Πρόκειται για ένα χωριό  διαιρεμένο σε δύο οικισμούς, τη Μέσα και την Κάτω Κώμη, ο κάθε ένας με τη δική του καθολική ενορία. Υπάρχουν παιδικές χαρές, το γήπεδο του χωριού που βρίσκεται πάνω από το πρώην Δημοτικό Σχολείο καθώς και ένας παραδοσιακός φούρνος.Στη Μέσα Κώμη μπορούμε να δούμε την επιβλητική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Εξωτερικά μπορεί κανείς να θαυμάσει την ιστορική αρχαία μαρμάρινη στήλη από ψήφισμα του δήμου της εποχής εκείνης, πάνω στο υπέροχο βοτσαλωτό προαύλιο, καθώς και τις επιβλητικές μαρμάρινες κολόνες με τα κιονόκρανα εντοιχισμένες στο εξωτερικό μέρος της αυλής, πιθανότατα, ερείπια από Ιερό του Ποσειδώνα που στην αρχαιότητα βρισκόταν σε αυτή τη θέση. Ενώ εσωτερικά ο πίνακας του Ιταλού ζωγράφου Galiardi «η αποκεφάλιση του Ιωάννη» συνοδεύει τον ιδιαίτερο διάκοσμο. Ακριβώς δίπλα στην εκκλησία υπάρχει η μεγάλη πλατεία με τα πλατάνια και το πλυσταριό, εδώ γίνονται οι περισσότερες πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι αλλά και το ξακουστό πανηγύρι του χωριού στις 29 Αυγούστου με ντόπιους μεζέδες και παραδοσιακό γλέντι μέχρι το πρωί.

Προς το τέλος του χωριού αξίζει κανείς να σταματήσει στις πηγές με το άφθονο κρύο, πόσιμο νερό και δίπλα τις πλύστρες που έπλεναν παλιά οι γυναίκες της Κάτω Κώμης.

Το λιβάδι που ξεκινά μπροστά από το χωριό και καταλήγει στην μεγάλη παραλία της κολυμπήθρας απασχολεί μέχρι και σήμερα τους περισσότερους κατοίκους του χωριού σε γεωργικές ασχολίες. Φημισμένα για την ποιότητα και τη γεύση τους είναι όλα τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας και ιδιαίτερα η πατάτα, η αγκινάρα καθώς και όλα τα καλοκαιρινά κηπευτικά.

Το Μάιο μήνα, πραγματοποιείται η γιορτή της αγκινάρας. Στο χωριό η αγκινάρα φυτεύεται από το 1949. Μη ξεχάσετε να δοκιμάσετε το σπιτικό παραδοσιακό τυράκι Κώμης (μπαλάκι)!

Περπατήστε στο χωριό και αφεθείτε στην Κυκλαδίτικη ομορφιά. 

Πληροφορίες από www.komios.wordpress.com

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.