Από τις πιο ακριβές κατοικίες της Ελλάδας … οι περιστεριώνες της Τήνου! 
Γράφει η Ιωάννα Τσιτσώνη.

Η Τήνος είναι βέβαια περισσότερο γνωστή για την Παναγία της. Αυτό όμως που δίνει ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο νησί για όποιον περιηγηθεί στην ενδοχώρα, είναι οι περίτεχνοι περιστεριώνες. 

Περιστεριώνες υπάρχουν και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, κυρίως τη Μύκονο, την Πάρο, τη Σίφνο, την Άνδρο, καθώς και στην Αρκαδία. Όμως, στην Τήνο υπάρχουν οι μεγαλοπρεπέστεροι και οι περισσότεροι. 

Οι Τηνιακοί περιστεριώνες με την φροντίδα των ντόπιων οικογενειών είναι μικρά θαύματα λαικής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για μία ιδιόμορφη κατασκευή με μεγάλη παράδοση, ιστορική και πρακτική σκοπιμότητα καθώς και τεκμήριο της ευγενούς καταγωγής των ιδιοκτητών του.
Οι περιστεριώνες στην Τήνο είναι διώροφα ορθογώνια κτίσματα με διαστάσεις συνήθως 3Χ4Χ5 μ.. Έχουν μία πόρτα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον κάτω όροφο ως αποθήκη για τη φύλαξη των εργαλείων τους ενώ ο επάνω όροφος αποτελούσε την κατοικία των περιστεριών. 

Χρησιμοποιώντας το σχιστόλιθο, ένα υλικό που υπάρχει άφθονο στην Τήνο, οι Τηνιακοί μαστόροι κατάφεραν να δημιουργήσουν αριστουργήματα που αποτελούν μοναδικά μνημεία λαϊκής τέχνης κι αρχιτεκτονικής σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.