Η τέχνη είναι εσωτερική ανάγκη του ανθρώπου, ανέκαθεν και θα είναι, ως το επέκεινα.  Γιατί ο άνθρωπος ψυχανεμιζόμενος τα θεία, θέλει μέσω των ορατών προσωρινών να κοινωνεί με τα αόρατα και αιώνια, που κυβερνούν τον κόσμο, από τον άνθρωπο των σπηλαίων, ως τους κοσμοναύτες, από τα μικρόβια, ως το σύμπαν, μέρος του οποίου είμαστε.


Λόγια, του Έλληνα καλλιτέχνη Γιάννη Μανιατάκου, που αφιέρωσε την ζωή του στην τέχνη, στην κοινωνική και παιδευτική υπηρεσία του ανθρώπου. Ο Γιάννης Μανιατάκος γεννήθηκε στο Φλωμοχώρι της Μάνης το 1935. Σπούδασε με κρατική υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τεχνών στην Αθήνα. Από το 1967 μέχρι σήμερα, χιλιάδες ώρες, κάτω, από τον ήλιο του Αιγαίου έπλαθε τα αγάλματά του και εκατοντάδες ώρες στους βυθούς ζωγράφιζε τοπία.

Το 1971 διορίστηκε διευθυντής στο Προπαρασκευαστικό Σχολείο Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, μέχρι το 2001. Από τα χέρια του πέρασαν περισσότεροι από 300 μαθητές, οι οποίοι διδάχθηκαν την ζωγραφική και γλυπτική τέχνη και σήμερα αποτελούν  δυναμικό των αρχαιοτήτων μας η είναι ελεύθεροι επαγγελματίες. Περίπου 60 από αυτούς αποφοίτησαν και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και σήμερα διδάσκουν στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση.

Δύο αγαπημένα του καϊκια, ο « Θεόδωρος » και ο « Κυναίγειρος », επί 47 χρόνια ήταν οι βοηθοί του στη ζωγραφική του, στο βυθό της θάλασσας. Την γλυπτική την θεωρεί ανθρωποκεντρική και έφηβη. Το γυμνό ανθρώπινο σώμα είναι ό,τι πολυπλοκότερο υπάρχει για τον καλλιτέχνη. Το αυστηρό σχέδιο της αμφίπλευρης ισοτιμίας της φύσης, πρέπει να παντρευτεί με το ξεχωριστό πνεύμα του κάθε ανθρώπου και να ερμηνευτεί εικαστικά πάνω στην ύλη.


Η έκθεση, ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ-ΣΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ, που παρουσιάζεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Παπαρρηγοπούλου 7, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής στο βυθό της θάλασσας και γλυπτικής του καλλιτέχνη Γιάννη Μανιατάκου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, το βράδυ της 7/4/2016 τίμησαν με την παρουσία τους άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, συμπατριώτες του Τήνιοι και Μανιάτες. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Μαϊου 2016.

Σαν ελάχιστο φόρο τιμής, στον μεγάλο καλλιτέχνη και άνθρωπο,

Μανώλης Σώχος

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.