Άρθρο του Δικηγόρου και προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Ιωάννη Σιώτου για τις πρόσφατες προσαγωγές συμπολιτών μας από το Λιμενικό Σώμα Τήνου. Το άρθρο αναφέρει.:

Με αφορμή τις πρόσφατες προσαγωγές συμπολιτών μας από το Λιμενικό Σώμα της Τήνου  στα πλαίσια διαμαρτυρίας τους για το γνωστό θέμα του ΠΙΙΕΤ, αισθάνομαι την ανάγκη ως νομικός να υπενθυμίσω ορισμένες χρήσιμες και απλές συμβουλές για τα δικαιώματα μας,  προκειμένου να αποφεύγονται περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας , έμμεσου εκφοβισμού και φαινομενικής επίδειξης δύναμης.

Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ !
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΙ, ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝΤΑΙ!

Αν ο ανακριτικός υπάλληλος είναι κακοπροαίρετος  (λέγοντας ανακριτικό υπάλληλο εννοούμε είτε Λιμενικό είτε Αστυνομικό  όργανο), θα βασιστεί στην άγνοια, τον φόβο ή τον πανικό και τις βεβιασμένες κινήσεις σας, αν χάσετε την ψυχραιμία σας.


1.Εξακρίβωση στοιχείων 

Αν σας σταματήσει αστυνόμος στο δρόμο η λιμενικός εντός του ορίου δικαιοδοσίας του, στο λιμάνι δηλαδή,  και απαιτήσει να του δείξετε την αστυνομική σας ταυτότητα, οφείλετε να το κάνετε. ΠΡΟΣΟΧΗ: Αφού δείξετε την ταυτότητά σας, έχετε εκπληρώσει τις νόμιμες υποχρεώσεις σας. Μην απαντάτε σε άλλες ερωτήσεις, τύπου «τι κάνεις εδώ;» «πού πηγαίνεις;» κλπ διότι είναι παράνομες.

Μπορεί στη συνέχεια οι λιμενικοί-αστυνομικοί να σας ζητήσουν να τους ακολουθήσετε στο τμήμα για «εξακρίβωση στοιχείων». Εφόσον έχετε δείξει την ταυτότητά σας, αυτό είναι παράνομο, γι’ αυτό οφείλετε να διαμαρτυρηθείτε. Αν παρ’ όλα αυτά σας αναγκάσουν να τους ακολουθήσετε, τότε αυτό που συμβαίνει είναι στην πραγματικότητα μία παράνομη σύλληψη, αφού σας πηγαίνουν στο τμήμα χωρίς να υπάρχει ούτε ένταλμα σύλληψης ούτε κλήση για προσαγωγή μάρτυρα! Άρα στο τμήμα πρέπει απλώς να δώσετε και πάλι τα στοιχεία σας και να αρνηθείτε να απαντήσετε σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση. Να επαναλαμβάνετε διαρκώς πως είναι παράνομο να σας κρατούν εκεί και να απαιτείτε να μιλήσετε με το δικηγόρο σας.

2.Σύλληψη 

Το λιμενικό- αστυνομία μπορεί να σας συλλάβει μόνο αν συντρέχει μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης.
Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

Α. Αν έχει εκδοθεί εναντίον σας ένταλμα σύλληψης. Το ένταλμα σύλληψης είναι έγγραφο το οποίο εκδίδεται από τον ανακριτή ( δικαστή δηλαδή) και επιδίδεται από την αστυνομία στον ύποπτο. Στη συνέχεια, ακολουθείστε τους αστυνομικούς, χωρίς να απαντήσετε σε ερωτήσεις. Εννοείται πως οποιαδήποτε βιαιοπραγία ή εξύβριση προς κατηγορούμενο που συνεργάζεται είναι παράνομη. Αν σας συμβεί αυτοί θα διαπράττουν ποινικά αδικήματα και μπορείτε να τους μηνύσετε.

Β. Αν διαπράξατε αυτόφωρο έγκλημα.

«Αυτόφωρο» ονομάζεται ένα έγκλημα από τη στιγμή στην οποία τελείται μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Σε περίπτωση αυτόφωρου εγκλήματος, ο νόμος δίνει στο λιμενικό- αστυνομία το δικαίωμα να συλλάβει το δράστη, χωρίς δικαστικό ένταλμα σύλληψης.

Οι λιμενικοί-αστυνόμοι που σας συλλαμβάνουν οφείλουν να σας δηλώσουν το έγκλημα για το οποίο σας πηγαίνουν στο τμήμα. Όπως προαναφέρθη ,  γενικές και αόριστες αιτίες συλλήψεως είναι παράνομες. Ζητήστε να υπογράψετε «έκθεση σύλληψης». Αυτό το έγγραφο θα αποδεικνύει το πώς ακριβώς έγινε η σύλληψη και θα σας είναι χρήσιμο στη συνέχεια. Στο Λιμενικό- Αστυνομικό τμήμα δηλώστε τα στοιχεία σας και μην απαντήσετε σε άλλες ερωτήσεις. Μην αφήσετε να σας ξεγελάσουν, λέγοντας πως «δεν θα σας πουν ακόμα για τι κατηγορείστε» Απαιτείστε είτε να σας αφήσουν να φύγετε είτε να σας «αποδώσουν κατηγορία». Αυτό σημαίνει να σας πουν για τι ακριβώς κατηγορείστε, να σας ονομάσουν «κατηγορούμενο». Το να είσαι «κατηγορούμενος», έχει τεράστια νομική σημασία. Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ είναι μάρτυρας, δεν οφείλει «να πει την αλήθεια, και μόνο την αλήθεια, χωρίς φόβο και πάθος»! Το αντίθετο, ο κατηγορούμενος έχει το λεγόμενο «δικαίωμα της σιωπής». Δηλαδή σε όλες τις ερωτήσεις δεν οφείλει να πει την αλήθεια, δεν οφείλει να πει τίποτα, μπορεί απλώς να πει «αρνούμαι την κατηγορία» ή απλά να πει «δεν απαντώ»!

Ο κατηγορούμενος ΔΕΝ ορκίζεται και κάθε τι που δήλωσε, αν είχε αναγκασθεί να ορκισθεί, απαγορεύεται δικονομικά να χρησιμοποιηθεί μια τέτοια κατάθεση στο Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, πολλές φορές στην πράξη   παραβλέπεται αυτό από ορισμένους ανακριτικούς υπαλλήλους. Γι΄ αυτό, για να μη χειροτερεύσετε τη θέση σας, αρνηθείτε να ορκισθείτε ή να υπογράψετε οποιοδήποτε έγγραφο που λέει πως κάνατε δηλώσεις υπό όρκο.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Μέχρι να έρθει ο δικηγόρος σας, μη δίνετε εξηγήσεις, μην προσπαθείτε να δικαιολογηθείτε, μη λέτε καν «δεν ξέρω», μην υπογράφετε τίποτα. Δεν είστε υποχρεωμένοι να απαντήσετε, ο νόμος σας δίνει το δικαίωμα να μην δώσετε ΚΑΜΙΑ εξήγηση.

Να ζητάτε διαρκώς το δικηγόρο σας. Μη σταματήσετε να το απαιτείτε, μέχρι να σας επιτρέψουν να μιλήσετε μαζί του. Είναι πρωταρχικό δικαίωμά σας, είναι παράνομο να σας το στερήσουν!


3. ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΛΛΗΨΗΣ

Α. ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ.

1. Απαίτησε να μάθεις για ποιο συγκεκριμένα αδίκημα σε συλλαμβάνουν.
2. Ακολούθησε την συμπεριφορά που εκτέθηκε προηγουμένως.

Β. ΚΑΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ
Φρόντισε να μην απαντήσεις σε καμία ερώτηση των αστυνομικών, ούτε καν να εμπλακείς σε «φιλική κουβεντούλα». Οτιδήποτε πεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον σου ή εναντίον άλλων.

Γ. ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Φρόντισε να ενημερωθείς αν κατηγορείσαι για κάτι .
Αρνήσου να απολογηθείς προανακριτικά χωρίς δικηγόρο.
Αν παρά ταύτα, επιλέξεις να απολογηθείς χωρίς δικηγόρο, είναι χρήσιμο, να δώσεις προανακριτική κατάθεση με το παρακάτω περιεχόμενο π.χ. αν συλληφθεις σε ειρηνική διαμαρτυρία  : «Συμμετείχα σε ειρηνική διαμαρτυρία όπως δικαιούμαι από το ελληνικό σύνταγμα. Δεν διέπραξα καμία παράνομη πράξη. Η σύλληψή μου είναι απολύτως παράνομη, το ίδιο και η κράτησή μου. Προτίθεμαι να υποβάλω μήνυση και γι’ αυτό ζητώ να μου ανακοινωθούν τα ονόματα των υπευθύνων. Αναλυτικά θα απολογηθώ ενώπιον των δικαστικών αρχών».
Αρνήσου να απαντήσεις σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ερώτηση, πλην των παραπάνω αναφερόμενων ως εξής: «Αρνούμαι να απαντήσω δεδομένου ότι μετά την παράνομη σύλληψή μου για δήθεν αδικήματα τα οποία ουδέποτε διέπραξα, αμφιβάλω για την νόμιμη διεξαγωγή προανάκρισης . Επιφυλάσσομαι και πάλι να απαντήσω ενώπιον των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών.»

Ακόμα και αν κρίνεις ότι κάτι μπορεί να διευκολύνει τη θέση σου, έχεις κάθε χρονικό περιθώριο να το καταθέσεις αργότερα, αφού θα έχεις μιλήσει με δικηγόρο και τους οικείους σου.

ΠΡΟΣΟΧΗ Δεν υβρίζετε σε καμία περίπτωση, δεν απειλείτε πλην τη νόμιμη προειδοποίηση ότι θα υποβάλετε μήνυση για την παράνομη σύλληψη η κατακράτηση, γιατί τότε ακόμα και δίκιο να έχετε ,διαπράττετε κατά του λιμενικού η αστυνομικού το αδίκημα εξύβρισης ή απειλής, ενεργοποιώντας εις βάρος σας τη διαδικασία του αυτοφώρου για την εξύβριση η την απειλή, οπότε  πλέον θα κρατηθείτε νόμιμα[1].

 ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤ. ΣΙΩΤΟΣ
Δικηγόρος, LL.M


[1] Βλ. αναλ. Ε. Ισμαηλίδου, 2012.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.