Δανειζόμαστε ένα video από το διαδίκτυο, τη νομοθεσία περί εγκατάλειψης ζώων και τη φωτογραφία από τον γλυκό κούταβο που εγκαταλείφτηκε πρόσφατα σε περιοχή της Τήνου.

Διαθέστε λίγο από το χρόνο σας για να τα δείτε… μπορεί να μη γνωρίζετε πολλά από αυτά που αναφέρονται.
Οποιαδήποτε κακοποίηση, κακομεταχείρηση ή και θανάτωση ζώου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα. Υπεύθυνη αρχή είναι η Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ. είναι υποχρεωμένη να λάβει δράση αφού της αναφέρετε το έγκλημα που διαπιστώνετε ότι συμβαίνει εις βάρος των ζώων. Εναλλακτικά μπορείτε να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου και στην αρμόδια Εισαγγελία.

Αν γίνετε μάρτυρας εγκατάλειψης ζώου, πρέπει να το καταγγείλετε στην Αστυνομία καθώς πρόκειται για ποινικό αδίκημα και διώκεται με νόμο στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Δεν απαιτείται  η καταβολή των 100€ για την καταγγελία κακοποίησης ζώου.

Η νομοθεσία για την εγκατάλειψη ζώου ,ορίζει και διοικητικό πρόστιμο από 300 ευρώ έως 30.000 ευρώ, το οποίο βεβαιώνει η Αστυνομία ανεξαρτήτως της ποινικής διαδικασίας.

Ο νόμος 4039/2012 (άρθρο 5 παράγραφος ζ) ορίζει πως όποιος δεν έχει που να διαθέσει τα κουτάβια ή τα γατάκια  που γεννούν τα κατοικίδια του – για όποιο σκοπό και αν τα έχει αυτά, ζώα συντροφιάς, φύλακες, ποιμενικά κ.τ.λ. – οφείλει να τα στειρώνει. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι μεταξύ των υποχρεώσεων του ιδιοκτήτη ενός ζώου είναι: «ζ) να μεριμνά για τη στείρωσή τους, εφόσον δεν επιθυμεί τη διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν μπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες».

Αν δεν το κάνει, τότε διώκεται και ποινικά και διοικητικά. Αν μάλιστα αποδειχθεί ότι εγκατέλειψε τα νεογέννητα ή τα θανάτωσε ή δεν έχει αποδείξει που θα τα έχει δώσει για υιοθεσία διώκεται ποινικά και για αυτές τις πράξεις.

Πηγή : zoosos.gr

Σήμερα, κατόπιν μιας ακόμη εγκατάλειψης κουταβιών, ακολούθησε νόμιμη καταγγελία στο Α.Τ. Τήνου. Ευελπιστούμε κάποια στιγμή ο καθένας μας προσωπικά να αναλογιστεί τις ευθύνες του, ως άμεσα ή έμμεσα υπαίτιος της κατάστασης αυτής.

Ο παραπάνω γλύκας (βλ. φωτο άρθρου) έχει βρει προσωρινά ένα σπίτι αλλά αναζητείται μια μόνιμη κατοικία. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.