Αύριο ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τον τίτλο: «Αναδιοργάνωση των υποθηκοφυλακείων της χώρας».

Να θυμίσουμε ότι στόχος της συγκυβέρνησης είναι να «ιδρυθούν» 41 έμμισθα υποθηκοφυλακεία. Της Τήνου όπως είναι εύκολα αντιληπτό θα ακολουθήσει εν μέρει το δρόμο της ΔΟΥ. Λέμε εν μέρει γιατί η ΔΟΥ ναι μεν καταργήθηκε άλλα συστάθηκε το ΓΕΦ (πάνω από το ΚΕΠ) τώρα το υποθηκοφυλακείο θα καταργηθεί και η υπηρεσία του θα πάει στη Σύρο.


Ποια είναι η κατάσταση στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου;

Έχουμε ένα άμισθο Υποθηκοφυλακείο, με τον Προϊστάμενο του και έναν εργαζόμενο. Όλοι οι πολίτες και οι επαγγελματικές τάξεις που έχουν αναπόφευκτα σχέση με την Υπηρεσία (συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί, μεσίτες, κλπ), εξυπηρετούνται πλήρως.

Υπάρχει μηχανοργάνωση, υπάρχει ηλεκτρονική καταχώρηση των μερίδων και των βαρών και τα αντίγραφα εκδίδονται σε διάστημα λίγης ώρας.  Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει έξοδα, αντιθέτως σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία του. Η μεταγραφή κάθε συμβολαιογραφικής πράξης γίνεται αυθημερόν.

Ποια θα είναι η νέα κατάσταση:

Με τη δημιουργία έμμισθου Υποθηκοφυλακείου στη Σύρο, θα προκύψει σειρά εξόδων, πέραν της ανάγκης μίσθωσης μιας …. πολυκατοικίας για να στεγαστούν τα Υποθηκοφυλακεία Τήνου, Σύρου, Άνδρου (3), Κύθνου, Μυκόνου, Μήλου - Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου (10 Υποθηκοφυλακεία).

Οι πολίτες για ένα απλό αντίγραφο θα πρέπει να υφίστανται σημαντική ταλαιπωρία. Για μία έρευνα τίτλων θα πρέπει να γίνεται μετάβαση στη Σύρο, ασφαλώς με διανυκτέρευση. Αλλά και η μεταγραφή μιας μεταβίβασης δεν θα ολοκληρώνεται αυθημερόν σε καμία των περιπτώσεων, πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους διόλου αμελητέους.

Υπάρχει και μια άλλη παράμετρος. Στο Υποθηκοφυλακείο Τήνου, ένα από τα παλαιότερα της ελεύθερης Πατρίδας, είναι υπό μία έννοια καταγεγραμμένη όλη η σύγχρονη ιστορία της Τήνου και των παλαιών Δήμων της, Πανόρμου, Περαίας, Σωσθενείου και Τήνου.

Η ιδέα της μεταφοράς όλου αυτού του αρχείου σε άλλο τόπο, χωρίς να προκύπτει κανένα όφελος από την ενέργεια αυτή, μόνο νέες ταλαιπωρίες και έξοδα για τους συμπολίτες μας, μας δημιουργεί όχι μόνο πικρία μα και αγανάκτηση!

Θα επανέλθουμε άμεσα στο θέμα

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.