Ξεκινάει σήμερα στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού το 4ο Tinos World Music Festival. Ένα φεστιβάλ που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 19 Ιουνίου με ήχους από διάφορα μέρη του κόσμου.

Το σημερινό πρόγραμμα έχει ως εξής

Παρασκευή 17/6


Εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής Mουσικής | 21:30 - 22:15

Η εν Τήνῳ χορωδία Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου τελεί υπό την αιγίδα του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου-Τήνου κ. Δωροθέου Β’ και στελεχώνεται  από ιεροψάλτες, οι περισσότεροι των οποίων είναι απόφοιτοι αλλά και μαθητές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Πανελληνίου Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελιστρίας Τήνου, και διακονούν τα αναλόγια των Ιερών Ναών της πόλεως και των χωριών της Τήνου. Η χορωδία συμμετέχει τόσο σε λατρευτικές συνάξεις αλλά και σε μουσικοφιλολογικές εκδηλώσεις. Αξιοσημείωτες είναι οι συμμετοχές και βραβεύσεις της χορωδίας σε εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής της Νεότητος, αλλά και στην αίθουσα τελετών της Παλαιάς Βουλής στην Αθήνα. Από το 2008 την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει αναλάβει ο Πρωτοψάλτης του Πανιέρου Ναού της Ευαγγελιστρίας Τήνου κ. Στυλ. Κοντακιώτης. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει εκκλησιαστικά μέλη της βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου καθώς και άσματα της λόγιας Βυζαντινής και Κωνσταντινουπολίτικης παράδοσης.

Γάτση, Νιάρχος, Πιτσάνης | 22:30 - 23:15

Η Αυγερινή Γάτση (τραγούδι, ακορντεόν), ο Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι, κιθάρα, ούτι) και ο Άκης Πιτσάνης (τραγούδι, βιολί, κιθάρα), τρεις μουσικοί που (πέρα άλλων καταβολών τους) υπηρετούν πιστά το σμυρναίικο τραγούδι. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζουν ένα αφιέρωμα στο αστικό τραγούδι που δημιουργήθηκε από συνθέτες της Πόλης της Σμύρνης και της Αθήνας, και καθόρισε μετέπειτα το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι της σύγχρονης Ελλάδας. Αποδίδουν μανέδες και αμανέδες, αυτοσχεδιάζουν πάνω σε σμυρναίικους δρόμους και μακάμ και πειραματίζονται σε ασυγκέραστες συνηχήσεις και αρμονίες που δημιουργούνται με την ταυτόχρονη κίνηση δύο και τριών φωνών. Ένα όμορφο τραγουδιστό ταξίδι με γνώμονα τους ήχους της ανατολικής Μεσογείου.


Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.