Η Χορωδία Κώμης Τήνου δημιουργήθηκε πριν 5 χρόνια και έχει ήδη στο ενεργητικό της πολλές εμφανίσεις και ποικίλο ρεπερτόριο. Σε πολλές περιπτώσεις έχει ερμηνεύσει θρησκευτικούς ύμνους της δυτικής μουσικής (Ave Maria, Agnus Dei κ.ά.).

Εφέτος, για πρώτη φορά, αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τους ύμνους που συνδέονται με μία πολύ σημαντική γιορτή του νησιού: Την εύρεση της εικόνας της Παναγίας. Έτσι, λοιπόν, τραγουδήσαμε τα τρία τραγούδια που ψάλλει ο λαός της Τήνου στα γνωστά Φαναράκια, την παραδοσιακή λαμπαδηφορία που τελείται κάθε χρόνο στις 30 Ιανουαρίου.

Επίσης, υπό την διδασκαλία μίας εκ των μελών της χορωδίας, της Γαρυφαλιάς Πλυτά, μάθαμε και ερμηνεύσαμε τα δύο απολυτίκια της ημέρας: «Πληθύς η των Τηνίων» και «Την θείαν εικόνα σου». Για τον ισοκράτη είχαμε την ευγενική και πρόθυμη συνεργασία του ιεροψάλτη Μιχάλη Γιαννίτση.
Διεύθυνη και δiδασκαλία Γεωργία Μπακογίαννη.

Με την ηχογράφηση και την δημιουργία την των βίντεο ασχολήθηκε η Φραγκίσκα Πούλου...
Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καταγραφή των ύμνων αυτών από άλλη χορωδία. Ελπίζουμε, η δική μας προσπάθεια, ως μια πρώτη αποτύπωση των λαϊκών αυτών δημιουργιών, να βοηθήσει στη διατήρηση και ευρύτερη διάδοσή τους.
[post_ad]

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.