ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥΚαι φέτος, όπως κάνουμε εδώ και 37 χρόνια, ακολουθώντας την παράδοση των γονιών μας, θα συναντηθούμε την Κυριακή του Τυφλού 5 Ιουνίου 2016 για να εορτάσουμε όλοι μαζί οι Μουνταδιανοί και οι φίλοι μας, την Ανάσταση του Χριστού μας στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης στην Αργυρούπολη και να «μαραντίσουμε».

Από τα χρόνια εκείνα, τα πολύ πολύ παλιά, τότε που οι άνθρωποι είχαν ανθρωπιά, τότε που επικοινωνούσαν με εγκάρδιες καλημέρες και χαμόγελα, τότε που ο ένας βοηθούσε τον άλλον ανυστερόβουλα, τότε που κέντρο της καθημερινής τους ζωής ήταν η εκκλησιά τους και το πανηγύρι της, τότε λοιπόν γεννήθηκαν στην Τήνο έθιμα όπως αυτό του μαραντίσματος.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Θεανθρώπου, που πλημμυρίζει τις ευλαβικές ψυχές των χριστιανών του νησιού, δεν χωρούσε μέσα στα στενά όρια του χωριού.

Έπρεπε να αντιλαλήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νησιού. Να ακουστεί  το Χριστός Ανέστη σε κάθε ξωκκλήσι. Να φτάσει σε κάθε γωνιά.

Οι Μουνταδιανοί ξεκίνησαν απ' τη Γύρλα. Τρίτη ΄΄τω σκολώ΄΄ , Λαμπροτρίτη, πρωί -πρωί η εικόνα των αγίων Αναργύρων με διπλοκάμπανο απ' την εκκλησιά του Αη Γιάννη του χωριού ξεκινούσε για τη Γύρλα,  την έδρα της, συνοδεία των χωριανών με φορτωμένα τα γαϊδουράκια με τα καλάθια γεμάτα με καλούδια. Ψητό αρνί στο φούρνο, κόκκινα αβγά, τυράκια, τυρόπιτες, τις δοξάρες για τα παιδιά (μεγάλα ανεβαστά κουλούρια με ένα κόκκινο αβγό επάνω), ρακί και κρασί από το βαρέλι τους. Επάνω στο σαμάρι βάζανε και δυο - τρία παιδιά. Μπροστά η εικόνα πίσω όλοι οι άλλοι.

Μετά την αναστάσιμη λειτουργία εκεί,  άπλωναν τα τραπεζομάντηλα κάτω απ' τ΄αγρέλια, έβγαζαν τα φαγητά και έτρωγαν, έπιναν, γλεντούσαν και χόρευαν με τα βιολιά και το λαούτο ώσπου να κρυφτεί ο ήλιος.

Μ Α Ρ Α Ν Τ Ι Ζ Α Ν  δηλαδή.

Έτσι λοιπόν μετά το μαράντισμα μας στη Γύρλα της Τήνου που ζήσαμε φέτος στις 3 Μαΐου 2016, σας προσκαλούμε να μαραντίσουμε και στην Αθήνα την Κυριακή του Τυφλού 5 Ιουνίου 2016 στο εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης, ψηλά στην Αργυρούπολη. Ελάτε λοιπόν όλοι και φέτος στην Αθήνα με τα φαγητά σας, αγαπημένοι, μονιασμένοι, πιστοί στις παραδόσεις, στα ήθη και έθιμα του νησιού μας, να ζήσουμε τις όμορφες αυτές στιγμές.

Καλή αντάμωση!

«Σύνδεσμος των Απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων»
Πληροφορίες: Παναγιώτης Γεροντής 6937664824, Ηλίας Σιγάλας 6944318033

ΠΩΣ ΠΗΓΑΙΝΩ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

https://www.google.gr/maps/@37.9146564,23.7526554,16z

ΔΙΑΡΟΜΗ ΜΕΣΩ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ ΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 «Λεωφόρο Βουλιαγμένης» προς Αργυρούπολη
 Αν έρχεστε από Αθήνα, στα αριστερά σας θα αφήσετε την «Ηλιούπολης Γ΄ είσοδος». Η επόμενη είναι «Αργυρούπολης Α΄ είσοδος » και στο φανάρι κάνετε αριστερά, οδός «Ανεξαρτησίας»
 Αν έρχεστε από Γλυφάδα στα δεξιά σας θα αφήσετε και την «Αργυρούπολης Β΄ είσοδος», η επόμενη είναι «Αργυρούπολης Α΄ είσοδος » και στο φανάρι κάνετε δεξιά, οδός «Ανεξαρτησίας»
 Στα 15 μέτρα κάνετε δεξιά «Λεωφόρος Κύπρου»
 Αφήνετε τα πρώτα και δεύτερα φανάρια.
 Στα τρίτα φανάρια κάνετε λοξά αριστερά οδός «Ακρίτα Διγενή» (στη γωνία super market ΓΑΛΑΞΙΑΣ)
 Συνεχίζετε ευθεία το δρόμο μέχρι τέλος.
 Στο τέλος της «Ακρίτα Διγενή» ο δρόμος συνεχίζει δεξιά οδός «Κιάφου».
 Στα 30 μέτρα αριστερά το δρόμο προς το βουνό. Θα υπάρχει πινακίδα «Σ.Α.
Μουνταδιανών <- Αγία Ειρήνη». Ο δρόμος οδηγεί έξω από την εκκλησία.

ΔΙΑΡΟΜΗ ΜΕΣΩ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΚΑΤΕΧΑΚΗΣ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ΠΡΟΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ

 «Λεωφόρος Αλίμου Κατεχάκη», συνεχίζετε «Λεωφόρος Αγίου Ιωάννου Καρέα»
 Συνεχίζετε οδός «Ελευθερίου Βενιζέλου»
 Πλατεία, έξοδος 2 και συνεχίζετε «Ελευθερίου Βενιζέλου»
 Στην επόμενη πλατεία έξοδος πέμπτη προς οδός «Ηρώων Πολυτεχνείου»
 Συνεχίζετε «Ηρώων Πολυτεχνείου» που μετονομάζεται «Αργυρουπόλεως»
 Δεξιά σας στο αριθμό 89 συναντάτε πρατήριο Shell, σχολείο, πρατήριο ΒΡ και μετά πρατήριο ΕΚΟ .
 Αμέσως μετά το πρατήριο ΕΚΟ υπάρχει φανάρι.
 Αριστερά στο φανάρι οδός «Ακρίτα Διγενή»
 Συνεχίζετε ευθεία το δρόμο μέχρι τέλος.
 Στο τέλος της «Ακρίτα Διγενή» ο δρόμος συνεχίζει δεξιά οδός «Κιάφου».
 Στα 30 μέτρα αριστερά το δρόμο προς το βουνό. Θα υπάρχει πινακίδα «Σ.Α.
Μουνταδιανών <- Αγία Ειρήνη». Ο δρόμος οδηγεί έξω από την εκκλησία.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.