Αναφορά στα έθιμα των καθολικών Χωριών της Τήνου και της Σύρου έκανε πριν λίγες μέρες η Εφημερίδα "Καθημερινή" και αναφέρει για την Τήνο:

H καθολική εκδοχή


Στην Τήνο καθολικές ενορίες υπάρχουν στη Χώρα, στο χωριό Ξινάρα -όπου βρίσκεται ο καθεδρικός ναός της Παναγίας του Ροδαρίου- και σε διάφορα άλλα χωριά, όπως είναι η Κώμη, η Καλλονή, η Στενή και ο Κάμπος. Την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται λιτανεία με κλαδάκια από φοίνικες και ελιές, ενώ τη Μ. Τετάρτη το βράδυ οι καθολικές ενορίες συγκεντρώνονται στον καθεδρικό της Ξινάρας, όπου γίνεται η ευλογία των Αγίων Ελαίων, με τη συμμετοχή των παιδιών που πρόκειται να λάβουν το χρίσμα την Πεντηκοστή.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί, αξίζει να παρακολουθήσετε στην Ξινάρα την αποκαθήλωση του Σταυρού - ακολουθεί η λιτανεία της Πονεμένης (Παναγίας), η οποία απεικονίζεται καρφωμένη με ξίφος. Υπάρχει ένα ακόμη ξεχωριστό τελετουργικό με τα λεγόμενα «εργαλεία ή μυστήρια του Πάθους», ενώ τη νύχτα της Ανάστασης έχει ενδιαφέρον το άναμμα φωτιάς στις αυλές των εκκλησιών.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.