Ολοκληρώθηκε το «εργαστήριο γλυπτικής για παιδιά» στο Μουντάδο,
με θέμα «mobile του Alexander Calder».

Μια «μεγάλη προσπάθεια» από ένα «μικρό χωριό» έφθασε στο τέλος της. Την Πέμπτη 11 Αυγούστου τελείωσε  ο κύκλος «μαθημάτων» γλυπτικής για τα παιδιά στο Μουντάδο, που αφορούσε τη γνωριμία τους με την τέχνη της γλυπτικής.


Για πέντε εβδομάδες, κάθε Πέμπτη 6 έως 8 το απόγευμα, παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι 12 ετών, συγκεντρώνονταν στην αίθουσα του πνευματικού  κέντρου του Μουντάδου για να δημιουργήσουν τα δικά τους μικρά καλλιτεχνήματα. Πάνω από 150 παιδιά, ήλθαν συνολικά στις συναντήσεις, από όλα τα χωριά της Τήνου, αλλά και μικρά παιδιά-επισκέπτες από Αμερική, Αγγλία και Γαλλία. Στους συμμετέχοντες δόθηκε ως αναμνηστικό, αφίσα της εκδήλωσης και βεβαίωση συμμετοχής.


Τα χαρακτηριστικά των «γλυπτών» του Calder είναι το σύρμα, η γλυπτική και η κινητική τέχνη. Έτσι τα παιδιά μας δημιούργησαν τα δικά τους γλυπτά, που μπορούσαν να κινηθούν βασισμένα σε ένα σύστημα από αντίβαρα και υλικά όπως το σύρμα, το καλώδιο, το χαρτόνι, κ.α. Η λέξη λεπτή ισορροπία είναι ίσως η πιο ταιριαστή στα έργα των παιδιών. Ξεδίπλωσαν ένα  κόσμο που κινείται και ανταποκρίνεται στο παραμικρό φύσημα του αέρα, σε κάθε αλλαγή θερμοκρασίας και φωτός.


«Ψυχή» αυτής της προσπάθειας ήταν η Mireille Lienard, γλύπτρια, γεννημένη στο Βέλγιο, η οποία το ίδιο project το είχε διδάξει φέτος σε δημοτικό σχολείο στις Βρυξέλλες. Η Mireille 27 χρόνια κάθε καλοκαίρι έρχεται στην Τήνο, στο σπίτι της στο  Μουντάδο. Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή της Mons, πλαστικές και εικαστικές τέχνες και στην Εθνική Σχολή Εικαστικών Τεχνών, La Cambre στις Βρυξέλλες. Οργάνωσε σεμινάρια γλυπτικής στην Ελλάδα. Διοργανώνει εκθέσεις στο Βέλγιο και στην Ελλάδα. Βραβεύτηκε με το Βραβείο Μοντέρνας Γλυπτικής για νέους το 1997 και το βραβείο Robilant  το 1988. Έργα της βρίσκονται σε διάφορες ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές όπως στο Μουσείο  Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες και στο Σαρλερουά, στη συλλογή της Ομοσπονδίας Βαλονίας-Βρυξελλών, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος κ.α.  Κάθε χρόνο, από το 1986 μέχρι σήμερα, συμμετέχει σε ατομικές και σε ομαδικές εκθέσεις σε διάφορες γκαλερί στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι, στην Αθήνα, αλλά και στην Τήνο.


Την προσπάθειά της υποστήριξαν ο σύζυγός της Philippe Fraisse, η κόρη της Ζωή και οι Μουνταδιανές   Μαρία και Αθανασία Σιώτη. Ο Παναγιώτης Γεροντής, όπως πάντα είχε την ευθύνη να κεράσει τα παιδιά με διάφορα καλούδια και να κρατήσει συντροφιά στους συνοδούς των παιδιών με καφέ, ρακί και μεζεδάκια.

Ο «Σύνδεσμος των απανταχού εκ Μουντάδου Τήνου καταγομένων» είναι πολύ περήφανος για αυτό  και θέλει να ευχαριστήσει τη Mireille, που είχε την ευθύνη της οργάνωσης και επιμέλειας της εκδήλωσης  και όσους άλλους βοήθησαν.Τέλος με πολλή χαρά σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε με ζωντανή μουσική και χορό μέχρι το πρωί, στις 19 Αυγούστου ημέρα Παρασκευή, ώρα 22:00, σε ένα διαφορετικό «νησιώτικο γλέντι» που διοργανώνει η «ομάδα νεολαίας του ΣΑΜ», γύρω από το πηγάδι του χωριού.  Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Δελλατόλας, Γιώργος Πιπέρης, Νίκος Απέργης και Γιώργος Δεσύπρης. Μαζί τους και για πρώτη φορά στην Τήνο, έρχεται να μας διασκεδάσει με τους ήχους του λαούτου του, ο παριανός Κώστας Πατέλης!

Ηλίας Σιγάλας

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.