Με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, για μετονομασία του Δημοτικού Σχολείου Υστερνίων, σε Δημοτικό Σχολείο Ιωάννη Καρδαμίτση τιμώντας την μνήμη του δασκάλου που υπηρέτησε σε αυτό για επτά χρόνια, Υστερνιώτη στην καταγωγή, ο Δημοτικός Σύμβουλος Μανώλης Σώχος έστειλε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Σιώτο , την παρακάτω επιστολή, υποστηρίζοντας, ότι και ο Κων/νος Ν. Καρδαμίτσης, πατέρας του Ιωάννη, δικαιούται  και αυτός της μετονομασίας αυτής καθώς, ήταν ο κύριος παράγων οικοδόμησης το 1904 του Σχολείου και επέκτασής του το 1930 και το οποίο υπηρέτησε, επί 42 συναπτά έτη.

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε, αγαπητά μέλη του Δ.Σ.

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο με την υπ αρ.112/2016 απόφασή του, τιμώντας την μνήμη του αποβιώσαντος Υστερνιώτη δάσκαλου Ιωάννη Καρδαμίτση και μετά, από πρόταση του Εκπροσώπου της Τοπικής Κοινότητας Υστερνίων, κ. Ιάκωβου Μαλακατέ ονόμασε το Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, σε ‘’ Δημοτικό Σχολείο Ιωάννη Καρδαμίτση ‘’ και ορθά έπραξε.

Το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Δήμου Τήνου, εξέδοσε ψήφισμα, άμα τη αναγγελία θανάτου του Ιωάννη Καρδαμίτση στις 6/5/2016, με πρόταση να ονομασθεί μία οδός των Υστερνίων, σε οδό ΄΄ Ιωάννη Καρδαμίτση ΄΄.

Ο Ιωάννης Καρδαμίτσης υπήρξε ένα, από τα εννέα παιδιά του αείμνηστου ΄΄ γέρο-πλάτανου ΄΄ της Έξω Μεριάς, επίσης δάσκαλου Κων/νου Καρδαμίτση και υπηρέτησε επιτυχώς, για λίγο χρονικό διάστημα στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, ως και σε άλλα Δημοτικά Σχολεία της Τήνου.

Ο Κων/νος Νικ. Καρδαμίτσης ( 1874-1967 ), γεννήθηκε στον Τριαντάρο της Τήνου, από Τριανταρίτη πατέρα-τον δάσκαλο και οικονόμο Νικόλαο Καρδαμίτση-και Υστερνιώτισσα μητέρα-την Μαργέττα Βέκκιου- και όταν αποφοίτησε από το Διδασκαλείο Αθηνών τοποθετήθηκε το 1894 δημοδιδάσκαλος στα Υστέρνια και υπηρέτησε  στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, επί 42 συναπτά έτη ( 1894-1935 ), αφήνοντας την παιδευτική του σφραγίδα σε γενιές νεαρών Υστερνιωτών.

Στην παιδευτική του ζωή είχε κερδίσει τον απόλυτο σεβασμό και την εκτίμηση των μαθητών του και υπήρξε υπόδειγμα εμπνευσμένου και φωτισμένου εκπαιδευτικού, με βαθιά αίσθηση στη συνείδηση του εθνικού και κοινωνικού του ρόλου.

Με δικές του προσπάθειες κτίζεται το 1904 το Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων και στη σημερινή ολοκληρωμένη μορφή του, το 1930. Με δικές του ενέργειες απέκτησε Δημοτικό Σχολείο και ο Μαρλάς.

Στην 42άχρονη παιδευτική του πορεία στο Δημοτικό Σχολείο Υστερνίων, κατόρθωσε να ανεγερθεί διτάξιο διδακτήριο με σημαντική βιβλιοθήκη, δημιούργησε πρότυπο σχολικό κήπο για να ασκούνται οι μαθητές στην ανθοκομία και κηποτεχνική, έκανε εκτεταμένες δενδροφυτεύσεις και έφερε στο Σχολείο και στα Υστέρνια το νερό, μη υπάρχοντος τότε δικτύου ύδρευσης. Από τα παιδευτικά του χέρια αναδείχθηκαν αργότερα στη ζωή τους οι αριστείς των τεχνών και των γραμμάτων, με κορυφαίο εκπρόσωπο τον Ιερώνυμο Κοτσώνη. Για το παιδευτικό του έργο, τιμήθηκε επανειλημμένα από την παιδευτική Κοινότητα και το Κράτος, με κορυφαίες, την βράβευσή του, από την Εταιρία Κυκλαδιτών Μελετών και τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών, Αθανασιάδη-Νόβα.

Στην πολιτιστική και κοινωνική του δράση υπήρξε δόκιμος συγγραφέας, λογοτέχνης, ιστοριοδίφης, λαογράφος και δημοσιογράφος. Υπηρέτησε τα Υστέρνια, ως γραμματέας της Κοινότητας 1914-1954,, ως ψάλτης του Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής για 60 χρόνια, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας, του Μελισσοκομικού Σταθμού Υστερνίων, της Βιοτεχνικής Σχολής Υστερνίων ( ιδρυτής ), υπήρξε ο τηλεγραφητής του χωριού, Πρόεδρος στη Σχολική Εφορεία του Σχολείου Καλών Τεχνών Πανόρμου, επί πολλά έτη Γραμματέας της Κοινότητας Πανόρμου, Γραμματέας των Αγροτικών Συν/σμών Υστερνίων και Καρδιανής, μέλος της Δ.Ε. του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου και συλλέκτης πληρέστατης συλλογής καρτ-ποστάλ, με όλα τα χωριά και την πόλη της Τήνου ( 1902 εκδόσεις Κρικελή ). Το 1937 δρομολόγησε την ίδρυση Καλλιτεχνικού Μουσείου στα Υστέρνια, πρωτοβουλία η οποία εγκρίθηκε από τη Νομαρχία Κυκλάδων, πλην δεν υλοποιήθηκε εξαιτίας  του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Έ λαβε μέρος στον Βαλκανικό πόλεμο 1912-13.
Ο.Κων/νος Καρδαμίτσης γαλούχησε πνευματικά τα Υστέρνια σε όλη του τη ζωή. Το σπίτι του ήταν πάντα ανοικτό για όλους και προπαντός τους φτωχούς. Στήριξε τους συγχωριανούς του σε δύσκολες οικονομικές, κοινωνικές, πνευματικές στιγμές. Το σπίτι του ήταν το καταφύγιο όλων. Υπήρξε υπέρμαχος της πολιτιστικής ενότητας της Έξω Μεριάς Τήνου.

Η οικογένεια Κων/νου Ν. Καρδαμίτση έδωσε ένα παιδί στην πατρίδα ( ο Ελευθέριος Κων/νου Καρδαμίτσης πέθανε από κακουχίες κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο ), ενώ τα υπόλοιπα παιδιά αναδείχθηκαν σε χρηστούς πολίτες του τόπου μας. Ξεχώρισαν ο δάσκαλος Ιωάννης Καρδαμίτσης και ο αείμνηστος Σωκράτης Καρδαμίτσης, ΄΄ ο γιατρός των φτωχών ΄΄, Δήμαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Π.Ι.Ι.Ε. Τήνου, για πολλά χρόνια.
Κ. Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι.

Όπως προκύπτει, από τα παραπάνω, που επιγραμματικά παρατέθηκαν, ο δάσκαλος Κων/νος Καρδαμίτσης δικαιούται και αυτός της μετονομασίας του Δημοτικού Σχολείου Υστερνίων, σε ΄΄ Δημοτικό Σχολείο Κων/νου Καρδαμίτση ΄΄.Γι αυτό σας παρακαλώ, σεβόμενος πάντα την απόφασή σας, ( δυστυχώς απουσίαζα από την συνεδρίαση αυτή ), να την μεταβάλλουμε σε, ΄΄ Δημοτικό Σχολείο Κων/νου και Ιωάννη Καρδαμίτση ΄΄ και οι δύο πατέρας και γυιος αναδείχθηκαν άξια τέκνα των Υστερνίων και της τηνιακής παιδευτικής Κοινότητας. Το επόμενο έτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εκδημία του Κων/νου Ν. Καρδαμίτση, τα Υστέρνια και ο Πάνορμος, ( Πνευματικό Κέντρο, φορείς και ιδιώτες ) προγραμματίζουν εκδήλωση μνήμης, τόσον για τον ίδιο, όσο και για τον αδελφό του Ιωάννη ( Σχολάρχη και Δήμαρχο  Τήνου ) και τα παιδιά του, Σωκράτη και Ιωάννη. Θα θέλαμε, στο πλαίσιο της εκδήλωσης εκείνης, να αποκαλυφθεί η πλάκα της ονοματοδοσίας του Σχολείου μας.
Με εκτίμηση, Μανώλης Σώχος, 
Δημοτικός Σύμβουλος Τήνου.
Tα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Υστερνίων ( 1960 ), μπροστά στην είσοδο της Αγ. Παρασκευής, σε εθνική γιορτή. Διακρίνονται εξ αριστερών η δασκάλα Ισμήνη Καραδήμα, ο δάσκαλος Ιωάννης Καρδαμίτσης και ο συνταξιούχος δάσκαλος Κων/νος Καρδαμίτσης (δεξιά στη φωτό).

Eπικήδειους λόγους που εκφωνήθηκαν στην εξόδιο  ακολουθία το 1967 και δημοσιεύθηκαν στο Κυκλαδικό Φως.


Tο εξώφυλλο του βιβλίου του Κώστα Δανούση, για τον Κων/νο Καρδαμίτση, το 2004. 

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.