Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 έγινε η εορτή της κοπής της πίτας για το 2016. Πλήθος συγχωριανών και φίλων του Μουντάδου βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους: Ιωάννης Παπαδημητρίου, πρόεδρος «Αδελφότητος των Τηνίων εν Αθήναις», Μανώλης Σκαρής πρόεδρος του προοδευτικού συλλόγου Μαρλά-Μαμάδου, Μάρκος Αλβέρτης πρόεδρος του συλλόγου των απανταχού Φαλαταδιανών Τήνου, Φρατζέσκα Δασύρα, πρόεδρος του συλλόγου Υστερνίων Τήνου, Κώστα Βαλσαμής, ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καρυάς, Γιάννης Σιώτος πρώην πρόεδρος Τριποτάμου, Ματθαίος Ποτήρης πρώην πρόεδρος συλλόγου Καρυάς.
Η εκδήλωση περιλάμβανε: κοπή πίτας, 37η γενική συνέλευση, μουνταδιανό τσιμπούσι στο Τηνιακό καφενείο.

Κοπή πίτας:

Έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου, υπό τη διεύθυνση του Τριποταμιανού πρωτοψάλτη Σωτήρη Σιώτου, ενώ τον πλακούντα ευλόγησε ο πατήρ Ανάργυρος Σιγάλας και ευχήθηκε υγεία και ειρήνη σε όλους τους παρευρισκόμενους και στις οικογένειες τους.

Διαβάστηκαν ευχές που μας έστειλαν: ο πατέρας Μάρκος Φώσκολος, ιερέας του χωριού μας, ο Γιάννης Γιαγιάς Έπαρχος Τήνου, και από τον Δήμο Τήνου που δεν μπόρεσαν να παρευρίσκονται κοντά μας λόγω του απαγορευτικού του απόπλου, ο Γιάννης Σιώτος πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Μανώλης Σώχος, Παντελής Αρμάος και Ειρήνη Βιδάλη και ο τακτικός σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Τήνου Ευάγγελος Κρητικός.

Κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας το 2015: Ευαγγελία Σιγάλα, Ιάκωβος Μαραγκός και Μιχαήλ Μανίφικος.

Τιμήθηκαν με αναμνηστικό δώρο τα Μουνταδιανά παιδιά μας που φέτος εισήχθησαν στις πανεπιστημιακές σχολές: Γιώργος Δελατόλας, Πανεπιστήμιο Πάτρας-Τμήμα Μαθηματικό, Μαρίνα Καρβούνη, Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Επικοινωνίας Μέσων & Πολιτισμού, Γεώργιος Πλυτάς Πανεπιστήμιο Αθηνών-Ιατρική Σχολή, Βαγγέλης Ρουγγέρης, ΤΕΙ Αθήνας-Τμήμα Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Αικατερίνη Σιγάλα, ΤΕΙ Σπάρτης-Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, Γεώργιος Σιγάλας του Μάρκου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων-Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Γεώργιος Σιγάλας του Νικολάου, Πανεπιστήμιο Θράκης-Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης.

37η Γενική Συνέλευση:

Ο πρόεδρος Ηλίας Σιγάλας και τα μέλη του Δ.Σ. Φώτης Βιδάλης, Ειρήνη Σιώτη και Λίζα Γιαγιά μίλησαν για τα σπουδαιότερα πεπραγμένα του 2015:

1. 7 Φεβρουαρίου 2015: Νέο επταμελές Δ.Σ., με συμμετοχή 4 νέων ατόμων

2. 14 Φεβρουαρίου 2015: Μεσημεριανή συνάντηση  σε ταβέρνα στην Πλάκα.

3. 20 Μαρτίου 2015: Δ΄ Χαιρετισμοί στον Ι.Ν.Α. Πάντων με τον π.Ανάργυρο Σιγάλα και μετά νηστίσιμη συνάντηση στην αίθουσα του ναού.

4. 14 Απριλίου 2015: Θεία Λειτουργία στο Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων Γύρλας Τήνου και μετά φαγητό στην αίθουσα. Μουνταδιανό μαράντισμα.

5. 17 Μαΐου 2015: Θεία Λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης ψηλά στην Αργυρούπολη. Πρώτη φορά σε αυτό το μέρος. Μετά καθίσαμε, 150 άτομα,  όλοι μαζί να φάμε. Πραγματικό μαράντισμα

6. 12 Ιουνίου 2015: Ο Σταύρος Βιδάλης με την ομάδα εργασίας του προχωρούν στην τοποθέτηση του προσκυνηταρίου.

7. 23 Ιουλίου 2015: Εορτή της Αγίας Πελαγίας, εγκαινιάστηκε το  «κάθισμα της Παναγίας» στη θέση Δεράφια, με την εναπόθεση  της Αγίας Εικόνας της Μεγαλόχαρης στο περίλαμπρο προσκυνητάρι της και ακολούθως την προσκύνηση Της από πλήθος κόσμου.

8. 25 Ιουλίου 2015: Εγκαινιάστηκε η «Μικρή Biennale στο Μουντάδο». Όπως έγραψε η εφημερίδα «Καθημερινή», ήταν μία «εικαστική συνάντηση/έκθεση με τίτλο «Αποκάλυψη», η οποία έχει διαμορφωθεί με έναν πρωτότυπο τρόπο σε μια περιπλάνηση σε διάφορα σημεία μέσα στο χωριό». Υπολογίζεται ότι πέρασαν περίπου 1000 άτομα. Τα έργα προέρχονταν από επτά διαφορετικούς καλλιτέχνες και από πέντε  διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.  Η πρωτότυπη αυτή ιδέα «ανήκει» στο Μουντάδο και θέλουμε να παραμείνει για όλη την Τήνο μοναδική, αφού σκεπτόμαστε κάθε δύο χρόνια να επαναλαμβάνεται, φιλοξενώντας κάθε φορά  διάφορες καλλιτεχνικές ιδέες και τάσεις

9. 17 Αυγούστου 2015: το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΜ, απονέμει τον τίτλο του «επιτίμου μέλους» στους φίλους μας  Mireille Lienard και Philippe Fraise.

10. 17 Αυγούστου 2015: Μουσική εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, με τη Ορχήστρα Φίλων του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας Τήνου.

11. 19 Αυγούστου 2015: Η ομάδα νεολαία μας, διοργανώνει νησιώτικο γλέντι στην πλατεία του πηγαδιού,  με ζωντανή μουσική και χορό μέχρι το πρωί, αφού, όπως έλεγε και χαρακτηριστικά η αφίσα μας,  «… στο Μουντάδο αργεί να ξημερώσει ...»

12. Γκζι Καφέ στο Μουντάδο:  Και το 2015 αρκετές εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στην αίθουσα του χωριού.

13. Μηνιαίες συναντήσεις κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα στο Τηνιακό καφενείο στην Αθήνα

14. Έκδοση ημερολογίου 2016, από την ομάδα νεολαίας του ΣΑΜ, με φωτογραφίες Θάνου Αντωνόπουλου  και θέμα «βράδυ στο χωριό»

15. Στην ομάδα του Facebook «Μουντάδος Τήνου» είμαστε πάνω από 425 μέλη εγγεγραμμένα  και υπολογίζουμε ότι στο 2015 είχαμε τουλάχιστον μία καταχώρηση ανά ημέρα.

16. Επίσης στο Facebook, στο λογαριασμό «Μουντάδος-Τήνος–Κυκλάδες», έχουν ήδη καταχωρηθεί περίπου 200 παλαιές φωτογραφίες που έχουν σχέση με το χωριό μας.

Ο ταμίας Γεώργιος Σιγάλας διάβασε τον οικονομικό απολογισμό του έτους 2015, ενώ ο Ραφαήλ Περιβολαράκης, μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής, διάβασε την σχετική έκθεση πεπραγμένων.

Μοιράστηκε έντυπο με αναλυτικό πρόγραμμα εκδηλώσεων 2016, εκ των οποίων σημειώνουμε μόνο, το «Εργαστήριο Γλυπτικής για παιδιά» στην αίθουσα του Μουντάδου, με θέμα «mobile του Alexander Calder».

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, όπως κάθε χρόνο, όλος ο κόσμος κατέβηκε στο Τηνιακό Καφενείο, όπου προσφέρθηκαν μεζέδες, κρασί,  τηνιακό λουκάνικο και λούζα.  
Και του χρόνου!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.