Ιστορία της Περιοχής

Το Ισμαήλ είναι ένας παλιός, ερειπωμένος οικισμός ακατοίκητος από το 1930 , με ίχνη ακμής του παρελθόντος,σε μία όμορφη πλαγιά κοντά στον οικισμό του Μαμάδου.

Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούσαν λατόμοι που εργάζονταν στα λατομεία της Έξωμεριας εξορύσσοντας το μάρμαρο. Τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά του στοιχεία είναι δείγμα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.

Το Ισμαήλ είναι η γενέτειρα πατρίδα του μεγάλου νεοέλληνα γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά.

Τεχνικη Περιγραφή Ισμαήλ Τrail 22km

Αγώνας στα μονοπάτια του μαρμάρου της Έξωμεριάς

Το Ισμαήλ Trail είναι ένας αγώνας 22 χιλιομέτρων και +982 υψομετρικής.

Η διαδρομή αποτελείται 97% μονοπάτι και 3 % άσφαλτο.

Η εκκίνηση και το τερματισμός του αγώνα βρίσκονται στον Οικισμό του Πύργου. Η εκκίνηση θα δοθεί στην κεντρική Πλατεία του οικισμού με κατεύθυνση βόρεια και εισέρχεται σε ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στους Ανεμόμυλους μέχρι τον γραφικό οικισμό των Πλατιών που είναι και ο πρώτος Σταθμός Ανεφοδιασμού Σ1(2.20km).

Από εκεί συνεχίζει σε μονοπάτι μέχρι το ρέμα της καναλίστρας και από εκεί κατηφορικά μέχρι το ξωκλήσι της Αγ.Παρασκευής στην Καραμπούσα που είναι και ο δεύτερος Σταθμός Τροφοδοσιας Σ2(5.17 km).

Ο χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία του Ρόχαρι (7.20km) και συνεχίζει σε μονοπάτι δύσκολο ανηφορικό για 700μ όπου καταλήγει στον οικισμό του Όρμου Πανόρμου και στον τρίτο Σταθμό Ανεφοδιασμού Σ3(9.70km).

Με κατεύθυνσή δυτικά ακολουθεί το μονοπάτι Πανόρμου με το μοναστήρι της Κυραξένης (12.00km) Σταθμός Ανεφοδιασμού Σ4, και από εκεί συνεχίζει μέχρι τον οικισμό Μαρλά (14.00km) Σταθμό Ανεφοδιασμού Σ5.

Μετά κατευθύνεται βορειοδυτικά περνώντας μέσα από τον ερειπωμένο οικισμό του Ισμαήλ (16.00km) Σταθμος Ανεφοδιασμού Σ6 και ανεβαίνει μέχρι το ύψωμα (+276) και από εκεί αρχίζει να κατηφορίζει Νότιο Ανατολικά μέχρι τον οικισμό του Μαμάδου(17.40km).

Το μονοπάτι επιστρέφει στον παραδοσιακό οικισμό του Μαρλά(18.50km)Σταθμός Ανεφοδιασμού Σ7 και ξεκινάει την μεγάλη κατηφόρα με κατεύθυνση νότια περνώντας μέσα από τον εγκαταλειμμένο οικισμό του Κάτω Μαρλά (19.00km) μέχρι το πέτρινο γιοφύρι στην θέση Πoλογιάννη το Πηγάδι.

Από εκεί ακολουθεί ανηφορικό μονοπάτι για 300μ μέχρι τον οικισμό του Πύργου και τον τερματισμό στην κεντρική πλατεία.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.