Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου αποφασίστηκε ομόφωνα η εκδοση ψηφίσματος για την καθιέρωση ημέρας Ελληνικής γλώσσας και παιδείας. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κήρυξε την έναρξη της συνεδριάσεως και αναφερόμενος στο παραπάνω θέμα της ημερησίας διάταξης έδωσε τον λόγο στην Αντιδήμαρχο του Δήμου κ. Αναστασία Δεληγιάννη η οποία έθεσε υπόψη του Συμβουλίου την 56/3-2-2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ αναφορικά με την πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας την οποία στηρίζει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην προβολή και τη διάδοση της πολιτιστικής μας ταυτότητας.

Ακολούθως τον λόγο ζήτησε και πήρε ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παντελεήμων Αρμάος ο οποίος εξήρε την πρωτοβουλία του συμπατριώτη μας Γιάννη Κορίνθιου τέως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, ο οποίος με τη συμπαράσταση του φιλέλληνα Ιταλού Δημάρχου της Cava de' Tirreni Marco Galdi, προώθησε την ιδέα της Παγκόσμιας ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας, προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος και τις Επιτροπές Μορφωτικών Υποθέσεων και Ελληνισμού και Διασποράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συμπλήρωσε δε ότι με την θεσμική κατοχύρωση από την Ελληνική Πολιτεία και την προώθηση ανάλογων ενεργειών εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ακολουθήσει ή προσπάθεια καθιέρωσης της 20ης Μαΐου (ημέρας γέννησης του Σωκράτη) ως Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού από την Unesco.

Το συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη του την ανωτέρω εισήγηση, την 56/3-2-2016 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ και τις σχετικές διατάξεις, αποφασίζει ομόφωνα και εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα :

Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει και συμμετέχει στην πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας (ΟΕΚΑΙ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την καθιέρωση, «Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας» με προτεινόμενη ημερομηνία την 20ή Μαΐου. Πρόκειται για μια κορυφαία πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ανεκτίμητη προσφορά του Ελληνισμού στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και στοχεύει στην προβολή της Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας και την ανάδειξη της ιστορικής της παρουσίας.

Η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός συνιστούν την ουσία του Ελληνισμού, των αρχών, των κανόνων, των αξιών και των ιδανικών του. Είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη των προγόνων μας, με αδιάσπαστη ιστορική συνέχεια.

Αποτελεί καθήκον για όλους μας, να ενισχύσουμε την προσπάθεια αυτή και να γίνουμε συνοδοιπόροι» σε αυτό το «ταξίδι» για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας». 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.