών εστιών της Ιταλίας μετά την άλωση της Πόλης, θα αντιληφθεί ότι η διασπορά ήταν πρωτίστως σπορά και μπόλιασμα του Ελληνισμού και ότι ο υπόδουλος και ο απόδημος Ελληνισμός ήταν συγκοινωνούντα δοχεία την περίοδο της τουρκοκρατίας και  ότι η ιστορία των πόλεων και χωρών υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν κανείς δεν λάβει υπόψη του τη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους. 
 
Για τον συγγραφέα η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης, δεδομένου ότι οι διάφορες ιστορικές κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές ανταλλαγές  ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και τις καθόλου πολιτικές εξελίξεις που συνέβαλαν στην παλιγγενεσία της Ελλάδος.
 
 
Σύντομα θα ανακοινωθεί ο ημερολογιακός προγραμματισμός για τις προσεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις για την προβολή του βιβλίου σε άλλες πόλεις της Ιταλίας.
Αλίκη Κεφαλογιάννη Διευθύντρια Εστίας Ιταλίας Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Σχόλια: