Κείμενο: Ηλίας Σιγάλας

Για μία ακόμη φορά ο Μουντάδος γιόρτασε. Η εκκλησία του χωριού μας, ο Αη Γιάννης, μας κάλεσε όλους να πάμε να προσκυνήσουμε τη Xάρι του. Το χωριό μας καθαρό, ασπρισμένο, σημαιοστολισμένο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους καλεσμένους του στο μεγάλο μας πανηγύρι. Η εκκλησία άστραπτε και έλαμπε. Οι εικόνες και άλλα σημεία του ναού στολισμένα με λουλούδια.


Το βράδυ της παραμονής στις 20.00 κτύπησαν οι καμπάνες του Ναού, καλώντας τους πιστούς να λάβουν μέρος στο μεγάλο κατανυκτικό και πολυιερατικό εσπερινό, που τελέστηκε από τους ιερείς π.Γεώργιο Φανερό, (ο οποίος και ομίλησε στο τέλος), π.Στυλιανό Τουφεκλή, π.Μάρκο Φώσκολο και τους ιεροδιάκονους π.Ιωάννη Βιδάλη και π.Αντώνιο Τζανουλίνο. Οι ψάλτες κ.κ. Κωσταντίνος Καντάνης, Κώστας Κολοβός, Ασημομίτης Ιωάννης, οι ιεροψάλτες του Μουντάδου Μιλτιάδης Μπαλής και Φραγκίσκος Πλυτάς και πλειάδα άλλων ψαλτών, μας βοήθησαν στην ανάταση της ψυχής μας και ευφρανθήκαμε την ευωχία των καταπληκτικών ύμνων. Ο ένας πλησίασε τον άλλο και ήμασταν κοινωνία ενωμένη και μονιασμένη, όπως πρέπει να είμαστε. Η φωτοχυσία, οι μελωδίες, οι ήχοι από τις καμπάνες, η δροσερή νύκτα και το ολόγιομο φεγγάρι, συνέθεταν αρμονία και απόλαυση πνεύματος και ψυχής. Μετά τον εσπερινό στην αίθουσα προσφέρθηκε γλύκισμα και ρακί. Μας τίμησαν με τη παρουσία τους ο Δήμαρχος κ.Σίμος Ορφανός, ο Έπαρχος κ.Ιωάννης Γιαγιάς, η αντιδήμαρχος κ.Αναστασία Δεληγιάννη και ο δημοτικός σύμβουλος κ.Μανώλης Σώχος.

Ανήμερα της εορτής, την Παρασκευή, οι καμπάνες κτύπησαν στις 08:00 το πρωί και ξεκίνησε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία με τις ευλογίες των ιερέων, π.Στυλιανού Τουφεκλή, π.Σπυρίδωνος Φώσκολου και π.Μάρκου Φώσκολου και του ιεροδιακόνου π.Ιωάννη Βιδάλη. Οι καλλίφωνοι ψάλτες μας, που ήσαν και στον εσπερινό, απέδωσαν στο ψαλτήρι ύμνους και άσματα της εορτής. Προς το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε η περιφορά των Αγίων εικόνων στα στενά σοκάκια και καμάρες του χωριού. Ο κόσμος ήταν πολύς και περισσότερος από τον αναμενόμενο. Συγκινητικό ήταν να βλέπεις τους λίγους χωριανούς του Μουντάδου, αλλά και τους ξένους (Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί) να έχουν ανοίξει τα σπίτια τους και να θυμιάζουν όταν περνούσαν οι εικόνες μπροστά τους.

Μετά ξεκίνησε το πατροπαράδοτο γεύμα στην αίθουσα του χωριού. Όλα ήσαν έτοιμα με τη φροντίδα των αγαπητών μας συγχωριανών ανδρών και γυναικών. Η διασκέδαση σ’ όλο το τόσο απλό, τόσο αθώο και όμως τόσο όμορφο μεγαλείο της. Είναι στιγμές που οι έννοιες πάνε περίπατο. Η φτώχεια γίνεται διασκέδαση. Όλοι σκέφτονται το ίδιο πράγμα. Σήμερα έχουμε χαρά. Καλά να περάσουμε. Και έτσι έγινε. Τα καταφέραμε και φέτος. Οι χαρές της ζωής είναι κρυμμένες μέσα στα πιο απλά πράγματα. Κι ένα απ’ αυτά είναι η αγάπη. Οι Μαρία Μαραγκού-Σιώτη και Στέφανος Γιαγιάς «άνοιξαν τα σπίτια τους» και εκεί γευμάτισε πολύ κόσμος.

Πολλούς πρέπει να ευχαριστήσουμε που βοήθησαν ποικιλοτρόπως στο πανηγύρι. Μα πάνω από όλα τους επιτρόπους της εκκλησίας μας Βαγγέλη Γιαγιά, Ιωάννη Πλυτά και τις γυναίκες τους Καρμέλα και Στέλλα αντίστοιχα, αλλά και όσους άλλους βοήθησαν και ήταν πολλοί. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σεβαστό μας πατέρα Μάρκο Φώσκολο που η αγάπη του για το χωριό μας είναι μοναδική. Αεικίνητος ήταν, «πανταχού παρών». Τον αγαπούμε και τον σεβόμαστε όλοι οι Μουνταδιανοί. Και του χρόνου να είμαστε καλά, να παραμένουμε μονιασμένοι και να ξαναβρεθούμε στο χωριό μας για να γιορτάσουμε τον Αη Γιάννη μας. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.