Πριν από λίγες ημέρες έκλεισε η περιβόητη αξιολόγηση με καθυστέρηση επτά μηνών και αφού η κυβέρνηση τα έδωσε όλα για να πάρει μόνο μια υπόσχεση συζήτησης για το χρέος στο απώτερο μέλλον. Σε αυτά τα πλαίσια καταδεικνύεται ψευδής η εντύπωση ότι με το κλείσιμο της αξιολόγησης θα μπει πάτος στο βαρέλι και θα έρθει η ανάκαμψη.


Ίσως να βγει το καλοκαίρι κι από Σεπτέμβρη θα έρθει νέο αδιέξοδο, αυτό της δεύτερης αξιολόγησης με τα νέα προαπαιτούμενα. Προαπαιτούμενα τα οποία το ΠΑΣΟΚ δε δέχτηκε να νομοθετήσει, όταν συμμετείχε στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Συγκεκριμένα επανέρχονται ως απαιτήσεις αλλαγές στα εργασιακά, καθιέρωση ωραρίου-λάστιχο, μείωση κατώτερου μισθού, κατάργηση δύο μισθών στον ιδιωτικό τομέα και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, πράγμα στο οποίο συμφωνεί και η Νέα Δημοκρατία και θα μειώσει δραστικά κάθε δυνατότητα διεκδίκησης εκ μέρους των εργαζομένων.

Σχετικά τώρα με την παρούσα αξιολόγηση, αντί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, το μαρτύριο της σταγόνας θα συνεχιστεί για πολύ καιρό και η πολυπόθητη ανάπτυξη θα παραμείνει ζητούμενο επί μακρόν.

Το επίτευγμα της κυβέρνησης μετά από 18 μήνες «σκληρών» διαπραγματεύσεων ήταν να χρεωθούμε με άλλα 86 δις ευρώ, να έρθουν τα capital controls, να μειωθούν δραματικά οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και η κατανάλωση, να κλείνουν, για πρώτη φορά, περισσότερες επιχειρήσεις από αυτές που ανοίγουν, να γυρίσουμε στην ύφεση, να ληφθούν μέτρα ύψους 9 δις ευρώ, να φτωχοποιηθούν ολοένα και περισσότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και να χαθεί κάθε ελπίδα επιστροφής της χώρας στις αγορές. Όλα αυτά συνέβησαν, ενώ η χώρα είχε αρχίσει να πλησιάζει την κανονικότητα και ήδη είχε παρουσιάσει ανάπτυξη και πρωτογενή πλεονάσματα στα τέλη του 2014.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό να θριαμβολογεί προαναγγέλοντας τον κόφτη χρέους.  Όμως στο πολυνομοσχέδιο προβλέπεται ότι αυτός ο κόφτης θα ενεργοποιείται  αυτόματα μόλις ξεφεύγουν τα δημοσιονομικά  και θα κόβει δαπάνες και σίγουρα όχι χρέος, δηλαδή θα κόβει δαπάνες δημοσίων επενδύσεων, κοινωνικές δαπάνες, δαπάνες μισθοδοσίας Δημοσίου αλλά και συντάξεις.

Ωστόσο, στην κυβέρνηση δεν πρόκειται να διστάσουν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία. Μετέρχονται όλες τις μεθόδους κι έρχονται αντιμέτωποι με την ίδια την κοινή λογική, όταν μιλάνε για προστασία των φτωχότερων στρωμάτων και συγχρόνως κόβουν το ΕΚΑΣ και αυξάνουν  τους έμμεσους φόρους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δήλωνε ότι δεν μπορούσε να φανταστεί ποιος βουλευτής θα ψηφίσει την κατάργηση αυτού του μικρού προνοιακού επιδόματος που λέγεται ΕΚΑΣ. Τελικά αυτός και οι βουλευτές του ψήφισαν τη συγκεκριμένη κατάργηση. Η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι δε θα μειωθεί καμία σύνταξη, όμως και η προπαγάνδα κάποια στιγμή τελειώνει. Όσα κόλπα αποπροσανατολισμού και φθηνού αντιπερισπασμού και να επινοήσουν, η αλήθεια βγήκε ολόκληρη στο φως, καθώς 284.000 δικαιούχοι του μερίσματος και 250.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων έρχονται αντιμέτωποι με μειώσεις ακόμη και μέχρι 60%. Μιλάνε για προστασία του εθνικού πλούτου την ίδια στιγμή που παραχωρούν στους διαχειριστές των δανειστών τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, παραχώρηση στην οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν προέβη στο παρελθόν. Προβλέπουν ανάπτυξη τη στιγμή η υπερφορολόγηση καλπάζει. Αναμένουν επίτευξη πλεονασμάτων, ενώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών αυξάνονται κάθε μήνα. Προβάλλουν την ανάγκη έλευσης επενδύσεων, όταν η φορολογία στη χώρα μας αγγίζει το 35 % και στις γειτονικές μας χώρες είναι μόλις στο 10 %.

Η κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό έδωσε ένα γερό πλήγμα τόσο στη νησιωτικότητα όσο και στον τουρισμό, καταργώντας την έκπτωση του ΦΠΑ σε επτά κυκλαδονήσια μετά την περσινή κατάργηση σε άλλα τέσσερα. Οι ίδιοι που ψήφισαν το συγκεκριμένο, δυσβάσταχτο για τα νησιά μας, μέτρο έσπευσαν, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, να το χαρακτηρίσουν εγκληματικό και αντισυνταγματικό, στοχεύοντας στην καλλιέργεια σύγχυσης σχετικά με την πατρότητα της εν λόγω κατάργησης.

Επί χρόνια ολόκληρα, ο  Πρωθυπουργός και οι βουλευτές του, όσο ήταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης, κατηγορούσαν τους τότε κυβερνώντες για προδοσία, για ξεπούλημα της χώρας στους δανειστές και για προσφορά υπηρεσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Έσπειραν το μίσος σε ολόκληρη τη χώρα, έχυσαν τόνους από το δηλητήριο του διχασμού, διέσυραν και κατασυκοφάντησαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους, για να έρθουν σήμερα οι ίδιοι να εκπληρώσουν πολλές περισσότερες μνημονιακές υποχρεώσεις. Ακριβώς από αυτό το γεγονός απορρέουν οι δηλώσεις σειράς Ευρωπαίων αξιωματούχων που υμνούν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή  του, καθώς καταφέρνει να περνά σειρά σκληρών μέτρων που οι ίδιοι ούτε θα μπορούσαν να το διανοηθούν για τους δικούς τους πολίτες,

Η λύση στα αδιέξοδα της πατρίδας μας δε βρίσκεται στην καλλιέργεια ενός ψεύτικου και μικρού  τεχνητού διπολισμού. Απαιτούνται κυβερνήσεις συνεργασίας με εθνική συνεννόηση γύρω από ένα εθνικό σχέδιο για τη χώρα το οποίο θα προβλέπει προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος, την αγορά και την οικονομία, στοχεύοντας στην  προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση της απασχόλησης.

*Ο Χρήστος Πολατσίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τήνο. Είναι πτυχιούχος οικονομολόγος με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Εργάζεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές ήταν υποψήφιος με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ –ΔΗΜΑΡ.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.