Την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016, στις 19.00, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας, στον Πύργο, έγινε ημερίδα για την οικογένεια Καναγκίνη και την προσφορά της στην κοινωνία και τον πολιτισμό, με συνδιοργανωτές, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα, το Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου της Πειραιώς και το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΄΄ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ΄΄ Δήμου Τήνου.


Χαιρετισμούς απηύθυναν, ο εκπρόσωπος του Π.Ι.Ο.Π. Γιάννης Μιχαήλ, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις Γιάννης Παπαδημητρίου και ο Δήμαρχος Τήνου Σίμος Ορφανός. Την ημερίδα προλόγισε ο Πρόεδρος του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος, Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος τόνισε ότι αισθάνεται ευτυχής που αναδεικνύεται, η ζωή και το έργο του Πέτρου Καναγκίνη, στον Πύργο, τον τόπο που γεννήθηκε ( 1880-1947 ) και της κόρης του Αικατερίνης-Νίνας Μαριολοπούλου, που αγωνίσθηκε για τη δημιουργία του Μουσείου ΄΄ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ ΄΄ και υπήρξε η χορηγός για την σύσταση του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος.Ο δρ Εθνολόγος-Λαογράφος Αλέκος Φλωράκης αναφέρθηκε στην συμβολή της οικογένειας Καναγκίνη στην ανάπτυξη της μαρμαρογλυπτικής τέχνης, ο Συγγραφέας-Ερευνητής Κώστας Δανούσης, στη δράση της Αικατερίνης-Νίνας Μαριολοπούλου στην Αφελφότητα Τηνίων εν Αθήναις και στη συμβολή της, στη δημιουργία του Μουσείου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ, στον Πύργο το 1971. Ο δρ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ιστορικός και συγγραφέας, υπεύθυνος του τμήματος τεκμηρίωσης της ιστορίας της ελληνικής γεωργίας στο Γεωπονικό Παν/μιο Αθηνών, όπως και ο Ομότιμος καθηγητής, πρ. Πρύτανης του Γεωπονικού Παν/μίου Αθηνών Ανδρέας Καραμάνος, αναφέρθηκαν στον γεωπόνο Πέτρο Καναγκίνη, ο οποίος υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του εποικισμού και της αγροτικής αποκατάστασης γηγενών ακτημόνων και προσφύγων ( Ε.Α.Π. ) και πρωτοπόρος της αναμόρφωσης του Περιβάλλοντος της ελληνικής υπαίθρου, στον Μεσοπόλεμο.

Ο Ομότιμος Καθηγητής του Παν/μίου Αθηνών Γιώργος Στουρνάρας αναφέρθηκε στην υδατική πλευρά του έργου του Πέτρου Καναγκίνη.

Ο Δήμαρχος Τήνου και Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Σίμος Ορφανός εκτελώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέδοσε τιμητική πλακέτα στον Πρόεδρο του Μαριολοπούλειου-Καναγκίνειου Ιδρύματος, Χρήστο Ζερεφό, για την προσφορά του Ιδρύματος στην καλλιέργεια και προαγωγή των Επιστημών, που αφορούν τη Μετεωρολογία, τη Γεωπονία και γενικότερα το Περιβάλλον. Όλοι οι φιλοξενούμενοι, μέλη του Ιδρύματος και ομιλητές παρέλαβαν από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, βιβλία με την Ιστορική Κοινότητα Πανόρμου και σχέδια του κορυφαίου Έλληνα γλύπτη, Γιαννούλη Χαλεπά. Στην εκδήλωση παρέστησαν οι έλκοντες την καταγωγή από την οικογένεια Καναγκίνη, ο Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λιάτσος και η Μαριγώ Σκαλκώτου ( το γένος Καναγκίνη εκ μητρός ). Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ο Αντιδήμαρχος Ενότητας Εξωμβούργου Ιάκωβος Απέργης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Παντελής Αρμάος, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πανόρμου Σωτήρης Πρίντεζης, μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, συμπολίτες των γραμμάτων και τεχνών. Στον καθένα που παρακολούθησε την ημερίδα δόθηκε το βιβλίο του ιστορικού Δημήτρη Παναγιωτόπουλου: Πέτρος Καναγκίνης –Η συμβολή του, στην αναμόρφωση του Περιβάλλοντος της υπαίθρου στο Μεσοπόλεμο. Η ημερίδα καταγράφηκε σε βίντεο και θα προβληθεί από το site του Δήμου Τήνου και τα πρακτικά θα βιβλιοδετηθούν. Μετά το πέρας των εργασιών της ημερίδας παρατέθηκε εκ μέρους του Μαριολοπούλειου Ιδρύματος κέρασμα-κοκτέϊλ, στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας.Η διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου ευχαριστεί θερμά όλους τους επιφανείς των γραμμάτων, της ιστορίας και της έρευνας, για τις υψηλού επιπέδου εισηγήσεις και παρουσίες, το Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα, για την προσφορά του στις Επιστήμες και το Περιβάλλον, όλους-όσοι βοήθησαν στον σχεδιασμό και υλοποίηση της σημαντικής ημερίδας και το Π.Ι.Ο.Π. για την ευγενική παραχώρηση του χώρου.

Ιούλιος 2016
Με εκτίμηση, Μανώλης Σώχος, 
Δημοτικός Σύμβουλος, 
Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.