Στις 5 Δεκεμβρίου 2015, κατά τη 10η συνεδρίαση της Γενικής Διάσκεψης της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, που διεξήχθη στην Ναμίμπια, αποφασίστηκε η ένταξη της τηνιακής μαρμαροτεχνίας στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Η υποβολή του φακέλου έγινε κατόπιν συνεργασίας της Διεύθυνσης Νεώτερου Πολιτιστικού Αποθέματος και Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΑ και του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.Η μεγάλη αυτή επιτυχία αποτελεί διεθνή αναγνώριση της παραδοσιακής τέχνης της μαρμαρογλυπτικής, που αναπτύχθηκε με κέντρο την Τήνο. Ταυτόχρονα αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη των πολλαπλών όψεων της «λαϊκής» αυτής τέχνης που για αιώνες υπήρξε φορέας ευρύτερων πολιτιστικών αγαθών (μνημεία και καλλιτεχνικά προϊόντα, τεχνογνωσία, δομές οργάνωσης εργαστηρίων και μαθητείας, γλώσσα-ορολογία, «τελετές» μύησης και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις συνυφασμένες με τη διαδικασία της παραγωγής κ.ά.).

Το έργο της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την τέχνη της μαρμαροτεχνίας, καθώς η αναστήλωση αρχαίων μνημείων αποτελεί ένα ευρύτατο πεδίο εφαρμογής των τεχνικών γνώσεων και καλλιτεχνικών δεξιοτήτων των μαρμαρογλυπτών. Ήδη από την έναρξη των έργων της Ακρόπολης εργάστηκαν σε αυτά μαρμαροτεχνίτες με καταγωγή από την Τήνο, πολλοί από τους οποίους ήταν απόφοιτοι της Προπαρασκευαστικής-Επαγγελματικής Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου.

Από την ίδρυση της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης, το 2000, αφ’ ότου τα αναστηλωτικά έργα επεκτάθηκαν και επιταχύνθηκαν, η σχέση της Σχολής της Τήνου με τα έργα της Ακρόπολης ενισχύθηκε, με τη Σχολή να αναδεικνύεται στη βασική δεξαμενή τροφοδοσίας της ΥΣΜΑ με ικανούς, άρτια καταρτισμένους νέους μαρμαρογλύπτες, έτοιμους να εμπλακούν στην αναστηλωτική διαδικασία και να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις προκλήσεις της.

Η συμβολή των μαρμαροτεχνιτών στην αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης είναι ανεκτίμητη, καθώς χάρη στις τεχνικές τους γνώσεις και δεξιότητες, την υψηλή καλλιτεχνική ποιότητα της εργασίας τους, την ευαισθησία και την αγάπη με την οποία προσεγγίζουν τα μνημεία επιτυγχάνεται το άρτιο αποτέλεσμα για το οποίο τα έργα της Ακρόπολης έχουν διεθνώς αναγνωριστεί και βραβευθεί.

ΠΗΓΗ: www.ysma.gr

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.