Η Γαλλίδα κ. Clementine Raineau πρόσφερε στο Κοινωνικό Φαρμακείο Τήνου μια τσάντα γεμάτη φάρμακα και μικρά υλικά χειρουργείου. Στο πλαίσιο αυτής της ενέργειας η κα Clementine έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο κ. Demineur η οποία και αναφέρει τα παρακάτω.

Ανθρωπολόγος, δασκάλα, εθελόντρια, σύντροφος και μητέρα. H Clémentine Raineau  είναι επίσης μια γυναίκα πολιτικός καθώς στις τοπικές εκλογές της πόλης της εξελέγη δημοτικός σύμβουλος. Μερικές φορές δραπετεύει από την κοινότητά της για να πάρει δυνάμεις. Αυτήν τη φορά μαζί με την κόρη της διάλεξαν την Ελλάδα.
Demineur: Μερικοί διαλέγουν τον ισπανικό ήλιο ή τον μαροκινό. Γιατί η Ελλάδα;

Clementine: Ε, να γιατί! Ο Παναμάς είναι πολύ μακριά! Σοβαρά τώρα, επειδή η κρίση είναι περισσότερο παρούσα παρά ποτέ στην Ελλάδα, επειδή οι κυβερνώντες και η Ευρώπη δεν έχει αφήσει καμία τύχη στον Ελληνικό λαό. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και η ελπίδα για μια καινούρια ανάσα θα μπορούσαν να δώσουν ιδέες στους λαούς της Ευρώπης. Για την αλληλεγγύη λοιπόν και για τον ήλιο πήγα στην Ελλάδα με την κόρη μου.

Demineur: Το να πας διακοπές σημαίνει να είσαι και αλληλέγγυος;

Clementine: Όχι και Ναι. Αν εσύ κάνεις διακοπές και περνάς καλά ενώ η πρόσβαση στην υγεία είναι αδύνατη, η παιδική θνησιμότητα αυξάνεται η καθημερινότητα είναι δύσκολη, τότε δεν είναι αλληλεγγύη, είναι προνόμια. Τώρα επιτρέπω στον εαυτό μου να ξαναγεμίσει τις μπαταρίες για να συνεχίσω να μάχομαι κόντρα στις ανισότητες στις αδικίες για μια κοινωνία που θα μοιράζει ισότιμα τα πλούτη της.

Demineur: Ωραία. Και πως συνδύασες την Αλληλεγγύη;

Clémentine: Λοιπόν, χάρη στην Ελληνογαλλική Αλληλεγγύη μπορέσαμε να γεμίσουμε μια βαλίτσα με φάρμακα και μικρά υλικά χειρουργείου και την πήρα μαζί μου μέχρι το Κοινωνικό Φαρμακείο της Τήνου. Εκεί η υποδοχή που μας έκαναν ήταν πολύ ζεστή. Η Βαλεντίνα, καθηγήτρια Αγγλικών μας υποδέχτηκε στο ΚΑΠΗ που είναι μονάδα του Δήμου για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι πάνε εκεί για να πιουν ένα καφέ ή να παίξουν χαρτιά ή να συζητήσουν. Είχε επίσης ειδοποιήσει την Αντιδήμαρχο κα Δεληγιάννη η οποία ήρθε για να μας ευχαριστήσει και για να βγούμε μια αναμνηστική φωτογραφία.

Στην πίσω αίθουσα λοιπόν, ένας γιατρός εθελοντής δίνει συμβουλές και μια εθελόντρια νοσοκόμα κάνει αιμοληψίες. Εκεί δίνονται και τα φάρμακα. Τα χειρουργικά υλικά πήγαν στο Κέντρο Υγείας.

Démineur: Δεν υπάρχουν φάρμακα στην Ελλάδα;

Clémentine: Μα ναι υπάρχουν! Αλλά δεν υπάρχει πάντα η δυνατότητα να τα αγοράσεις και πέρα από τα φάρμακα είναι η κίνηση που κάνεις η συνάντηση, Θέλω να πω στην Βαλεντίνα και στον Γρηγόρη και σε όλα τα μέλη του Κοινωνικού Φαρμακείου και της Ανοικτής Επιτροπής Αλληλεγγύης Τήνου ότι πέρα από τις κυβερνήσεις, εμείς οι πολίτες της Γαλλίας και της Combrailles τους έχουμε  στην έννοια μας και σήμερα και αύριο.

Démineur: Πες μας και για το νησί

Clémentine: Η Τήνος είναι ένα μαγευτικό νησί λιγότερο τουριστικό από την κοντινή Μύκονο και την Σύρο. Σπάνια καλλονή με παραλίες, μερικές φορές φυσάει και το μελτέμι, ένας βόρειος άνεμος που κάνει την Τήνο κατοικία του Αίολου του θεού  του ανέμου.

Démineur: Ποιοί είναι οι πόροι αυτού το  νησιού;

Clémentine: Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο άρθρο για να απαντήσω. Πέρα από τον απίστευτο αριθμό περιστεριώνων και ανεμόμυλων, η Τήνος είναι πασίγνωστη για την παραγωγή μαρμάρου λευκού και πράσινου και βέβαια για την Γλυπτική. Μπορεί κανείς να βρει τηνιακό μάρμαρο παντού στην Ευρώπη σε πολλά μνημεία, ακόμη και στο Λούβρο. Σήμερα η εξαγωγή μαρμάρου είναι λιγοστή αλλά η Σχολή Γλυπτικής στον Πύργο έλκει πολλούς σπουδαστές. Σε επίπεδο Αρχιτεκτονικής το μάρμαρο είναι εντυπωσιακά παρόν. Στις πόρτες στα Υπέρθυρα τα οποία είναι γλυπτά ημικύκλια είτε πάνω από παράθυρα είτε πάνω από πόρτες και συχνά είναι το μοναδικό στολίδι στα κυβόσχημα λευκά σπίτια με τα μπλε παραθυρόφυλλα. Αλλά και οι νεροχύτες, τα σκαλοπάτια … όλα από μάρμαρο. Και μην ξεχνάμε τις εκκλησίες, καθολικές ή ορθόδοξες, και οι δύο κοινότητες παρούσες, ‘όπως και στα γειτονικά νησιά άλλωστε .

Démineur : Και σήμερα ?

Clémentine Με την κρίση, από το 2008 και το σταμάτημα της οικοδομής, υπάρχουν αλλαγές στην τοπική γεωργία και καλλιέργεια. Όσον αφορά στην κτηνοτροφία, υπάρχουν παντού κατσίκια, πρόβατα και επίσης αυξήθηκαν τα τυροκομεία. Φυτεύουν αμπέλια, οινολόγοι που σπούδασαν στο Montpellier, έφτιαξαν ένα απίστευτο κρασί που το συστήνει και ο Bocuse. Ακόμη aloe vera, νομίζω ότι η αγροτική παραγωγή είναι σε ανάπτυξη στο νησί και τα περισσότερα είναι βιολογικά.

Αυτά τα προϊόντα τα βρήκα – με μεγάλη χαρά – στο πιάτο μου αλλά και στον συνεταιρισμό και στα κρεοπωλεία. Κάπαρη, πατέ μελιτζάνας, ντομάτες λιαστές τυριά κρασιά ελαιόλαδο ούζο φυσικά και πολλά άλλα και βέβαια! ξαναγέμισα την βαλίτσα. Αυτό κάνουν οι Γάλλοι τουρίστες στην Τήνο. Δεν κάνουν φιλανθρωπία ούτε ουμανισμό, απλά οικονομική βοήθεια αγοράζοντας τα τοπικά προϊόντα δηλαδή μια σιωπηρή υποστήριξη στον Ελληνικό λαό! 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.