Εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου 25 Ιουνίου στο μέγαρο του Ιδρύματος Τηνιακού Πολιτισμού η έκθεση Βλάσης Κανιάρης: Προς Τήνο ΙΙΙ, παρουσία πλήθους φιλότεχνων. Η έκθεση εγκαινιάστηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Στέλιο Μπρίγκο, εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου, ο οποίο αναφέρθηκε στην αξία και την διαχρονικότητα του έργου του Κανιάρη και στην σπουδαιότητα του γεγονότος της έκθεσης σε ένα ιδιαίτερης καλλιτεχνικής παράδοσης νησί των Κυκλάδων.


Ο Πρόεδρος του Ιδρύματος αναφέρθηκε στην ιστορία και στην πορεία υλοποίησης της Έκθεσης, ευχαρίστησε την οικογένεια Κανιάρη και όλους τους συλλέκτες που εμπιστεύθηκαν έργα τους στο Ίδρυμα, τους χορηγούς και υποστηρικτές της έκθεσης και σε όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή πραγματοποίησή της. Ευχαρίστησε τέλος τον επιμελητή της έκθεσης και του βιβλίου που την συνοδεύει, τον Ιστορικό Τέχνης κ. Χριστόφορο Μαρίνο, το οποίο κάλεσε να την παρουσιάσει.

Ο κ. Χρ. Μαρίνος, στέκοντας μπροστά στο έργο «Παιχνίδι» (1973), όπου ένα παιδί μεταναστών σέρνει μ' ένα σπάγκο ένα αυτοσχέδιο καρότσι που περιέχει κύβους με τη λέξη "θα" γραμμένη σε διαφορετικές γλώσσες, έθεσε τα ερωτήματα: «Είναι άραγε οι επιθυμίες του, τα όνειρά του ή μήπως οι υποσχέσεις των πολιτικών; Το παιδί θέλει απλώς να παίξει, ενώ κάποιοι άλλοι "παίζουν" την ίδια στιγμή με το μέλλον του - ένα μέλλον αβέβαιο. Πράγματι, ποια είναι η προοπτική των μεταναστών που έχουν εγκαταλείψει τις χώρες τους για να εργαστούν στις πλούσιες χώρες του Βορρά; Ποια είναι η προοπτική της Ευρώπης; Ποια είναι η θέση και ο ρόλος της Ελλάδας στο ιστορικό γίγνεσθαι; Είμαστε απλώς μάρτυρες των ιστορικών εξελίξεων ή μπορούμε να τις αλλάξουμε;» Αυτά είναι ορισμένα από τα ερωτήματα που απασχόλησαν τον Βλάση Κανιάρη.«Ο Κανιάρης, συνέχισε ο επιμελητής, έθετε συνεχώς ερωτήματα αμφιβολίας στον εαυτό του, τα οποία τον βοηθούσαν να εξελίξει το έργο του, ένα έργο που επισκεπτόταν ξανά και ξανά. Εξίσου σκεπτικός και προσεκτικός ήταν ο καλλιτέχνης και όταν αποφάσιζε ή καλούνταν να εκθέσει το έργο του.» Ολοκληρώνοντας δε την παρουσίασή του ο κ. Μαρίνος κάλεσε τους παρευρισκομένους να κρίνουν με τη σειρά τους το αποτέλεσμα της Έκθεσης, να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα, να πάρουν θέση, και να προβληματιστούν.

Ο κ. Αλέξης Κανιάρης, εξέφρασε τις ευχαριστίες όλης της μητρός του και όλης της οικογένειας του τιμώμενου καλλιτέχνη στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, τον πρόεδρό του και τους ανθρώπους του, ιδιαίτερα δε στο μέλος του Δ.Σ., μουσικοσυνθέτη κ. Γιώργο Κουμεντάκη για την πρότασή του, και την επιτυχή υλοποίησή της, στους συλλέκτες και τους χορηγούς.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι περιηγήθηκαν στην Έκθεση.

Το μεσημέρι της Τρίτης 28/6 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση από την κα Σοφία Χρυσαφοπούλου, βοηθό του επιμελητή της Έκθεσης.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.