Άρθρο του Βαγγέλη Κρητικού, μέλους στη Δημοτική Κοινότητα Τήνου με αφορμή την ισχύ του νέο συντελεστή Φ.Π.Α.

Με το καλό να μας μπει...και ο ΦΠΑ και ο μήνας!

Την αναγκαιότητα του μέτρου αυτού, των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, την είχε αναγνωρίσει η ίδια η Ευρώπη στην οδηγία 92/77/ΕΟΚ. ΔΥΣΤΥΧΏΣ από σήμερα, στα ξεχασμένα από το κράτος νησιά, η ζωή μας γίνεται ακριβότερη και το επιχειρείν δυσχερέστερο.

Στα νησιά αυτά το κράτος είδε ότι μπορεί να υπάρχει φοροδιαφυγή αλλά δεν είδε αν έχουν γιατρούς, αν έχουν εγκαταστάσεις για την υγεία, αν υπάρχουν καθηγητές στην αρχή της χρονιάς, πως ζουν οι νησιώτες τον χειμώνα, πως κοστολογείται η μετακίνηση αυτών και των προϊόντων τους, πως με αραιά δρομολόγια τον χειμώνα θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους και αν υπάρχουν οι απαραίτητες κρατικές δομές για να απευθυνθεί ο νησιώτης στο κράτος.

Όλα αυτά οδηγούν στην εγκατάλειψη των νησιών και στην θέαση τους μόνο σαν τουριστικά γρανάζια. Και τα νησιά αυτά δεν είναι απλώς ένας τόπος, είναι τα σύνορα της Ελλάδας, είναι τα σύνορα της Ευρώπης.

Έκοψαν τους μειωμένους συντελεστές χωρίς να ικανοποιηθεί ο σκοπός τους με ισοδύναμο μέτρο. Η τακτική, όμως, "πονάει κεφάλι - κόβει κεφάλι" είναι λαθεμένη!

Το μέτρο αυτό είναι αντίθετο στην συνταγματική νησιωτικότητα (άρθρο 101 παρ.4) και στην αρχή της αναλογικότητας που υπάρχει τόσο στο ελληνικό Σύνταγμα (άρθρο 25) όσο και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο (άρθρο 5 παρ.1 & 4 Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Μακάρι να καταλάβουν το λάθος τους πριν είναι πολύ αργά!

Καλό μήνα και καλό κουράγιο!!!

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.