Καλό μήνα !!!

Ο Μάιος είναι ο 5ος μήνας του χρόνου, που αντιστοιχεί με τον αρχαίο μήνα Θαργηλιώνα, και τον εόρταζαν με τα περίφημα Ανθεοφόρια, και αφιερωμένος στη θεά της γεωργίας Δήμητρας και της κόρης της Περσεφόνης, που τον μήνα αυτόν βγαίνει από τον Άδη κι έρχεται στη γη.

Ονομασία Μάη
Ο Μάιος ονομάστηκε έτσι από τη ρωμαϊκή θεότητα Maja (Μάγια).

Το όνομα Μάγια προήλθε από την ελληνική λέξη Μαία (που σημαίνει τροφός και μητέρα) τη μητέρα του Ερμή, που ήταν προσωποποίηση της γόνιμης Μάνας-Γης. Επειδή συνηχεί με τη μαγεία, θεωρείται μήνας ευνοϊκός γι” αυτήν.

Η πρώτη μέρα του Μάη, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, συνδέεται με τη νίκη της Άνοιξης κατά του Χειμώνα και την ήττα του θανάτου από τη ζωή.

Η φυσιογνωμία του Μαΐου στη λαϊκή αντίληψη είναι δίσημη:

συνυπάρχει σ” αυτήν το καλό και το κακό, η αναγέννηση και ο θάνατος.
Αργότερα, η αρχική αυτή έννοια χάθηκε και τα έθιμα επιβίωσαν απλώς ως λαϊκές γιορτές, από τις ελάχιστες χωρίς θρησκευτικό περιεχόμενο που έχουν διατηρηθεί ως τις μέρες μας με εκδηλώσεις που απαντώνται στον λαϊκό πολιτισμό πολλών ευρωπαϊκών λαών.

Έθιμα του Μαΐου

- Πρωτομαγιά
Η Πρωτομαγιά γιορτάζεται παραδοσιακά στην εξοχή. Είναι μια μέρα συνδεδεμένη με εκδρομές κι εξορμήσεις στη συνείδηση του Έλληνα. Παλιότερα σε πολλά μέρη λάμβαναν χώρα έθιμα που περιλάμβαναν κυλίσματα στη χλόη, χτυπήματα του σώματος με χλωρά κλαδιά, στολισμό μικρού παιδιού με άνθη και φύλλα και τελετουργικό ανάστασης. Πλέον η Πρωτομαγιά αποτελεί για τους περισσότερους μια αφορμή για να πραγματοποιήσουν μια μικρή εκδρομή σε κάποιο χωριό ή νησί. Ακόμη κι όσοι παραμένουν στις πόλεις, επιλέγουν να απομακρυνθούν λίγο από το αστικό κέντρο για να γιορτάσουν αυτή τη μέρα.     

- Μαγιάτικο Στεφάνι:  
Παραδοσιακά στην Ελλάδα από την 1η Μαΐου στολίζουν την πόρτα τους ή το μπαλκόνι τους μ’ ένα στεφάνι. Μ’ αυτό τον τρόπο πιστεύεται ότι έρχεται η ευλογία της άνοιξης από έξω, μέσα στο σπίτι.
Το στεφάνι είναι φτιαγμένο με διαφόρων ειδών λουλούδια από τη νοικοκυρά του κάθε σπιτιού ή εναλλακτικά αγοράζεται από ανθοπωλείο. Σε κάποια μέρη, εκτός από άνθη, έβαζαν και σκόρδο για τη βασκανία ή και αγκάθι για την εξουδετέρωση του εχθρού. Το στεφάνι κοσμεί τα σπίτια μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και καίγεται στη γιορτή του Αγ. Ιωάννη (24 Ιουνίου, θερινό ηλιοστάσιο).

- Αναστενάρια: 
Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα έθιμα που λαμβάνει χώρα το τριήμερο 21-23 Μαΐου στη Μακεδονία. Οι ρίζες του εθίμου βρίσκονται στην αρχαιότητα και στη λατρεία του θεού Διονύσου. Μια ομάδα ανδρών (συνήθως), οι «αναστενάρηδες», φορώντας την κατάλληλη ενδυμασία πραγματοποιούν το τελετουργικό του εθίμου. Στις 21 Μαΐου, ύστερα από αγρυπνία για την ψυχική προετοιμασία των συμμετεχόντων ώστε ν’ αποκτήσουν τη δυνατότητα της πυροβασίας, οι αναστενάρηδες αρχίζουν το χορό στο σπίτι του ιεράρχη τους. 

Ο χορός περιλαμβάνει συγκεκριμένα βήματα και όταν τελειώνει οι συμμετέχοντες κάνουν το σταυρό τους κι αποσύρονται σιωπηλοί. Οι παρευρισκόμενοι στο τελετουργικό συνοδεύουν τους χορευτές με τα όργανα τους (συνήθως γκάιντα, λύρα, νταούλι) κρατώντας το ρυθμό, τραγουδώντας και συμπάσχοντας. Στη συνέχεια φεύγουν από το σπίτι  με τη μορφή πομπής και τη συνοδεία των μουσικών οργάνων. Καταλήγουν στο ύπαιθρο, όπου από το απόγευμα έχει ήδη προετοιμαστεί η πυροβασία κι έχει ανάψει η φωτιά από το άγιο φως. Εκεί ξεκινά η πυροβασία με τη μορφή χορού και διαρκεί 2-3 ώρες μέχρι να σβήσει η φωτιά. Έχει υπολογιστεί ότι η θερμοκρασία της φωτιάς μπορεί ν’ ανέρχεται από 220°-450° C. Μετά το κυρίως μέρος του εθίμου, επιστρέφουν χορεύοντας και με μορφή πομπής στο σπίτι του ιεράρχη τους. Στην αυλή του σπιτιού στήνεται ο τελευταίος χορός όπου πρωτοστατεί ο αρχηγός των αναστενάρηδων. Μετά από 3 γύρους, η τελετή ολοκληρώνεται. 

Χριστός Ανέστη!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.