Τη Λαμπροτρίτη, τάμα απ' τα παλιά των Μουνταδιανών για Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στην Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων στη Γύρλα και μαράντισμα σε τραπέζια Αγάπης, στη ρεματιά της υδροφόρου περιοχής της Γύρλας Τήνου.

Έτσι και φέτος, Τρίτη 3 Μαΐου 2016, "τω σκολώ", Λαμπροτρίτη, πρωί - πρωί η εικόνα των Αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Αη Γιάννη του χωριού ξεκίνησε για τη Γύρλα, την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα, όχι όπως παλιά τα γαϊδουράκια, αλλά τα αυτοκίνητα με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια.

Ακολουθώντας, όπως οι ίδιοι ομολογούν, εδώ και πολλά χρόνια την παράδοση των γονιών τους, αντάμωσαν την Τρίτη του Πάσχα και γιόρτασαν όλοι μαζί, Μουνταδιανοί και οι φίλοι τους, από τα γύρω χωριά τους, τη Χώρα της Τήνου και άλλα μακρινότερα χωριά, την Ανάσταση του Χριστού στην εκκλησία, αγαπημένη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων.

Οι χωριανοί με τα δικά τους πασχαλιάτικα φαγητά, η ενοριακή επιτροπή του Αη Γιάννη και ο δραστήριος Σύλλογός τους με τους δικούς του καλομαγειρεμένους μεζέδες φίλεψαν και φιλεύτηκαν όπως παλιά με την αυθόρμητη ανθρωπιά και εγκάρδια επικοινωνία.

Αυτά τα έθιμα και τις παραδόσεις κρατούν οι Τηνιακοί και οι Μουνταδιανοί  στους αιώνες ως θεματοφύλακες.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, ακούστηκε πολλές φορές κατά την Θεία Λειτουργία με θέρμη από τον εφημέριο του Μουντάδου Τήνου π. Μάρκο Σπ. Φώσκολο και όλο το εκκλησίασμα, κρατώντας αναμμένα τα κεριά τους κι η καμπάνα κτυπούσε χαρούμενα διαλαλώντας κι αυτή το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.