Το Μουσείο Γιαννούλη Χαλεπά ιδρύθηκε το 1970, στο πατρικό σπίτι του καλλιτέχνη, με πρωτοβουλία της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις.

Ο Γιαννούλης Χαλεπάς γεννήθηκε στον Πύργο της Τήνου το 1851. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα. Το 1873 συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία του Μονάχου.

Είναι ο δημιουργός της "φιλοστοργίας", του "Σάτυρου που παίζει με τον έρωτα", της περίφημης "Κοιμωμένης", μέσα σε ένα σύνολο 150 έργων, σε μάρμαρο, πηλό, γύψο και πλειάδας σκίτσων, που φιλοξενούνται στο Μουσείο Γιαννούλης Χαλεπάς, στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και σε ιδιωτικές συλλογές.

Το έργο του καλλιτέχνη διακρίνεται σε δύο περιόδους: α), στην πρώτη δημιουργική περίοδο, ο Γιαννούλης Χαλεπάς αναπαριστά τους αρχαιοελληνικούς μύθους, όπως όλοι οι κλασσικιστές και ακαδημαϊκοί καλλιτέχνες της Ευρώπης. β), στη "μεταλογική" περίοδο χρησιμοποιεί τους ίδιους μύθους, σαν προσωπικά βιώματα, δημιουργώντας τη νέα πλαστική του ομιλία.

Η Ακαδημία Αθηνών στις 19 Ιουνίου 1927 του απένειμε το Αριστείο της Γλυπτικής.

Το σπίτι-μουσείο του καλλιτέχνη είναι μία ημιδιώροφη κατασκευή, με τα εργαστήριά του ανέπαφα, όπως τα άφησε ο καλλιτέχνης. Το 1968 το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά κηρύχθηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Στο Μουσείο παρουσιάζονται ενθυμήματα από τη ζωή του, γλυπτά σε πηλό και γύψο, σκίτσα, μερικά των οποίων είναι γραφήματα στους τοίχους του σπιτιού.

Τα Μουσεία, μετά τις απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες που έγιναν, από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ανοίγουν τις πύλες τους στο κοινό, την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 και με ώρες λειτουργίας: 10.30-14.30 και 18.00-20.30.

Την Κυριακή του Πάσχα θα είναι κλειστά.

Με εκτίμηση, Μανώλης Σώχος, 
Αντιπρόεδρος Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.