Συνεχίζοντας τα αφιερώματα μας, περπατήσαμε στο χωριό Περάστρα, χτισμένο σε ρεματιά κοντά στην Κώμη.  Πρόκειται για ένα καταπράσινο χωριό με πέτρινα γεφύρια και παραδοσιακές κρήνες, χτισμένο δίπλα σε ποτάμι.


Παλιότερα λειτουργούσαν νερόμυλοι και ελαιοτριβεία. Περπατώντας στο χωριό, θα συναντήσετε τα απομεινάρια τους.


ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΑΣΤΡΑΣΑναζητήσαμε και βρήκαμε στο www.tinos.biz, ένα κείμενο που ανέφερε λίγα λόγια για το ιστορικό ελαιοτριβείο της Περάστρας. 

Μεταξύ άλλων αναφέρει.

Χτίστηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα πλάι στο πέτρινο γεφύρι του χωριού και αποτελεί ένα από τα τελευταία ιστορικά λιοτρίβια που υπάρχουν μέχρι σήμερα στο νησί μας.

Στον εσωτερικό του χώρο σώζονται ακόμα τα βόλια, η βίδα για τη σύνθλιψη της ελιάς και το μεγαλύτερο μέρος της ενδιαφέρουσας αρχιτεκτονικής του κτιρίου. Το λιοτρίβι της Περάστρας αποτελεί ένα σοβαρό κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού μας που μπορεί ακόμα να διασωθεί και να διαμορφωθεί σε ένα μουσείο της πλούσιας αγροτικής ιστορίας του τόπου μας, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη των χωριών μας. 

Έπειτα από σοβαρές και επίμονες προσπάθειες των εφημέριων, του Δήμου και του ενωτικού συλλόγου, που κράτησαν χρόνια, πιστεύουμε ότι το ιστορικό αυτό κτίριο θα μπορέσει να συντηρηθεί και να αποτελέσει ένα σημαντικό έργο για την ποιοτική αναβάθμιση του τόπου μας.


πληροφορίες από: 


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.