Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2016 ο οποίος προβλέπει, σε σχέση με το 2015, 2 δις. πρόσθετες περικοπές και 2,2 δις. πρόσθετους φόρους. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά μέτρα επιπλέον φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως : νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, αύξηση των συντελεστών ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αύξηση των συντελεστών φορολόγησης από ενοίκια, κατάργηση απαλλαγών ΕΝΦΙΑ και αύξηση συντελεστών φόρου εισοδήματος στους αγρότες. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ίδιου προϋπολογισμού, οι φορολογούμενοι θα υποστούν επιβαρύνσεις 883 εκ. ευρώ από τις ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα εξαιτίας των αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Πέρσι τέτοια εποχή ο κ. Τσίπρας δεσμευόταν ότι θα διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, θα διώξει την τρόικα και θα χορηγήσει την 13η σύνταξη. Όχι μόνο αυτό δεν έγινε, αλλά απεναντίας από τον προσεχή Μάρτη θα αρχίσει η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, καθώς το 20% των δικαιούχων θα χάσει το επίδομα μέσω της αυστηροποίησης των κριτηρίων. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για τη μη μείωση των κύριων συντάξεων, ενώ ήδη εφαρμόστηκε η μείωσή τους μέσω της αύξησης εισφορών υγείας που πληρώνουν οι συνταξιούχοι. Με το επικείμενο ασφαλιστικό έρχονται μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 15% και στα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου κατά 30 %. Στο τραπέζι βρίσκονται οι περικοπές στις κύριες συντάξεις από 6 % έως και 30% καθώς και η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών οι οποίες πριν ενάμιση χρόνο είχαν μειωθεί. Πρόκειται για βαρύτατο πλήγμα στην πραγματική οικονομία, καθώς θα προκαλέσει μείωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ραγδαία άνοδο της ανεργίας. Έτσι η χώρα θα βυθιστεί στη δίνη του υφεσιακού σπιράλ.

Από ανάπτυξη 1% πριν ένα χρόνο , πηγαίνουμε σε ύφεση 1,5% το 2016 και άλλο τόσο το 2017. Η σχέση ΑΕΠ/ανεργία είναι 2:1 μεσοσταθμικά και οι απώλειες στο ΑΕΠ της διετίας αντιστοιχούν σε 2 % μεγαλύτερη ανεργία. Κάθε μονάδα ανεργίας αφαιρεί από τα ταμεία 400εκ. ευρώ το χρόνο και στη διετία τα ταμεία χάνουν 800εκ. ευρώ. Το πλήγμα για το ασφαλιστικό πολλαπλασιάζεται προσεγγίζοντας τα 3 δις. αν αναλογιστούμε τη χαμένη δυναμική της ελληνικής οικονομίας η οποία ήταν σε τροχιά ανάπτυξης 3% για το 2016 και άλλο τόσο το 2017. Αυτή η δυναμική χάθηκε εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης κατά τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές το πρώτο επτάμηνο του 2015. Τρανή απόδειξη της αποτυχημένης διαπραγμάτευσης συνιστά η κατάληξη της επιβολής των capital controls με τα γνωστά αρνητικά παρελκόμενα.

Πριν λίγες εβδομάδες ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε συμβούλιο τους πολιτικούς αρχηγούς ζητώντας συναίνεση στο ασφαλιστικό λες και ξέχασε τόσο γρήγορα ότι ο ίδιος υπέγραψε τη συμφωνία του Ιουλίου με τους δανειστές όπου η χώρα μας δεσμεύτηκε να υλοποιήσει τη ρύθμιση των μηδενικών ελλειμμάτων, σύμφωνα με την οποία το κράτος παύει να επιχορηγεί τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των συντάξεων . Μετά τη συνεδρίαση άρχισαν να εκτοξεύονται απειλές από την κυβέρνηση προς την αντιπολίτευση αναφορικά με τη σύσταση εξεταστικής για το PSI και τις συνέπειές του στα ταμεία. Μόνο που λησμόνησαν ότι η συνεισφορά του κρατικού προϋπολογισμού στα ασφαλιστικά ταμεία από το 2010 μέχρι το 2014 έφτασε τα 65 δις.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας εγκάλεσε την αντιπολίτευση για τις μειώσεις στις συντάξεις τα προηγούμενα χρόνια. Όμως δεν αναλογίστηκε ότι εκείνες οι μειώσεις έγιναν με το πρωτογενές έλλειμμα να φτάνει το 15,9% το 2009, ενώ οι επικείμενες με τη χώρα να έχει βγει στην ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα ταυτόχρονα, μετά από 12 ολόκληρα χρόνια. Εξάλλου ο ίδιος έλεγε ότι θα καταργήσει τις μειώσεις των συντάξεων με ένα νόμο κι ένα άρθρο, όταν έρθει στην εξουσία. Όχι μόνο δεν πήρε πίσω αυτές τις μειώσεις, αλλά απεναντίας έφερε σωρεία πρόσθετων μέτρων

Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι» της Δεξιάς. Όμως αυτός είναι που συγκυβερνά με τη Δεξιά και είναι ο ίδιος που εξαίρεσε την κυβέρνηση Καραμανλή της περιόδου 2004-2009 από την εξεταστική για τα μνημόνια αποσιωπώντας τις τεράστιες ευθύνες της στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.

Μόλις χθες η κυβέρνηση συνέχισε τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας πουλώντας τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια σε distress funds. Το επόμενο δίμηνο ανάλογη ρύθμιση θα ακολουθήσει για τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά δάνεια. Πρόκειται για funds που ο κ. Τσίπρας λίγο νωρίτερα τα αποκαλούσε κοράκια της αγοράς αποκλείοντας την οποιαδήποτε πώληση κόκκινων δανείων σε αυτά.

Το οξύμωρο είναι ότι οι προπαγανδιστικοί μηχανισμοί του Μαξίμου στήνουν επικοινωνιακές αντιπαραθέσεις με τους δανειστές, ενώ η κυβέρνηση ψηφίζει και υλοποιεί καθημερινά τις σκληρές απαιτήσεις της τρόικας.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.