Κύριε Κροντηρά Παναγιώτη,

Η διαχείριση των αστικών αποβλήτων πρέπει να συζητηθεί με συνέπεια, διαφάνεια και ειλικρίνεια αφού είναι το καίριο θέμα του νησιού μας. Θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε με τη Δημοτική Αρχή και να βοηθήσετε να βρεθεί μια λύση παρά να θέτετε ερωτήματα, που γνωρίζετε πολύ καλά πως δεν υπάρχει λύση και απάντηση, μόνο και μόνο για εντυπωσιασμό των δημοτών.

Αφού λοιπόν δημόσια ζητάτε να σας απαντηθούν κάποια ερωτήματά σας, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να θέσω κάποια.

Βράδυ Κυριακής 2 Οκτωβρίου 2011 (επί δημαρχίας σας) απορριμματοφόρα του Δήμου μετέφεραν απορρίμματα και τα απόθεσαν στο Αγάπη, στη θέση «Κοσσίνι» , και εντός της κοίτης του εκεί χειμάρρου.

Ο συγκεκριμένος χώρος, ξεκίνησε να λειτουργεί ως «χωματερή» χωρίς να έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες. Χωρίς απόφαση δημοτικού συμβουλίου και χωρίς τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Κατά συνέπεια η αυθαίρετη λειτουργία πέρα από τις δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία προκάλεσε και την έντονη δυσανασχέτηση των κατοίκων της περιοχής.

Γιατί στο Αγάπη;
Πώς έγινε η επιλογή του αγροτεμαχίου; 
Αληθεύει ότι ο ιδιοκτήτης είναι συγγενικό πρόσωπο με δημοτικό σύμβουλο της παράταξής σας;

Στις 4 Οκτωβρίου 2011(επί δημαρχίας σας) κάτοικοι προχώρησαν σε καταγγελία, στην οποία εκτός των άλλων αναφέρουν ότι ήταν αδύνατη η επαφή τους με τον τότε Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους τους οποίους και κατονομάζουν.


Στις 16 Ιανουαρίου και 7 Αυγούστου 2012 (επί δημαρχίας σας) ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου επιβάλει διοικητικές κυρώσεις ύψους 15.000 € εκάστη για περιβαλλοντικές παραβάσεις στη θέση «Κοσσίνι».

Αποτέλεσμα των προστίμων ήταν και η επί 8 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, του τότε αρμόδιου Αντιδημάρχου.

Ο Δήμος προχώρησε σε προσφυγή κατά των αποφάσεων χωρίς φυσικά να γίνει αποδεκτή.
 
Στις 19 Απριλίου 2013 αποφασίζεται από την περιφέρεια η παύση λειτουργίας του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων στο Κοσσίνι.

Γιατί  παρά την απαγόρευση, η λειτουργία του εν λόγω παράνομου ΧΑΔΑ συνεχίστηκε για αρκετό διάστημα;

Στις 27 Δεκεμβρίου 2012 προκηρύσσεται ανοιχτός δημόσιος διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού δεματοποίησης.

Η απόφαση τοποθέτησης και λειτουργίας του από το Φεβρουάριο του 2014 (επί δημαρχίας σας)  στη τοπική  κοινότητα Αγάπης έγινε με πλήρη απαξίωση των κατοίκων, χωρίς να ενημερωθούν ποτέ και χωρίς να γίνει διαβούλευση για την εύρεση της θέσης εγκατάστασης. Απλά επιλέχθηκε από τη δημοτική αρχή ένα αγροτεμάχιο στη περιοχή και έγινε η τοποθέτησή του.

Τα κριτήρια επιλογής του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου ποτέ δεν έγιναν γνωστά…

Γιατί ΠΑΛΙ  στο Αγάπη;
Πως έγινε ΠΑΛΙ  η επιλογή του αγροτεμαχίου; 
Αληθεύει ότι και σ’ αυτό ο ιδιοκτήτης είναι συγγενικό πρόσωπο με τον ίδιο δημοτικό σύμβουλο της παράταξής σας;

Τα δέματα στοιβάζονται καθημερινά και δεν υπάρχει τρόπος απομάκρυνσής τους, καθώς δεν είχε προβλεφθεί το κόστος και ο τρόπος μεταφοράς τους.

Γιατί «παραμυθιάζατε» τους κατοίκους της περιοχής αλλά και όλου του νησιού ότι θα μεταφερθούν σε γειτονικό νησί που διαθέτει ΧΥΤΥ;

Μάλιστα είχατε και ένα χαρτί στο χέρι σας και κουνώντας το στον αέρα υποστηρίζατε ότι είναι η συμφωνία που είχατε με το Δήμαρχο Σύρου για την μεταφορά των δεμάτων.
Γιατί τόσα ψέμματα;

Στις 15 Φεβρουαρίου 2013 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού έγινε παρουσίαση με θέμα την προκαταρκτική μελέτη ΧΥΤΥ Δήμου Τήνου.

Οι προτεινόμενες θέσεις ήταν τρεις.
Επιλέξιμη βγήκε η περιοχή «Κοσσίνι» και αυτό σας ήταν γνωστό από τον Αύγουστο του 2013. 
Το Κοσσίνι προοριζόταν από εσάς να γίνει ο αποδέκτης του έργου κατασκευής ΧΥΤΥ και αυτό το μαρτυρούν οι γνωμοδοτήσεις που από τον Αύγουστο του 2013 και μετά, αφορούν μόνο τη περιοχή
αυτή. (Συγκεκριμένα πράξη χαρακτηρισμού Δασαρχείου και Τμήματος Δόμησης περί χρήσης γης). 
Επομένως η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε το αποτέλεσμα μιας μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία είχε αποσταλεί για έγκριση από το 2013 από τη δική σας δημοτική αρχή. Στο
φάκελο της μελέτης αυτής μόνο για τη θέση Κοσσίνι επισυνάπτονται όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την κατασκευή του έργου. 

Γιατί είχατε πλήρη φάκελο μόνο για το Κοσσίνι;
Γιατί θέλατε και είχατε αποφασίσει εξ αρχής να γίνει εκεί ο ΧΥΤΥ;
Μήπως γιατί το Αγάπη είναι η μικρότερη κοινότητά μας και θα είχε μικρό πολιτικό κόστος για εσάς;

Κύριε Κροντηρά,

Η γενεσιουργός αιτία των ερωτημάτων που θέτετε, είστε εσείς και οι επιλογές σας, γι’ αυτό και δεν σας ανήκει ο ρόλος του τιμητή των πάντων.

Μαρία Π. Δελατόλα
Εκπρόσωπος Τοπικής Κοινότητας Αγάπης

[post_ad]

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.