Ένα από τα ωραιότερα πανηγύρια της Τήνου είναι το πανηγύρι της Αγίας Βαρβάρας. Την παραμονή 3/12 παίρνουν την εικόνα από κάποιο από τα χωριά, Αρνάδο, Δυο Χωριά, Τριαντάρος και Μπερδεμιάρος που έχουν εναλλάξ την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας.

Εφέτος το χωριό που είχε την εικόνα ήταν το χωριό Αρνάδος. Την παραμονή λοιπόν νωρίς το μεσημέρι πήραν την εικόνα από το χωριό και με τα πόδια την κατέβασαν στην Αγία Βαρβάρα που είναι πάνω στο δρόμο για την διαδρομή για το Πόρτο. Πριν από τον εσπερινό σε μια μεγάλη αίθουσα δίπλα στην εκκλησία σερβίρεται πιλάφι με χταπόδι, ψάρι σαβόρε, σαλάτες, γενικά νηστίσιμα μεζεδάκια. Μετά ακολουθεί ο Εσπερινός. Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας μετά το τέλος της Θείας λειτουργίας, έξω από το προαύλιο κερνάνε τον κόσμο, καφέ, τσίπουρο και μελομακάρονα. Μετά κατά ομάδες περνούν στην αίθουσα όπου εκεί τους περιμένει ζεστή ρεβυθάδα, ψάρι τηγανιτό, ψάρι σαβόρε, διάφορες σαλάτες και φυσικά κρασάκι. Μετά από εκεί το γλέντι συνεχίζετε σε διάφορα σπίτια της περιοχής όπου δέχονται τους φίλους με πάρα πολλούς υπέροχους μεζέδες και φυσικά κρασάκι. Μια ζυγιά από βιολί και λαούτο γυρνάνε στα διάφορα σπίτια και διασκεδάσουν τους καλεσμένους.

Το βράδυ μαζεύονται και πάλι στην αίθουσα όπου με τους ήχους ορχήστρας και των νηστίσιμων φαγητών συνεχίζεται το γλέντι με χορό και τραγούδι. Την άλλη μέρα του Αγίου Σάββα μετά την θεία λειτουργία προσφέρεται σκορδομακαρονάδα. Νωρίς το απόγευμα παίρνουν την εικόνα της Αγίας Βαρβάρας και με τα πόδια την πηγαίνουν και πάλι στο Αρνάδο στο σπίτι ενός των επιτρόπων.

Του Αγίου Σπυρίδωνος μεταφέρεται στο χωριό που είναι η χρονιά του . Εφέτος το χωριό που θα πάρει την εικόνα είναι ο Τριαντάρος. Πολύ ωραίο πανηγύρι που έχει την Θρησκευτική του ευλάβεια αλλά και την ψυχαγωγική. Αυτό που ξεχωρίζεις στα Πανηγύρια της Τήνου είναι, η οργάνωση τα πλούσια μεζεδάκια και η ζεστή φιλοξενία στον κάθε επισκέπτη. Το σπίτι που επισκέφθηκε το Cyclades24 ήταν της κυρίας Χριστάκη Ελένης που πραγματικά η τεράστια ποικιλία των ατελείωτων φαγητών και η ζεστή φιλοξενία ήταν νομίζω κάτι το φανταστικό . Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στην οικογένεια που άνοιξε διάπλατα την πόρτα του σπιτιού τους σε όλο τον κόσμο. Αξίζουν όμως και συγχαρητήρια στις μαγείρισσες που πραγματικά το ένα ήταν καλύτερο από το άλλο μεζεδάκι.

Και του Χρόνου και πάντα τέτοια να κρατάμε ζωντανές τις παραδόσεις μας.

                        
        

Σχόλια:

1 comments:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.