Ήρθε στο φως της δημοσιότητας πριν λίγες μέρες (δείτε εδώ) με κοινοποίηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου στον Δήμο Τήνου, η εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στο νησί και συγκεκριμένα στην θέση «Πράσσα Κάμπος Πολέμου» (κοντά στην Β' Εύρεση) . Το εν λόγω θέμα έφτασε σε συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και να υπάρχουν τοποθετήσεις τόσο του Δημάρχου Τήνου όσο και των επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας.

Ο Δήμαρχος Τήνου ανέφερε μεταξύ άλλων επί του θέματος «Πρόκειται για ένα Αιολικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκαταστημένης ισχύος 2,7MW και μεγίστης ισχύος παραγωγής 1,8ΜW που αποτελείται από τρεις ανεμογεννήτριες ισχύος 900 KW η μία. Ύψος άξονα 45 μέτρα και διάμετρο ρότορα 44 μέτρα. Από μια πρώτη ενημέρωση που είχα από τις υπηρεσίες του Δήμου και της περιφέρειας η άδεια έχει εκδοθεί νομίμως. Πληρεί όλη την κείμενη νομοθεσία. Διερευνάτε για το αν υπάρχει περιθώριο προσφυγών, έχουμε απευθυνθεί και στο γραφείο του κ. Ξανθούλη ο οποίος είχε αναλάβει και την προηγούμενη προσφυγή του Δήμου για την ακύρωση την κατασκευή των αιολικών πάρκων. Ο Δήμος Τήνου επί του θέματος έχει εκπεφρασμένη θέση και ομόφωνες αποφάσεις.»

Σε σχετική ερώτηση του κ. Σώχου για το αν έχει απόφαση ο Δήμος για το συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Ορφανός δήλωσε «Είναι με αποφάσεις του πρώην Δήμου Εξωμβούργου και της πρώην νομαρχιακής αυτοδιοίκησης. Έχει πάρει όλες τις  εγκρίσεις που απαιτείται από το νόμο.»

Σε συνέχεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Παναγιώτης Κροντηράς για το θέμα ανέφερε «To 2004 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εξωμβούργο είχε πάρει ομόφωνα την απόφαση υπέρ τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στην συγκεκριμένη θέση. Σήμερα έχουμε 2016, το '04 ήταν τότε που λέγαμε όχι στους πυλώνες και βάλτε ανεμογεννήτριες. Έχω πολλές αμφιβολίες για την νομιμότητα της συγκεκριμένης άδειας γιατί η γνωμοδότηση είναι του '04 και του '05 και η άδεια βγαίνει το 2015 έχοντας αλλάξει δεκάδες νόμους μέσα σε αυτό το διάστημα.» Στη συνέχεια ο κ. Κροντηράς έκανε πρότασή, για την εξέταση της δυνατότητας προσφυγής του Δήμου Τήνου κατά της πράξης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης  Αιγαίου. Μια πρόταση που έγινε ομόφωνα δεκτή.

 Η επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Μαρούλα Αλβέρτη έστειλε με επιστολή (λόγω απουσίας) την τοποθέτηση της για το θέμα. «Σχετικά με την κοινοποίηση της αποκεντρωμένης διοίκησης στον Δήμο Τήνου, ερωτάται ο Δήμος αν σκοπεύει να κινήσει τις ανάλογες διαδικασίες για την αποτροπή της συγκεκριμένης κατάστασης»

Το θέμα σίγουρα είναι υψίστης σημασίας και αναμένουμε το άμεσο διάστημα τις εξελίξεις. Θα είμαστε κοντά και θα σας ενημερώνουμε για ότι προκύψει. 

[post_ad]

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.