της Νικολέτας Μακρυωνίτου

Τι είδαμε, τι μάθαμε, τι δοκιμάσαμε στο πιο νόστιμο φεστιβάλ των Κυκλάδων.

Τα μεσαιωνικά μονοπάτια στην ενδοχώρα της Τήνου ξεπερνούν τα 400 χιλιόμετρα. Διατρέχουν όλα τα χωριά του νησιού και φτάνουν σχεδόν σε όλες τις γνωστές παραλίες. Εξαιρετική ιδέα να τα περπατήσει κανείς, για να ανακαλύψει την πανέμορφη ενδοχώρα του νησιού, διασχίζοντας ρυάκια με πλατάνια, αρχαίες λιθοδομές και παλαιούς οικισμούς. Ατέλειωτα χιλιόμετρα είναι όμως και τα Γαστρονομικά Μονοπάτια της Τήνου. Τα «περπάτησα» ξανά, ως προσκεκλημένη στο Tinos Food Paths, το φεστιβάλ γεύσης που διοργάνωσαν στα μέσα του Απρίλη, και με απόλυτη επιτυχία, μια χούφτα επιχειρηματίες της εστίασης και μερικές άξιες, δραστήριες μαγείρισσες του νησιού, δίχως πτυχία και περγαμηνές.

Το Tinos Food Paths είναι το γαστρονομικό φεστιβάλ που οργανώνει, για δεύτερη χρονιά, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος της Τήνου. «Δεν είναι ανάγκη μόνο του τόπου μας, είναι και προσωπική ανάγκη, δεν είναι μόνο προϊόν προς πώληση είναι ένα ταξίδι γνωριμίας και εμπειριών, ακόμα και για εμάς» λένε οι ίδιοι και ξέρετε κάτι; Αυτό ακριβώς νιώσαμε όσοι δημοσιογράφοι και άνθρωποι της γαστρονομίας ήμασταν προσκεκλημένοι. Το απέδειξαν με την μεγαλοψυχία τους και με τη διάθεση για μοιρασιά. Μάς είπαν τους προβληματισμούς και τις σκέψεις τους. Μάς έδειξαν τι φτιάχνουν και μοιράστηκαν τη «σκηνή» με τους ερασιτέχνες. Μάς τάισαν ντόπιες νοστιμιές, προϊόντα εκλεκτά και φαγητά θεσπέσια. Με δυο λόγια μας έμαθαν πως να αγαπήσουμε τον προικισμένο τόπο τους. Κάμποσες μέρες μετά, η ανάμνηση παραμένει ζωντανή.

To Tinos Food Paths σε 6... μίνι κεφάλαια

1.Τηνιακή Φιλοξενία: Το φι κεφαλαίο, γιατί η υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι ντόπιοι ήταν όλο το ζουμί της διοργάνωσης. Αλλά αυτό δεν το έζησα μόνο τώρα στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Το ζουν όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί. Στα σπίτια, στις ταβέρνες και στα καλά εστιατόρια απολαμβάνεις τα προνόμια του επισκέπτη, όχι με λουξ ανέσεις και πολυτέλειες, αλλά με αυθεντική, ουσιαστική φιλοξενία. Στα μενού τους φωτογραφίζεται ο τόπος τους, αληθινός, σπάνιος. Έμφαση στην εντοπιότητα, πολύ πριν αυτή γίνει της μόδας.

(πηγή: www.gastronomos.gr)

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.