Μέρες γιορτινές, μέρες με δώρα, ευχές, χαμόγελα. Πρωταγωνιστές, τα παιδιά, που περιμένουν με αγωνία τον Άγιο Βασίλη για να τους φέρει το αγαπημένο τους παιχνίδι ... στην Τήνο όμως και τα ήθη-έθιμα συνεχίζουν να διατηρούνται και να περνούν από γενιά σε γενιά.

Τα παιδιά βγαίνουν πριν και  μετά τη δύση του ηλίου και λένε τα Τηνιακά ή τα παραδοσιακά κάλαντα τόσο στα Χριστούγεννα όσο και στην Πρωτοχρονιά. Κάλαντα λέγονται επίσης του Αγίου Βασιλείου καθώς και των Θεοφανίων. Ο θρησκευτικός Σύλλογος «Παναγία η Βουρνιώτισσα» βγαίνει το βράδυ, Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα σοκάκια του νησιού και λένε τα κάλαντα με τον δικό τους παραδοσιακό τρόπο (σύντομα σχετικά ανάρτηση)

Πάμε να δούμε λίγο τι γίνετε και στα χωριά του νησιού. Διαφέρουν τα έθιμα από οικισμό σε οικισμό. Το κλίμα είναι γιορτινό και οικογενειακό. Το καλαμπούρι και οι καλοί μεζέδες είναι οι «οδηγοί»Στον Τριπόταμο πραγματοποιείται ο «Κάβος» είναι ένα μοναδικό έθιμο που διεξάγεται καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ξεκινά την ημέρα της Πρωτοχρονιάς με τη λιτάνευση της εικόνας, του ΙΝ της Κοίμησης της Θεοτόκου και κορυφώνεται την ημέρα των Χριστουγέννων, όπου μόνο οι άντρες  αρχηγοί των οικογενειών του χωριού παρακάθονται σε κοινό τραπέζι, λύνουν τις διαφορές τους και προγραμματίζουν  το Δημόσιο Βίο του Τριπόταμου για την ερχόμενη χρονιά.

Ο Δήμος Τήνου και σύλλογοι του νησιού πραγματοποιούν κάθε χρόνο μια σειρά εκδηλώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Τήνου για φέτος θα είναι:
  • Στις 14/12 στις 18.00 το απόγευμα στην Κώμη είναι η γιορτή του Κ.Δ.Α.Π
  • Στις 31/12 το μεσημέρι στην παραλία θα έρθει ο Άγιος Βασίλης.
  • Την 1/1/2016 θα  γίνει και κοπή της πίτας του Δήμου στο Πνευματικό στις 11.30 π.μ.
  • το Σάββατο 2/1/2016 στην Αγία Τριάδα στις 5.30 το απόγευμα θα γίνει η γιορτή των φοιτητών.
Το χριστουγεννιάτικο κλίμα εισαγωγικά «μπήκε»  στο νησί, στις 28 Νοεμβρίου, όταν ο Εμποροεπαγγελματικός και Βιοτεχνικός Σύλλογος Τήνου διοργάνωσε την Λευκή Νύχτα και πραγματοποιήθηκε το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου καθώς και άλλα δρώμενα.

Σας περιμένουμε στην Τήνο για να νιώσετε την μαγεία των Χριστουγέννων. 

Το www.tinostoday.gr συμμετέχοντας ενεργά σε όλα τα χριστουγεννιάτικα δρώμενα θα σας ενημερώνει συνεχώς για τις εκδηλώσεις και το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων. Κάντε Like στη σελίδα μας στο facebook και μείνετε πάντα ενημερωμένοι για ότι συμβαίνει στο νησί!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.