Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Βουλευτές Κυκλάδων, έστειλε ο Έπαρχος Τήνου, κ. Ιωάννης Γιαγιάς σχετικά με το σχέδιο νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση , με τίτλο «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας.
Με λύπη μου πληροφορήθηκα τη θέση σε διαβούλευση σχεδίου νόμου με τίτλο «αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας» , με το οποίο καταργούνται/συγχωνεύονται τα Υποθηκοφυλακεία των περισσοτέρων νησιών της Περιφέρειάς μας.
Διαμαρτύρομαι κατ αρχήν γιατί το σχέδιο νόμου αυτού τέθηκε σε διαβούλευση για ελάχιστες ημέρες , χωρίς να έχει ζητηθεί η άποψη των νησιωτικών φορέων , χωρίς έστω να έχουμε ενημερωθεί εκ των προτέρων εμείς οι φορείς των νησιών και χωρίς να ενημερωθούμε επίσημα για τη διαβούλευση , προκειμένου να έχουμε αρκετό χρόνο για να εκφράσουμε τις απόψεις μας , αλλά και να μπορέσουμε να ενημερώσουμε σχετικά τους κατοίκους και τους επαγγελματίες των νησιών μας , προκειμένου και αυτοί να εκφράσουν τις απόψεις τους.

Διαμαρτύρομαι για το σχέδιο νόμου αυτού και ζητώ να εξαιρεθούν από το νόμο αυτό τα Υποθηκοφυλακεία των νησιών μας , τα οποία είναι ζωτικό θέμα , να διατηρηθούν.
Τα Υποθηκοφυλακεία είναι δημόσιοι φορείς που επηρεάζουν την ανάπτυξη των νησιών μας , ενώ στα Υποθηκοφυλακεία αυτά είναι καταγραμμένη η Ιστορία του νησιού μας από το 1850 μέχρι σήμερα.

Το Υποθηκοφυλακείο Τήνου είναι μια υπηρεσία που λειτουργεί άψογα , χωρίς προβλήματα εξυπηρετεί ταχύτατα όλους τους πολίτες , είναι πλήρως επανδρωμένο και εξοπλισμένο , δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την κατάργηση/συγχώνευσή του.

Η κατάργηση αυτή , άλλης μιας δημόσιας υπηρεσίας , στα νησιά μας , θα έχει πλήξει ακόμα περισσότερο τα ήδη ταλαιπωρημένα νησιά μας με τις υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας και ως ένα ακόμα βήμα στη συνεχή αποψίλωση των δημοσίων υπηρεσιών τους. Μην ξεχνάτε ότι πριν ένα μήνα περίπου αυξήσατε το ΦΠΑ των νησιών μας κατά 50% (από 16% σε 24%) . Η νησιωτικότητα κύριοι δεν είναι ένας όρος που μπήκε στη ζωή μας μετά την σχετική τροποποίηση του συντάγματος. Είναι μια ιδιαιτερότητα που λαμβάνονταν υπόψη στα εκάστοτε νομοθετήματα από την αρχή της ύπαρξης του Ελληνικού Κράτους. Τα τελευταία χρόνια , παρά την ανέλιξη της νησιωτικότητας σε συνταγματική προσταγή , ο όρος της νησιωτικότητας έχει υποβαθμιστεί σε απλή λέξη στο χαρτί…
Στην περίπτωση των Υποθηκοφυλακείων των νησιών μας δεν υπάρχει κανένα εμφανές όφελος του Κράτους από την κατάργησή τους.

Ακόμα όμως και αν υπήρχε θέμα περιστολής εξόδων , δεν δικαιολογείται η κατάργηση αυτή , αν δεν σταθμιστεί το ενδεχόμενο όφελος του Κράτους με τη βέβαιη επιβάρυνση των πολιτών. Δεν μπορεί να κάνει δηλαδή το Κράτος μια περιστολή εξόδων όταν με την περιστολή αυτή θα επιβάλει στους πολίτες του να υποστούν πολύ μεγαλύτερη και δυσανάλογη αύξηση των δικών τους εξόδων.

Πρέπει να καταλάβετε και απορώ γιατί οι βουλευτές μας δεν σας το έχουν εξηγήσει , ότι τα νησιά δεν συνδέονται ούτε με δρόμους , ούτε με λεωφορεία.
ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΑ ΧΩΡΙΖΕΙ Η ΘΑΛΑΣΣΑ

Δεν μπορείς να πάρει κάποιος το αυτοκίνητό του και να πάει από το ένα νησί στο άλλο.

Για να πάει κάποιος από την Τήνο στην Σύρο πρέπει να πάρει το πλοίο της γραμμής. Αυτή την στιγμή το δρομολόγιο Τήνος-Σύρος εκτελείται 4 ημέρες την εβδομάδα και μάλιστα χωρίς επιστροφή την ίδια μέρα. !

Το πρόβλημα των ελλείψεων στα δρομολόγια γίνεται ακόμα σοβαρότερο με κάθε δημόσια υπηρεσία που ξεριζώνεται από το νησί μας! Δηλαδή ο πολίτης που θα χρειαστεί ένα πιστοποιητικό ή μια οποιαδήποτε υπηρεσία του Υποθηκοφυλακείου Σύρου (πρώην Τήνου) θα πρέπει να πάει από την Τήνο στην Σύρο με το καράβι τις ημέρες που έχει καράβι , να διανυκτερεύσει , ενδεχομένως να περάσει και δύο νύκτες στη Σύρο , αν δεν έχει πλοίο την επόμενη ημέρα , να πληρώσει πλοίο , ξενοδοχείο , φαγητό , να χάσει 1-2 μεροκάματα και να μείνει 2-3 ημέρες μακριά από την οικογένεια του. Μια υπηρεσία με κόστος 5 ευρώ θα κοστίζει πλέον τουλάχιστον εκατό (100) ευρώ στον κάθε Τηνιακό. !

Η απόσταση και τα προβλήματα στην ακτοπλοϊκή σύνδεση θα δημιουργήσουν και ανασφάλεια στις συναλλαγές . Οποιοδήποτε έγγραφο θα καθυστερήσει να φτάσει στο Υποθηκοφυλακείο κατά τουλάχιστον 1-2 ημέρες με όποια προβλήματα μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των συναλλαγών.

Πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας , ότι αρκετές φορές το χρόνο υπάρχει και απαγορευτικό απόπλου και για πολλές ημέρες δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ των νησιών.

Δεν πρέπει  να ξεχνάτε και τις ενδεχόμενες απεργίες των ναυτεργατών και των λιμενεργατών που αφήνουν τα νησιά μας χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση επί πολλές ημέρες το χρόνο.!

Αν καταλαβαίνετε τι πρόβλημα είναι να θέλεις να πάς στη Σύρο και να μην μπορείς για 2-3-4-5-6-7 ημέρες , για σκεφτείτε , να είσαι στη Σύρο και να μην μπορείς να επιστρέψεις στο σπίτι σου στην Τήνο επί 2-3-4-5-6-7 ημέρες ! Σε όλους τους νησιώτες έχει συμβεί κάτι τέτοιο .Αυξάνοντας όμως τις υπηρεσίες που φεύγουν από το νησί μας , αυξάνουμε και τις πιθανότητες να ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στον καθένα μας.

Για τους παραπάνω λόγους , με την ιδιότητά μου ως  ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ , ζητώ να εξαιρεθεί το Υποθηκοφυλακείο της Τήνου από το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της Χώρας.

Σας καλώ να επανεξετάσετε το ζήτημα και της Τήνου και των άλλων νησιών , σεβόμενοι την συνταγματική ρήτρα  «περί νησιωτικότητας» και εισακούοντας για μια φορά τις φωνές των κατοίκων των νησιών μας.

Τέλος παρακαλώ να με κρατήσετε ενήμερο για όλες τις εξελίξεις στο πολύ σοβαρό αυτό θέμα για το νησί της Τήνου , αλλά και για όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
     
Ο ΕΠΑΡΧΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.