Επιστολή στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου έστειλε ο Συγγραφέας - Ερευνητής κ. Κώστας Δανούσης με αφορμή την ονοματοδοσία του Σχολείου των Υστερνίων Τήνου. Η επιστολή του κ. Δανούση αναφέρει:

«Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνομαι στο Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα της ονοματοδοσίας του Δημοτικού Σχολείου Υστερνίων όχι βέβαια με τη φιλοδοξία να διαφωτίσω τους κ.κ. Συμβούλους —γνωρίζουν αρκετά καλά το πρόβλημα—, αλλά επιθυμώντας να άρω την ενδεχόμενη δικαιολογία της άγνοιας.

Θα γνωρίζετε ότι στα Έξω Μέρη καταγράφεται μια αντιπαλότητα μεταξύ των παραγόντων της Δημοτικής σας παράταξης, η οποία εκδηλώνεται ανοικτά σε κάθε μικρή ή μεγάλη εκδήλωση και καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media). H αντιπαλότητα αυτή θα μας ήταν αδιάφορη, αν οι συνέπειές της δεν επηρέαζαν την καθημερινότητα του τόπου μας. Θύμα αυτής της αντιπαλότητας υπήρξε και η ονοματοδοσία του Δημοτικού Σχολείου Υστερνίων. Κατά τον πρόσφατο θάνατο του σεβαστού μας δασκάλου, Ιωάννη Κων/νου Καρδαμίτση, εκδόθηκε Ψήφισμα, στο οποίο, μετά από πρόταση του εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας, διατυπώθηκε η πρόθεση της δημοτικής αρχής να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος σε δρόμο των Υστερνίων. Το Ψήφισμα το ανέγνωσε ο υπογράφων κατά τη διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας. Έως εδώ όλα εξελίχτηκαν καλά κατά το έθος, το ήθος και την τάξη. Πριν, όμως, αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Κοινότητας κατέθεσε άλλη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο, προτείνοντας να δοθεί το όνομα του εκλιπόντος στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Η πρόταση έγινα πάραυτα ασμένως δεκτή. Θεωρήθηκε περιττή η ανάγκη να φωτιστεί το ΔΣ για το όλο ζήτημα. Μάλιστα επιστρατεύτηκε και το επιχείρημα της απόλυτης συμφωνίας των κατοίκων.

Για ζητήματα ειδικού ενδιαφέροντος —το γνωρίζουμε από τον «Εχθρό του λαού» του αείμνηστου Ερρίκου Ίψεν— η πλειοψηφία δεν έχει συνήθως δίκιο, πέρα από το γεγονός ότι πρέπει να εξεταστεί σε ποιο ερώτημα απάντησε (η απάντηση συνήθως δεν εξαρτάται από την ουσία του πράγματος, αλλά από τον τρόπο που τίθενται τα ερωτήματα).

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Στο Σχολείο αυτό δεν υπηρέτησε μόνον ο σεβαστός μας Ιωάννης Καρδαμίτσης. Ο Ιωάννης Καρδαμίτσης υπηρέτησε 17 συναπτά έτη στα Δημοτικά Σχολεία Τριποτάμου, Καρδιανής και Υστερνίων. Στο Σχολείο αυτό υπηρέτησε επί σχεδόν 30 έτη η αείμνηστη Ισμήνη Καραδήμα – Σκούταρη, η οποία συνέδεσε τη ζωή της — κυριολεκτικά και μεταφορικά— με τον τόπο μας. Όμως το Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων καθαγιάζει η σκιά του σεπτού μας δασκάλου, του Κων/νου Νικ. Καρδαμίτση, του «γέρο-δάσκαλου» ή του «γερο-πλάτανου της Εξωμεριάς», μιας σύνθετης, πολυδιάστατης προσωπικότητας, η οποία σημάδεψε όχι μόνον τα Υστέρνια, ή την Εξωμεριά, αλλά και την Τήνο ολόκληρη κατά τον απελθόντα αιώνα. Υπηρέτησε σε αυτό 42 συναπτά έτη, εκείνος το θεμελίωσε μαζί με τον γλύπτη αείμνηστο Λάζαρο Σώχο, και ο ίδιος το επεξέτεινε στη σημερινή του μορφή.

Για το ποιος υπήρξε ειδικότερα ο Κωνσταντίνος Νικ. Καρδαμίτσης το πιστοποιούν τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου και η βιβλιογραφία.

Ήλθε, όμως, η βιαστική απόφασή σας να καθυποτάξει την ιστορική μνήμη στις απαιτήσεις των τοπικών πολιτικών αντιπαλοτήτων. Το έχει επισημάνει πολλά χρόνια πριν από μας ο George Orwell πως όποιος ελέγχει το παρελθόν (τη διαχείριση δηλαδή της ιστορικής μνήμης), ελέγχει το παρόν και το αύριο. Αυτή ήταν η ουσιαστική επιδίωξη της πρότασης, ανεξάρτητα από τις συνειδητές ή μη προθέσεις των φορέων της.

Το να αναθεωρηθεί μία απόφαση του ΔΣ δε συνιστά όνειδος. Αντίθετα συνιστά ύβρη η τοποθέτηση της ιστορικής μνήμης στην προκρούστεια κλίνη. Εφόσον, καλώς ή κακώς, τέθηκε ζήτημα να δοθεί όνομα στο Δημοτικό Σχολείο των Υστερνίων, το ορθό είναι να ψυχανεμιστούμε τις σκιές που περιφέρονται στις αίθουσές του. Ξεχωρίζει η σκιά (η μνήμη) του Κωνσταντίνου Νικ. Καραδαμίτση, ακολουθεί η σκιά της γλυκύτατης δασκάλας μας Ισμήνης Καραδήμα – Σκούταρη και έπεται εκείνη του πρόσφατα εκλιπόντος Ιωάννη Κων. Καρδαμίτση. Θα πρέπει, δηλαδή, στο Σχολείο να δοθεί το όνομα του Κων. Καρδαμίτση και στις δυο αίθουσές του των άλλων δύο δασκάλων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό απαιτεί η ηθική και το δίκαιο. Γνωρίζω ότι αυτά, στην πολιτική καθημερινότητα, αποτελούν αστείες λεπτομέρειες. Γνωρίζω ότι τα κριτήρια είναι άλλα και, εν προκειμένω, οι πολιτικές σκοπιμότητες. Γι’ αυτό και είμαι βέβαιος ότι απευθύνομαι σε ώτα μη ακουόντων.

Καταθέτω, όμως, την πρότασή μου, ώστε να μην μπορεί αύριο κανείς να επικαλεστεί άγνοια. Αν, παρά ταύτα, η πρότασή μου εκτιμηθεί, θα αποτελέσει για μένα μια ξεχωριστή, ευχάριστη έκπληξη, μια νότα αισιοδοξίας ότι κάτι πάει καλά σ’ αυτόν τον τόπο».

 Ο Κων/νος Ν. Καρδαμίτσης σε νεαρή ηλικία (c. 1900).


Ο Κων/νος Ν. Καρδαμίτσης σε προχωρημένη ηλικία.


Η δασκάλα Ισμήνη Καραδήμα – Σκούταρη με τους μαθητές της στο Σχολείο των Υστερνίων.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.