Την Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016, στις 20.00 έγιναν στο Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου τα εγκαίνια της έκθεσης έργων των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου. Πλήθος φιλότεχνων, μαρμαρογλυπτών και κατοίκων της Έξω Μεριάς τίμησαν με την παρουσία τους τα εγκαίνια, με κορυφαία παρουσία του επί δεκαετίες καθηγητή-δάσκαλου της Σχολής, Γιάννη Μανιατάκου.

Στην έκθεση εκτίθεται ένα απάνθισμα έργων των μαθητών, όλων των ετών λειτουργίας της Σχολής, έργα γλυπτικής σε μάρμαρο και γύψο, σχέδια με κάρβουνο, σχέδια αρχιτεκτονικής, απλά γραφήματα και έργα ζωγραφικής. Το έμφυτο ταλέντο των μαθητών καταγράφεται από τα πρώτα τους έργα και πολλοί από αυτούς μετεξελίχθηκαν σε σπουδαίους καλλιτέχνες. Ο θαυμασμός των επισκεπτών και ο ενθουσιασμός τους, υπήρξε η πληρωμή των μαθητών και ένα μικρό μνημόσυνο σε όσους έχουν φύγει από τη ζωή.Ο Αντιπρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μανώλης Σώχος αναφέρθηκε στην προσφορά της Σχολής, στην διατήρηση της τηνιακής παράδοσης στην Μαρμαροτεχνία, αλλά και στην προσφορά στον πολιτισμό της Ελλάδας, με την ανάδειξη πλειάδας μαρμαρογλυπτών και εφαρμοστών του μαρμάρου, που δούλεψαν στην Ακρόπολη και σε άλλα μνημεία της Χώρας μας, ως και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες. Ανακοίνωσε ότι , θα γίνουν τρία δρώμενα στον χώρο της έκθεσης, σε διαφορετικές ημερομηνίες, αναδεικνύοντας την προ του 1955 καλλιτεχνική παράδοση, την πορεία 60+1 ετών λειτουργίας της Σχολής και του έργου της και βίντεο με τον δάσκαλο-γλύπτη Γιάννη Μανιατάκο, ενώ συνεχάρη και τους τρεις καθηγητές της Σχολής για την επιμέλεια και άρτια οργάνωση της έκθεσης.

Ο Δ/ντής της Σχολής, γλύπτης Λεωνίδας Χαλεπάς αναφέρθηκε στα εκθέματα των μαθητών, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν στο στήσιμο της έκθεσης και ξενάγησε τους επισκέπτες στους χώρους της. Επί πολύ χρόνο, μαζί με τον καθηγητή μαρμάρου Γιώργο Συλίκο εξηγούσαν στο φιλόκαλο κοινό τις σκέψεις των μαθητών και τα μηνύματα των έργων τους.

Η έκθεση είναι υψηλού επιπέδου και χαρακτηρίζει την μαθητεία και το ταλέντο των μαθητών και την προσφορά των καθηγητών. Είναι μοναδική στο νησί και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά δρώμενα του φετινού καλοκαιριού. Θα λειτουργήσει μέχρι τις 29 Αυγούστου 2016 και τις ώρες: 10.30-14.30 και 18.00-21.00.

Τήνος 12 Αυγούστου 2016, για το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, ο Αντιπρόεδρος Μανώλης Σώχος. 

Σχόλια:

1 comments:

  1. Πόσο γρήγορα ξεχνιόνται οι σύγχρονοι καλλιτέχνες και πόσο έντονα επαναφέρεται η μνήμη και το έργο των παλαιοτέρων ...Αναρωτιέμαι αν οι υπεύθυνοι για την οργάνωση της έκθεσης των μαθητών της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου δεν πρόβλεψαν ένα μικρό χώρο της όλης εκδήλωσης και για τον άξιο καλλιτέχνη και λάτρη της Σχολής την οποία υπηρέτησε επάξια ως Διευθυντής και δάσκαλος τα 13 τελευταία χρόνια ο αξέχαστος Χαράλαμπος Κρητικός ... και για πολλά άλλα σχετικά αναρωτιέμαι ..που δεν θα επιτρέψουμε " να τα πάρει το ποτάμι ".. Ωστόσο συγχαίρω τον νέο Διευθυντή της Σχολής κ. Λ. Χαλεπά και τους μαθητές του και εύχομαι η Σχολή της Τήνου να συνεχίσει να δημιουργεί εκείνο το είδος των άνθρώπων που μοιάζουν να γεννήθηκαν από την Πέτρα !..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.