΄΄Ενόσω ζω και αναπνέω και σωφρονώ, δεν θα παύσω πάντοτε, να υμνώ μετά λατρείας τον Χριστό μου, να περιγράφω μετ έρωτος την φύσιν και να ζωγραφώ μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη ΄΄.

Λόγια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη-συγγραφέα, που αντιπροσωπεύουν την πεζογραφία και την απαράμιλλη νεοελληνική ανθρωπογεωγραφία του. Ο σπουδαίος ποιητής μας, Κων/νος Καβάφης τον χαρακτήρισε: κορυφαίο των κορυφαίων. Πολλοί, τον ονόμασαν, ΄΄ Άγιο των ελληνικών γραμμάτων ΄΄. Τα κείμενά του διδάσκονται σήμερα, στα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ευρώπης. Στην Σκανδιναβία δε, διδάσκονται αυτούσια, στη γλώσσα που τα έγραψε ο Παπαδιαμάντης.Το διήμερο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα συγγραφέα, από το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ Δήμου Τήνου ολοκληρώθηκε χθες στην πανέμορφη Καρδιανή, καθηλώνοντας με τα ακούσματά του το φιλόκαλο κοινό της Τήνου, που διψούσε να πιει το νερό της γλώσσας Παπαδιαμάντη, να βάλει στην ψυχή του τα διαχρονικά μηνύματα των αφηγημάτων και να στέρξει τα εσώτατα της ψυχής των ηρώων του Παπαδιαμάντη.

Οι επιφανείς συμπολίτες μας που κλήθηκαν να παρουσιάσουν κομμάτια του έργου του, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, η παρουσίαση-ανάλυση ήταν κορυφαία και καταιγιστική από σοφά μηνύματα. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης παρουσίασε την Πολιτική Σκέψη του Παπαδιαμάντη, ο Ακαδημαϊκός Νικόλαος Καλοσπύρος το Παπαδιαμαντικό ρεμβασμό του Δεκαπανταύγουστου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Χατζάκης τον Ανεκπλήρωτο Έρωτα στον Παπαδιαμάντη και ο ηθοποιός Δημήτρης Καλλιβωκάς διάβασε αποσπάσματα των βιβλίων του. Προβλήθηκαν τα ντοκυμαντέρ: ΄΄ Εγώ ασχολούμαι με το ωραίον ΄΄ της Λένας Βουδούρη και το ΄΄ Καλή σου νύχτα κυρ Αλέξανδρε ΄΄ του Γιάννη Σμαραγδή ΄΄.

Σημαντικά έργα του Παπαδιαμάντη είναι η ΦΟΝΙΣΣΑ, που σκηνοθέτησε ο καλεσμένος μας Σωτήρης Χατζάκης, ΄΄ Οι μετανάστες ΄΄, ΄΄ Οι έμποροι των εθνών ΄΄, ΄΄ Όνειρο στο κύμα ΄΄κ.α. Έγραψε περί τα 180 διηγήματα, όπως, ΄΄ Το Χριστόψωμο ΄΄, ΄΄ Η χήρα παπαδιά ΄΄, ΄΄ Η τελευταία Βαπτιστική ΄΄, ΄΄ Η υπηρέτρια ΄΄, ΄΄ Η σταχομαζώχτρα ΄΄, ΄΄ Ο φτωχός άγιος ΄΄,΄΄ Ο Αμερικάνος ΄΄κ.α.

Οι δύο παρουσιάσεις του έργου του Παπαδιαμάντη, την Πέμπτη 11 Αυγούστου, στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο και την Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016 στην πλατεία του πλάτανου στην Καρδιανή στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και κατέδειξαν, ότι, παρ ότι στο νησί μας και ιδιαίτερα στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου αγωνιζόμαστε για την διάσωση, διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, έχουμε ανάγκη από ακούσματα λογοτεχνικά, μεγάλων συγγραφέων μας την ανάλυση του έργου και των μηνυμάτων τους, γλυπτών, ζωγράφων, εικαστικών, ώστε, να διευρύνεται η σκέψη μας και να αναζητούμε, όπως έλεγε ο Παπαδιαμάντης, εγώ ασχολούμαι με το ωραίον, πάντα με το ωραίον και το κάλος.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ευχαριστεί τους ομιλητές για την συμμετοχή και τις εύστοχες παρουσιάσεις των θεμάτων, το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας και τον Σύλλογο Τηνίων Καρδιανωτών για την φιλοξενία και την σημαντική υλικοτεχνική βοήθειά τους, το Πρακτορείο του Γιώργου Μαλλιάρη και την Golden Star Ferries, την τοπική Κοινότητα Πανόρμου και το πολυπληθές φιλόκαλο κοινό της Τήνου που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις και μαγεύτηκε από τα μοναδικά Παπαδιαμαντικά ακούσματα.

Τήνος 13 Αυγούστου 2016, για το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Σώχος.

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.