Η εβδομαδιαία ανεξάρτητη εφημερίδα “Hellenic Mail” στην πρόσφατη κυκλοφορία της, συγκεκριμένα στην ενότητα προορισμοί έκανε αναφορά στο νησί της Τήνου.

Η εν λόγω εφημερίδα κυκλοφορεί και διανέμεται δωρεάν στην Αθήνα και ασχολείται με θέμα της επικαιρότητας. Στην συγκεκριμένη έκδοση στο πλαίσιο αναφοράς για την Τήνο πραγματοποιήθηκαν κάποιες συνεντεύξεις σε πρόσωπα του νησιού.


Ο λόγος για την Αρμόδια Αντιδήμαρχο Τουρισμού, κα. Αναστασία Δεληγιάννη, τον πρόεδρο του Εμποροεπαγγελματικού και Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου, κ. Ανδρέα Τσιμέκη και τον Αρχιτέκτων Μηχανικό, κ. Αριστείδη Ντάλα.

Η κα. Δεληγιάννη μεταξύ άλλων ανέφερε: «H Τήνος είναι ένας κλασικός προσκυνηματικός προορισμός, η κατάνυξη και η ενέργεια που υπάρχει στο νησί αυτές τις μέρες είναι μοναδική και θα έλεγα ότι σε όλες τις εκκλησίες του νησιού και στην Παναγία αλλά και στις καθολικές εκκλησίες, ζει κανείς τον παλμό των ημερών και όλο αυτό το θρησκευτικό συναίσθημα που επιβάλλει η Μεγάλη εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό γιατί φέτος εντάχθηκε η τηνιακή μαρμαροτεχνία στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ως εκ τούτου, εκτός της πίστης έχουμε και τον πολιτισμό μας. Έχουμε τις δράσεις που μπορεί να κάνει κάποιος στο νησί μέσα απ’ τα μουσεία που μπορεί να δει. Όπως ξέρετε η Τήνος είναι η πατρίδα των νεοελλήνων γλυπτών, όπως ο Χαλεπάς».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη»


Ο κ. Τσιμέκης με την σειρά του δήλωσε «Η Τήνος πρέπει να ξέρετε ότι διαθέτει κοντά στις 980 επιχειρήσεις, εκτός των ξενοδοχείων. Τα ξενοδοχεία είναι γύρω στα 30. Όπως βλέπετε ξεπερνάμε τις 1000, με 1020 επιχειρήσεις. Ο κύκλος εργασιών είναι πολύ μεγάλος στην Τήνο.»

Ερωτώμενος για την τουριστική κίνηση ανέφερε ότι η Τήνος κινείται ανοδικά ενώ συνέχισε λέγοντας «Η Τήνος έχει όλες τις δυνατότητες. Πρώτον υπάρχουν εμπορικά καταστήματα, πάρα πολλά εστίασης καταστήματα είτε είναι μέσα στη Χώρα, όπου Χώρα εννοούμε κάτω την πόλη όπως το λέμε εμείς, επίσης στα χωριά πάρα πολλές ταβέρνες, υπάρχουν παραθαλάσσια χωριά όπως είναι ο Πάνορμος, ο Πύργος, σε όλα αυτά τα χωριά υπάρχουν όλων των ειδών τα καταστήματα. Ειδικά σε καταστήματα εστίασης υπάρχει ό,τι θέλετε».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη»


Τέλος, ο κ. Αριστείδης Ντάλας σε ερώτηση που του έκανε ο δημοσιογράφος αναφορικά με το αν υπάρχουν προοπτικές για την αρχιτεκτονική των Κυκλάδων ανέφερε «Τα παλαιά κτίσματα που συναντά κανείς στα νησιά μας, αλλά και γενικότερα στην Ελλάδα, είναι πράγματι πολύ καλά δείγματα αρχιτεκτονικής. Νομίζω όμως ότι κάπου έχει χαθεί αυτή η συνέχεια από την παράδοση των προγόνων μας, από το πώς δηλαδή έκτιζαν παλαιότερα στις Κυκλάδες. Οι περισσότεροι νομίζουμε ότι κάνοντας λευκά κτήρια παράγουμε και νησιωτική ή κυκλαδική αρχιτεκτονική. Διαφωνώ σε αυτό. Προσωπικά, θεωρώ ότι η ουσία δεν βρίσκεται στο «χρώμα» αλλά στη «δομή», στις αναλογίες των όγκων και στο πώς οι όγκοι αυτοί τοποθετούνται πάνω στο έδαφος, και μάλιστα στο ιδιαίτερο αυτό έδαφος που έχουν οι Κυκλάδες. Ο κάθε τόπος, το κάθε οικόπεδο είναι ξεχωριστό. Δεν μπορείς να το αντιμετωπίζεις με το ίδιο τρόπο.

Δε μπορείς δηλαδή να αντιμετωπίσεις ένα οικόπεδο στο Βωλάξ, όπως και ένα οικόπεδο μέσα στη Χώρα της Τήνου ή μπροστά σε μια παραλία. Κάθε φορά το κτήριο νομίζω πως πρέπει να εντάσσεται στο απόλυτα συγκεκριμένο σημείο του οικοπέδου του, του άμεσου τοπίου του και όχι μπαίνοντας σε ένα ευρύτερο φάσμα του τύπου «είμαι στην Τήνο, είμαι στης Κυκλάδες, άρα πρέπει να έχω αυτά τα χαρακτηριστικά ως κτήριο κατ’ ανάγκη».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη»

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.