Στο Φαλατάδο στη Βορειοανατολική πλευρά της Τήνου βρίσκονται οι Τηνιακοί Αμπελώνες. Δημιουργός τους τη δεκαετία του 2000 ο Αλέξανδρος Αβατάγγελος που συνεργάστηκε με τον Τηνιακό Μιχάλη Τζανουλίνο, παθιασμένο με το κρασί, και τον Θάνο Φακορέλλη, προικισμένο οινολόγο που ανέλαβε τη συνολική ευθύνη του εγχειρήματος. Σε τέσσερα κτήματα –παρατημένα αμπελοχώραφα- των 100 περίπου στρεμμάτων το καθένα, φυτεύουν 4 ελληνικές ποικιλίες το Ασύρτικο, τη Μαλαγουζιά, το Μαυροτράγανο και τον Αυγουστιάτη σε μια πυκνή καλλιέργεια 10.000 φυτών ανά εκτάριο.

Οι τοποθεσίες των αμπελώνων είναι ιδιαίτερες. Στα στεγαστά, ένα αλλόκοτο και επιβλητικό τοπίο, σπαρμένο με γιγάντιες ωοειδείς, γρανιτένιες πέτρες, που έχουν δώσει τροφή για ποικίλες ιστορίες και δοξασίες, που οι γεωλόγοι πάντως θεωρούν ότι είναι αποτέλεσμα μιας σειράς έντονων γεωλογικών αναστατώσεων από την εποχή που η Γη διαμόρφωνε το ανάγλυφό της. Ένα τοπίο συγκλονιστικό που θυμίζει την ζωγραφική Τσόκλη. Η περιοχή Στεγαστά, όνομα που δανείστηκε ο τόπος από τα μικρά χαμηλά στεγασμένα πατητήρια που χρησιμοποιούσαν για να κάνουν επιτόπου τον τρύγο.

Με το όνομα αυτό οι Τηνιακοί Αμπελώνες στη συνέχεια βάφτισαν δύο από τις τέσσερις ετικέτες των κρασιών τους, το λευκό Clos Stegasta από Ασύρτικο και το ερυθρό Clos Stegasta από Μαυροτράγανο.

Οι άλλες δύο ετικέτες είναι ο Τ-Οinos Λευκό (Μαλαγουζιά) και ο Τ-Oinos Κόκκινο (Μαυροτράγανο/Αυγουστιάτης). Τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής πιάσανε τόπο. Το Μαυροτράγανο, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο και ο Αυγουστιάτης των Τηνιακών Αμπελώνων γράφουν ιστορία!

Όπως ενημερωθήκαμε, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των Τηνιακών Αμπελώνων εξάγεται στο εξωτερικό και ειδικά στη Γαλλία καθώς ο Gérard Margeon, sommelier του ομίλου Ducasse και από τους πιο επιφανείς στον τομέα του κρασιού στη Γαλλία, βάζει τα κρασιά της Τήνου στον κατάλογο των εστιατορίων του ομίλου, απορροφώντας τις μεγαλύτερες ποσότητες

ΠΗΓΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: www.greekgastronomyguide.gr

[post_ad]

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.