Σπάνια θα ακούσεις κάποιον να μη θέλει να επιστρέψει στο νησί αυτό, αφού η ηρεμία και απλότητα είναι μερικά από τα ατού του.

Κάθε χρόνο περιμένω πώς και πώς σα μικρό παιδί να επιβιβαστώ στο καράβι για την Τήνο.Είναι το νησί μου, το αγαπημένο μου νησί και ας μην έχω καταγωγή από εκεί. Το έχω ζήσει καλοκαίρι (μα πώς γίνεται να λείπεις 15Αυγουστο από εκεί), φθινόπωρο, χειμώνα αλλά το Πάσχα του δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο σε αυτό τον κόσμο. Ναι, ίσως να με πεις υπερβολική μα αυτό το νησί δεν το αλλάζω και δεν θα το αλλάξω με τίποτα (ούτε και με τη γειτονική του Μύκονο).

Καταρχάς, όποτε το επισκεφτείς να γνωρίζεις πως θα βρεις εκεί τους πιο αληθινούς και φιλόξενους νησιώτες. Θα σου φέρουν στο μυαλό σκηνές από άλλες εποχές, που νόμιζες πως υπάρχουν πια μόνο στις παλιές ταινίες του σινεμά. Και αν τύχει να βρεθείς εκεί Πάσχα, τι γίνεται; Τι δεν πρέπει να χάσεις, πού πρέπει να πας; Εγώ ως local θα σου πω...

1.Τον Επιτάφιο στον Πύργο: Τη Μ. Παρασκευή τα σοκάκια του χωριού ασφυκτιούν από κόσμο κατά την περιφορά του επιταφίου, την ίδια ώρα που πολλές γυναίκες στέκονται στα μπαλκόνια (ή τα παράθυρα) και σε «λούζουν» με μύρο.

2. Οι τριμπονιές της Κυριακής του Πάσχα: Στον Πύργο (ξανά) την Κυριακή του Πάσχα ο κόσμος ξυπνά από πολύ πρωί. Άνθρωποι κάθε ηλικίας ετοιμάζουν τις τριμπονιές τους και το μπαρούτι δεν έχει σταματημό.

3. Το λιμανάκι του Πανόρμου: Το βράδυ του Μ.Σαββάτου θα δεις όλους όσους βρίσκονται στο λιμανάκι του Πανόρμου να γίνονται μία μεγάλη παρέα. Αν ο καιρός είναι καλός, τα βιολιά ηχούν δυνατά και εσύ πραγματικά απολαμβάνεις το φαγητό σου δίπλα στο κύμα. Και μία συμβουλή που θα σου θυμίσει κάτι από ελληνίδα μάνα. Τη ζακέτα σου να πάρεις καθώς στην Τήνο και ειδικά εκεί, την έχει την ψύχρα του.

4. Το πανηγύρι στην Καρδιανή: Δευτέρα του Πάσχα δίνουμε όλοι φέτος ραντεβού στην Καρδιανή. Πανηγύρι σαν και αυτό μόνο με αυτά της Ικαρίας μπορεί να συγκριθεί. Ο χορός ξεκινά από νωρίς και η θέα του χωριού σου «κόβει» την ανάσα.

Bonus tip: Στο χωριό αυτό έχω δει ένα από τα πιο ωραία ηλιοβασιλέματα της ζωής μου. Ειδικά το σημείο που φεύγεις από το χωριό της Καρδιανής και οδηγείσαι πως τον Όρμο των Υστερνίων είναι το ιδανικότερο. Συγχώρα με Σαντορίνη, δε σε συγκρίνω αλλά ήθελα να το πω.

Θέα από την καρδιανή

5. Η βόλτα στο χωριό του Βόλακα: Βώλαξ, ένα από τα πιο ωραία χωριά του νησιού. Εκεί θα συναντήσεις βράχους που μοιάζουν με πλανήτες και ωραία ποιήματα γραμμένα πάνω σε τοίχους εγκαταλελειμμένων σπιτιών. Μην ξεχάσεις, να περάσεις από το εργαστήρι του κύριου Αντώνη και να δεις (ή και να αγοράσεις) τα χειροποίητα καλάθια του.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.