Συνεδρίασε χθες, Τετάρτη 22 Ιουνίου το Δημοτικό Συμβούλιο Τήνου. Η συνεδρίαση κράτησε κάτι παραπάνω από 2 ώρες. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας μεταφέρουμε τι έγινε κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, δεν είναι εφικτό να γράψουμε όλα όσα έγιναν στην συνεδρίαση (λόγω έκτασης του κειμένου) γι' αυτό το λόγο θα αναρτήσουμε το βίντεο σε λίγες μέρες.Στην αρχή τον λόγο είχε ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός όπου στο στάδιο των ενημερώσεων εξέφρασε την λύπη του για την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη στην περιοχή κάτω από τον Μουντάδο μέχρι το Φράγμα της Βακέτας και την χαρακτήρισε μια δυνατή ζημιά. Πολλές ελιές καμένες, μελίσσια κ.α. Ενώ έδωσε τα συγχαρητήρια του στην Πυροσβεστική υπηρεσία στους εθελοντές, όπου όλοι βοήθησαν για να αποτραπούν τα χειρότερα.

Ο κ. Ορφανός συνέχισε λέγοντας για τις στοχευμένες δράσεις στον τουρισμό που αποδίδουν  με τον Ιούνιο να έχει πρόσημο θετικό. Τόνισε λέγοντας, θέλω να πιστεύω ότι η πρώτη εικόνα του νησιού είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο νησί όπως το 3o Tinos Running Experience, η 11η Γιορτή Αγκινάρας, η ανταποδοτική γιορτή ανακύκλωσης καθώς και ο καθαρισμός του παλαιού λιμένα.

Στα αρνητικά που επεσήμανε ο κ. Δήμαρχος είναι η εξέλιξη με τον ΦΠΑ και η αύξηση του, που ήδη φαίνονται τα δυσμενή αποτελέσματα καθώς και οι παραλίες που δεν μπορούν να δημοπρατηθούν λόγο Natura (βλ. Κολυμπήθρα).

Τέλος, αναφέρθηκε σε δημοπρασίες που θα γίνουν όπως: του έργου που έχει να κάνει με τις επισκευές των Σχολικών Κτιρίων, την προμήθεια σκυροδέρματος καθώς και του ρυμουλκούμενο
μηχανήματος  που θα θρυμματίζει τα κλαδιά.

Στη συνέχεια τον λόγο είχε ο επικεφαλής της μειοψηφίας, κ. Παναγιώτη Κροντηράς όπου ζήτησε από τον Δήμαρχο Τήνου πιο ουσιαστική ενημέρωση για την ανακύκλωση, για τον ΧΥΤΥ καθώς και για τις διαδικασίες του Βιολογικού Καθαρισμού.

Ανέφερε προβλήματα που υπάρχουν στις παραλίες όπως στα Κιόνια και στον Άγιο Ρωμανό. Ρώτησε τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Τήνου-Άνδρου κάποια θέματα όπως τι γίνεται με το ναυάγιο, το κλείσιμο της παραλίας και την Κυκλοφοριακή μελέτη.

Ο κ. Κροντηράς τέθηκε υπέρ του εγγράφου που έστειλε ο Δήμος για το θέμα της Κολυμπήθρας και μάλιστα επεσήμανε πως το Τοπικό Συμβούλιο της Κώμης απαιτεί να βρεθεί λύση και να δημοπρατηθούν οι παραλίες. Ερώτηση έγινε επίσης για το Φεστιβάλ Τήνου σε τι στάδιο βρίσκεται.

Τέλος, ανέφερε για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ονοματοδοσία του σχολείου των Υστερνίων και έκανε πρόταση να ανακαλέσουν την απόφαση που πάρθηκε από την προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πάμε στο Κοινό Τηνίων, η ελλάσων μειοψηφία έκανε αναφορά στο φίλτρο που ζήτησαν οι κάτοικοι του Σμαρδακίτου. Για την Πυρκαγιά ανέφερε ο δημοτικός Σύμβουλος κ. Πέτρος Κουσουνάδης, πως προφανώς δούλεψαν όλοι και τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να κινηθεί και σε άλλη γραμμή αυτή του εθελοντισμού.

Για τις παραλίες ο κ. Κουσουνάδης ανέφερε πως δεν μπορούμε να πούμε ότι όλη η Τήνος θέλει να νοικιαστούν οι παραλίες. Υπάρχουν πολλοί κάτοικοι που δεν θεωρούν ότι οι περιοχές αυτές πρέπει να νοικιαστούν (Κολυμπήθρα, Λιβάδα, Αποθήκες).

Έθεσε θέμα για το Κέντρο Υγείας Τήνου και για το αν θα μπορέσει το καλοκαίρι να εξυπηρετήσει τον κόσμο που θα υπάρχει στο νησί και τέλος, ζήτησε από το σώμα να εκδοθεί ψήφισμα κατά της μήνυσης που έγινε στο κ. Θεολόγος Πλυτά από ιερείς του νησιού. Υπερ αυτής της πρότασης ήταν και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σανταμούρης ο οποίος επίσης επεσήμανε πως έχει ατονήσει ο ρόλος της συντονιστικής επιτροπής για τα θέματα του Π.Ι.Ι.Ε.Τ. και ζήτησε να μάθει τι γίνεται με την εκδήλωση που θα πραγματοποιούνταν με τον κ. Αλιβιζάτο.

Έπειτα τοποθετήθηκε ο κ. Δήμαρχος και έδωσε τις ανάλογες απαντήσεις στα ερωτήματα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου που εξέφρασε την άποψη του για το θέμα των Υστερνίων και του κ. Θεολόγου Πλυτά, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Κορνάρος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Ζαλώνης, κ.Αρμάος και ο Αντιδήμαρχος κ. Βιδάλης.

Στα θέματα της ημερησίας διατάξεως:

Αρνητικά γνωμοδότησε το Δημοτικό Συμβούλιο για τη Μελέτη Καθορισμού Μορφολογικών Κανόνων Δόμησης και Αρχιτεκτονικής στις περιοχές εντός και εκτός οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων ΑΝΔΡΟΥ, ΘΗΡΑΣ, ΚΕΑΣ –ΚΥΘΝΟΥ, ΜΗΛΟΥ, ΜΥΚΟΝΟΥ, ΝΑΞΟΥ, ΠΑΡΟΥ, ΤΗΝΟΥ, ΣΥΡΟΥ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Ομόφωνα αποφασίστηκαν τα θέματα :

 1. Υποβολής πρότασης χρηματοδότησης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου (άξονας προτεραιότητας 4 - Προώθηση Κοινωνικής Ένταξης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού με το τίτλο «Δράσεις βελτίωσης των παρεχόμενων κοινοτικών υπηρεσιών – κέντρα κοινότητας»)
 2. Τροποποίηση Κανονισμού Λειτουργίας Παιδικού Σταθμού – Έγκριση μοριοδότησης κριτηρίων εγγραφής - επανεγγραφής.
 3.  Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Διαμόρφωση εισόδου του παραδοσιακού οικισμού Πύργου και δημιουργία μικρού πάρκου».
 4. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Πλακοστρώσεις διαφόρων τμημάτων στον οικισμό του Κάμπου».
 5. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής και Οριστικής Παραλαβής του έργου: «Χρωματισμοί Σχολικού Συγκροτήματος 2ου Δημοτικού Σχολείου Τήνου».
 6.  Προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος: «Επιχείρηση μαζικής εστίασης & αναψυχής παρασκευής και προσφοράς πρόχειρου γεύματος» του Παναγιώτη Α. Σπυρόπουλου, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Πύργος της Τ. Κ. Πανόρμου.  
 7.  Προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Αποθήκευση – Διανομή & Μεταφορά» της Βιργινίας – Αναστασίας Ι.  Καρδίτση, το οποίο βρίσκεται στη Λεωφόρο Τριποτάμου της Τ.Κ. Κτικάδου.
 8.  Προέγκριση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος «Επιχείρηση μαζικής εστίασης προσφοράς πλήρους γεύματος ζεστής και κρύας κουζίνας(εστιατόριο) – Επιχείρηση αναψυχής και προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών ποτών» του Ευαγγέλου Δεσύπρη, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Δύο Χωριά της Τ.Κ. Δύο Χωρίων.
 9.  Χορήγηση άδειας χρήσης μουσικής - μουσικών οργάνων και παράταση ωραρίου λειτουργίας του κ.υ.ε. : «Επιχείρηση μαζικής εστίασης πλήρους γεύματος» του Παναγιώτη Κ. Ψάρρου, το οποίο βρίσκεται στον οικισμό Κιόνια της Τ. Κ. Κτικάδου.
 10. Κατανομή ποσού 17.520,00 € από τους Κ.Α.Π. έτους 2016 (β΄ δόση), σχετικά με την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων Α/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης.
 11. Αποδοχή επιχορήγησης ΥΠΕΣ από Κ.Α.Π., αναφορικά με την υλοποίηση των προγραμμάτων «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων κλπ ατόμων που χρήζουν βοήθειας για την ενίσχυση της απασχόλησης των εμμέσως ωφελούμενων ατόμων» και αναμόρφωση προϋπολογισμού οικον. έτους 2016.
Το θέμα 13ο αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και αφορούσε τη λήψη απόφασης για τη συνδιοργάνωση του 1ου Συμποσίου Γλυπτικής με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και ψήφιση σχετικής πίστωσης. Μειοψήφησε ο κ. Κουσουνάδη αιτιολογώντας την απόφαση του λέγοντας πως δεν είναι σωστό ιδιωτική πρωτοβουλία να ζητάει βοήθεια από τον Δήμο Τήνου και την Περιφέρεια

Ομόφωνα εγκρίθηκαν επίσης τα υπόλοιπα θέματα

 1. Λήψη απόφασης για τη συνδιοργάνωση με το Παντηνιακό Αθλητικό Σωματείο Τήνου του ποδοσφαιρικού τουρνουά «Tinos Cup 2016» και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
 2.  Διοργάνωση 2ου ιστορικού συνεδρίου με θέμα: «Η Τήνος των κλασικών χρόνων» και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
 3.  Συνδιοργάνωση με την Κοινωνία των (δε)κάτων του 5ου Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου και ψήφιση σχετικής πίστωσης.
 4.  Λήψη απόφασης για την αντικατάσταση παραιτηθέντος αιρετού μέλους του Δ.Σ. της Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.