Άλλη μια εβδομάδα δράσεων είναι αυτή που διανύουμε για την Τήνο. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού από την Παρασκευή 17/5 έως Κυριακή 19/5 το Tinos World Music Festival 2016.

Το Tinos World Music Festival, ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό να εντάξει το νησί της Τήνου σε ένα ευρύτερο διαπολιτισμικό δίκτυο, και να γίνει σημείο συνάντησης σημαντικών μουσικών από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέχρι στιγμής έχει φιλοξενήσει πάνω από 100 διεθνούς φήμης μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ με αφορμή το ίδιο το φεστιβάλ έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέρουσες συνεργασίες που συνεχίζουν την πορεία τους στη διεθνή world μουσική σκηνή. Την καλλιτεχνική διεύθυνση υπογράφει η  Μάρθα Μαυροειδή.

Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα


Παρασκευή, 17.06, ώρα 21:30

Α μέρος: Η εν Τήνω Χορωδία Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου- Τήνου Χορωδία Ψαλτών της Παναγίας της Τήνου, θα ερμηνεύσει ένα απάνθισμα από λειτουργικές συνθέσεις και εξωτερικά μέλη της Βυζαντινής μουσικής, που αποτελεί μια από τις μακροβιότερες και σημαντικότερες φωνητικές παραδόσεις του κόσμου.

Β μέρος: Η Αυγερινή Γάτση (τραγούδι, ακορντεόν), ο Γιάννης Νιάρχος (τραγούδι, κιθάρα, ούτι) και ο Άκης Πιτσάνης (τραγούδι, βιολί , κιθάρα), τρεις μουσικοί που υπηρετούν πιστά το Σμυρναίικο τραγούδι, θα παρουσιάσουν ένα αφιέρωμα στο αστικό τραγούδι που δημιουργήθηκε από τους Μικρασιάτες πρόσφυγες, και καθόρισε μετέπειτα το λαϊκό και το έντεχνο τραγούδι της σύγχρονης Ελλάδας.

Σάββατο, 18. 06, ώρα 21:30

Α μέρος: Η Μάρθα Μαυροειδή με το κουαρτέτο «Γιασεμί», θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα βασισμένο στις φωνητικές παραδόσεις της Ελλάδας, με παραδοσιακές μελωδίες αλλά και νέα κομμάτια που ακολουθούν την τροπικότητα της μουσικής της Ανατολικής Μεσογείου, επεξεργασμένα για φωνητικό σύνολο.

Β μέρος: Η Σαβίνα Γιαννάτου, μία από τις πλέον αναγνωρίσιμες ελληνικές φωνές στην παγκόσμια σκηνή της world music, συναντά τον πιανίστα Σπύρο Μάνεση, σε ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο , που συνδυάζει την παράδοση διαφόρων χωρών με την jazz, και τον σύγχρονο αυτοσχεδιασμό.

Κυριακή, 19.06, ώρα 21.00

Α μέρος: Η ορχήστρα από φωνές The Happy Hour Choir που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του εργαστηρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, «Η Φωνή στη Στέγη», παρουσιάζει τραγούδια αλλά και οργανικές συνθέσεις διασκευασμένες για φωνητικό σύνολο, από ένα ευρύ μουσικό φάσμα.

Β μέρος: Η Βουλγάρικη πολυφωνία, ένα μουσικό είδος που έκαναν παγκοσμίως γνωστό οι ηχογραφήσεις της χορωδίας Le Mystere des Voix Bulgares, εκπροσωπείται εδώ στην πιο εξελιγμένη του μορφή από τις Eva Quartet, τέσσερις δεξιοτέχνες της φωνητικής τέχνης του Βουλγάρικου τραγουδιού.
 
Γ μέρος: Η τραγουδίστρια και βιολονίστα Eliza Carthy, κόρη του Martin Carthy ο οποίος είναι μια εμβληματική μορφή στο χώρο της Αγγλικής folk μουσικής, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα με τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια της Αγγλικής folk, ένα είδος που άσκησε μεγάλη επιρροή σε σύγχρονα είδη μουσικής.

Είσοδος ελεύθερη

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.