Προς την κα Μαρία Δελλατόλα

Επειδή πρωταρχικό μου μέλημα είναι η αλήθεια και η σωστή πληροφόρηση των συμπατριωτών μου, χωρίς να κρύβω το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχω για το θέμα, που αφορά το χωριό μου, έχω να πω στην κα Δελλατόλα τα εξής:

Οι αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής υπήρξαν συλλογικές πάντοτε και είναι εντελώς άδικο να στοχοποιείται ένας συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος και να εκτίθεται έναντι του χωριού του και του νησιού ολόκληρου, στη βάση ενός ψεύδους. Η δημιουργία του σκουπιδότοπου στο «ΚΟΣΣΙΝΙ» έγινε για λόγους ανωτέρας βίας, όπως το έχουν αντιληφθεί οι πάντες και όπως το εκτίμησε απόφαση Δικαστηρίου της Σύρου για το θέμα, μόλις την 14-12-2015. Όλοι θυμούνται πώς έγινε, για ποιους λόγους και υπό ποιο καθεστώς αφόρητης πίεσης και ανάγκης.

Η απόφαση για το δεματοποιητή υπήρξε ομόφωνη, δηλαδή ψηφίστηκε και από τη σημερινή πλειοψηφία του Δήμου (αριθμός απόφασης 195/10-11-2012).

Η απόφαση για τη θέση του ΧΥΤΥ, που ήταν για πρώτη φορά δεσμευτική, λήφθηκε τον Νοέμβριο 2014, από τη νυν δημοτική αρχή. Αυτό που έγινε επί των ημερών μας ήταν να υπάρξει ελεύθερη αξιολόγηση με βάση το νόμο, των θέσεων που υπέδειξε ο μελετητής και από ένα σημείο και μετά να ωριμάσει ο φάκελος της θέσης εκείνης που έλαβε την ανώτερη βαθμολογία από το μελετητή και που, συγχρόνως, εγκρίθηκε η μελέτη της. Μάλιστα -και το αναφέρω για να φανεί η αντικειμενική και καθαρή θέση της προηγούμενης δημοτικής αρχής, πέρα από τις ψευδέστατες αιχμές και τα υπονοούμενα της κας Δελλατόλα- θυμίζω τη δημόσια διαβούλευση στο ΙΤΗΠ, χωρίς να είναι καν υποχρεωτική από το νόμο. Άρα, και το λέω προς όλους, ουδέποτε υπήρξε ειλημμένη απόφαση για τη θέση του ΧΥΤΥ επί των ημερών μας και ο πρώτος που την προσδιόρισε στην περιφέρεια της Αγάπης είναι η νυν δημοτική αρχή, το Νοέμβριο του 2014. Και βέβαια, αν και αποφάσισε τη θέση «ΚΟΣΣΙΝΙ», ουδεμία πρόοδος υπήρξε, μετά την ακύρωση της απόφασης του Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης (περί έγκρισης της ΜΠΕ του ΧΥΤΥ), από τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λόγω του ότι «… εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου». Αυτά ακριβώς είχα υποστηρίξει και ο ίδιος, διαφοροποιούμενος, στην άνω κρίσιμη συνεδρίαση μηνός Νοεμβρίου 2014 (αριθμός 197/25-11-2014, ΑΔΑ Ω0ΨΒΩΗ6-ΜΔΔ).

Η προηγούμενη δημοτική αρχή, που έστησε από το μηδέν τον Καλλικράτη στο νησί, παρέλαβε τρεις ΧΑΔΑ και έβαλε σε πρόγραμμα την αποκατάσταση τόσο αυτών όσο και του ΧΑΔΑ στο «Κοσσίνι». Είχε το περιθώριο να βρει λύση μεταφοράς των δεμάτων μέχρι το Φεβρουάριο 2015 αλλά ήδη από 31-8-2014 ήταν στη μειοψηφία. Και βέβαια, η προηγούμενη δημοτική αρχή και λύση θα έβρισκε και σε κάθε περίπτωση δεν θα επέτρεπε να νομοθετούν για τα απορρίμματα του Νοτίου Αιγαίου και η Τήνος να είναι η μοναδική απούσα. Άλλωστε λύση συγκεκριμένη, σαφής και νόμιμη προτάθηκε από την μείζονα μειοψηφία, κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ.

Η κα Μαρία Δελλατόλα, παρασυρμένη από το πάθος της ή από τους συμβούλους της, παραπληροφορεί ότι η σύμβαση του δεματοποιητή αφορά μια 20ετία. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για 10ετία και μάλιστα με επιφύλαξη δικαιώματος καταγγελίας από πλευράς Δήμου, χωρίς αποζημίωση

Από το δημοτικό συνδυασμό στον οποίο μετέχω έχει κατατεθεί και θεσμικά και δημόσια, μία σειρά από ερωτήματα και περιμένω στο επόμενο ΔΣ να υπάρξει υπεύθυνη στάση και ενημέρωση από τη δημοτική αρχή, που μέχρι τώρα φαίνεται να έχει εκχωρήσει την αρμοδιότητα στην κα Δελλατόλα. Εκεί θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε περισσότερο και τη φωνή της γιατί μέχρι τώρα συνήθως περιορίζεται στο «παρούσα» και στις πρόσφατες γραπτές εξάρσεις της.

Το ότι ο Τηνιακός λαός μας έκρινε και θα μας κρίνει όλους, είναι γνωστό και δε χρειάζεται επανάληψη. Όμως το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα δεν νομιμοποιεί ούτε την υπερβολή ούτε την παραπληροφόρηση ούτε το ύφος της συγκεκριμένης Προέδρου. Άλλωστε ο συνδυασμός μας είναι εκείνος που ζητά επιμόνως συζήτηση στο ΔΣ για το ζήτημα των σκουπιδιών και η σημερινή δημοτική αρχή απλώς κάθε φορά την … εξαγγέλλει.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι τόσο σοβαρό που δεν ενδείκνυται για «χαρτοπόλεμο». Ήδη θεωρώ ότι παραβίασα προσωπικές αρχές με την δεύτερη δημόσια απάντησή μου και γι αυτό η επόμενη θα είναι θεσμική και μόνο.

Γιάννης Ζαλώνης

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.