Το Τήνος Today στο πλαίσιο της ενημέρωσης για το εγχείρημα "Tinos Food Paths" συνάντησε τον Αντώνη Ψάλτη και Γιώργο Αμοιραλή (μέλη του Συλλόγου Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Τήνου) για μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης. 

1.) Τι σημαίνει Γαστρονομικός προορισμός & τουρισμός; Ποια τα οφέλη του στην τοπική οικονομία;

Γαστρονομικός προορισμός-τουρισμός θεωρείται ο τόπος τον οποίο επισκέπτονται οι περιηγητές με βασικό κριτήριο το φαγητό του. Μέσα από την γαστρονομία ενός τόπου έρχονται σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής που επισκέπτονται. Στο εξωτερικό αποτελεί την πρώτη επιλογή των επισκεπτών, οι οποίοι επιστρέφοντας παίρνουν μαζί τους γεύσεις και ιδέες αποτελώντας τους καλύτερους πρεσβευτές του προορισμού.

2.) Tinos Food Paths, πείτε μας πως προέκυψε η ιδέα του ονόματος και του όλου εγχειρήματος;

Το Tinos Food Paths είναι μια ιδέα που προϋπήρχε σαν σκέψη αλλά η ανάγκη της εποχής και των συνεχώς αυξανόμενων απαιτήσεων την έφερε σε υλοποίηση από τα μέλη του Συλλόγου, αποτελώντας ένα βήμα παραπέρα στην εστίαση και στην γαστρονομική ταυτότητα του νησιού.

3.) Τι θέλετε να πετύχετε με την κίνηση αυτή;

Κυριότερος στόχος του εγχειρήματος είναι η βελτίωση των σχέσεων και σύναψη συνεργιών μεταξύ των παραγωγών του πρωτογενούς τομέα και των εκπροσώπων εστίασης, αναψυχής, διαμονής κλπ.,  ο δεύτερος στόχος χωρίς να αποτελεί αυτοσκοπό είναι η προβολή και η εξωστρέφεια του νησιού και τρίτον η βελτίωση της τοπικής οικονομίας και των θέσεων εργασίας.

4.) Ποια είναι τα στοιχεία που θα επικεντρωθείτε στο Tinos Food Paths, ούτως ώστε η Τήνος να ξεχωρίσει από νησιά που έχουν ήδη αναπτύξει τον Γαστρονικό Τουρισμό;

Στόχος δεν είναι να ξεχωρίσουμε από τα υπόλοιπα νησιά αντιθέτως να δημιουργηθεί μια κοινή συνισταμένη στην οποία θα βαδίσουμε όλοι μαζί δημιουργώντας ένα αξιόλογο προϊόν υπό το πρίσμα των Κυκλάδων.
Στόχος είναι να ξεχωρίσουμε τις πρώτες ύλες που παράγουμε και να τις προωθήσουμε στην κουζίνα μας, στην μαγειρική μας, στα πιάτα μας και στη τουριστική μας φιλοσοφία.

5.) Σύμφωνα με Δ.Τ. που εκδώσατε στις 7 Μαρτίου αναφέρατε για ένα διήμερο 6-7/Μαΐου με θέμα την ενημέρωση σχετικά με τον Γαστρονομικό προορισμό-Τουρισμό. Πείτε μας γι’αυτό το συνέδριο. Να περιμένουμε και κάτι ανάλογο στο μέλλον; Θα προσπαθήσετε να το καθιερώσετε;

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 6 Μαΐου, θα λάβει χώρα στο Ίδρυμα Τηνιακού πολιτισμού και η πρώτη μέρα θα περιλαμβάνει εισηγήσεις από δημοσιογράφους, καταξιωμένους επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης (Δημήτρης Ρουσουνέλος, Γιώργος Χατζηγιαννάκης, Γιώργος Πίττας, Νικολέττα Φωσκόλου, Αλέξανδρος Κουρής και συντονίστρια η Ντένη Καλλιβωκά) και τοπικούς φορείς που θα στηρίξουν το γεγονός.

Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι θα τρέχει έκθεση φωτογραφίας καθ΄όλη την διάρκεια των ημερών του Πάσχα στο Ι.ΤΗ.Π, υπό την επιμέλεια της Έβελυν Φωσκόλου, με θέμα την γαστρονομία της Τήνου. Η θεματολογία θα αποτελείται από τις εξής αγροτικές – παραδοσιακές δραστηριότητες: Αγκινάρα, Κάππαρη, Μέλι, Λιαστή Ντομάτα, Ρακιζιό, Κρασί, Χοιροσφάγια, Γάλα, Τηνιακό Τυρί, Πασχαλινές Τυρόπιτες.

Στις 7 Μαΐου οι καλεσμένοι και οι δημοσιογράφοι που θα παρευρεθούν στην εκδήλωση θα ξεναγηθούν στο νησί και στους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, συνοδεία του γεωπόνου Ασπρόμουγκου Ιωάννη για να δοκιμάσουν επιτόπου τις παραδοσιακές γεύσεις και να ξεναγηθούν στις εγκαταστάσεις.

Αυτό που ξεκινάει φέτος είναι μια νέα προσπάθεια, ήδη υπάρχουν ιδέες για το μέλλον και ελπίζουμε ότι κάθε χρόνο θα εμπλουτίζεται όλο και περισσότερο με την σύμπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων επαγγελματιών, δίνοντας ο καθένας την προσωπική του πινελιά στην αναβάθμιση του όλου εγχειρήματος.

6.) Θεωρείτε ότι είμαστε έτοιμοι ως νησί για να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να γυρίσουμε σελίδα στον τομέα της εστίασης; 

Μπορεί να μην είμαστε «απόλυτα» έτοιμοι αλλά φιλοδοξούμε ότι μέσα απ’ αυτή την ενέργεια θα ωριμάσουμε και θα αναδείξουμε την ταυτότητα του νησιού μας, τις ποικίλες και κρυφές πτυχές του, εκμεταλλευόμενοι τις πολλές δυνατότητες που προσφέρει αυτός ο τόπος.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.