Η καλή μέρα απ’ το πρωί φαίνεται, λέει η λαϊκή σοφία. Στην προκειμένη περίπτωση ο «θεός Αίολος» μας έκανε τη χάρη. Μετά από ένα εικοσαήμερο ανελέητου βοριά φαίνεται ότι εκτονώθηκε ο θυμός του. Από το αυλιδάκι μου – στον Τριαντάρο - παρακολουθούσα τις διαθέσεις του. Ξημέρωσε η μέρα με ένα καταγάλανο ουρανό και μ’ ένα ελαφρό αεράκι… Καλό σημάδι, μουρμούρισα. Για να τιμήσουμε το «θεό» κολυμπήσαμε στα δροσερά νερά της Σάντα Μαργαρίτα και γευτήκαμε τα μέλωμένα σύκα που βρήκαμε στο δρόμο της επιστροφής μας προς τον Τριαντάρο. Είχα αγωνία για το βράδυ. Τι θα γίνει άραγε; Θα διατηρηθεί ο καλός καιρός; Θα γεμίσει η αυλή του παλιού Σχολείου; Όλα πήγαν κατ΄ευχή! Η βραδυά ξεκίνησε μ΄ένα αφιέρωμα στον εκλιπόντα Μάρκο Δ. Φώσκολο, γνήσιο τέκνο της τηνιακής γης. Αισθητικά αλλά και ουσιαστικά άψογο το αποτέλεσμα. Απέδωσε τα μέγιστα ο ομιλητής κ. Γεώργιος Αλβέρτης , για την προσωπικότητα και τα ταλέντα του Μάρκου.

Στο δεύτερο μέρος είχαμε το κυρίως πρόγραμμα. Χωρίς κανένα πρόλογο, ένα όμορφο νεαρό μαυροντυμένο κορίτσι, ξεπρόβαλε ελαφροπατώντας από τα πλαϊνά του Σχολείου. Μαζί της ένας νεαρός άνδρας με την κιθάρα του. Ένα παλιό γαλλικό τραγούδι για αρχή. Η φωνή αβίαστη, δουλεμένη, ελεγχόμενη εν ολίγοις άψογη. Τα υπόλοιπα γαλλικά τραγούδια της δεκαετίας του 60 – της γενιάς μου δηλαδή – με φόρτισαν συγκινησιακά. Σε πέντε γλώσσες τραγούδησε η καλλιτέχνης. Η μετάβαση από τη μία γλώσσα στην άλλη και από το ένα είδος στο άλλο εκπληκτικό. Οι διασκευές του μουσικού Ορέστη Καλαμπαλίκη άψογες π.χ η πασίγνωστη «Παλόμα». Μέθεξη με το Αργεντίνικο τραγούδι αναφορά στην ποιήτρια που έδωσε τέλος στη ζωή της περπατώντα μέσα στη θάλασσα. Θαυμασμός για την άψογη εκτέλεση του Γερμανικού πασίγνωστου τραγουδιού της «Τζένης» του Κούρτ Βάϊλ από την Μπρεχτική «Όπερα της Πεντάρας».

Αγαπημένη μας Κυβέλη Καστοριάδη τα βήματα που έχεις κάνει από την εμφάνισή σου στον Κουμάρο το 2013 είναι πάρα πολλά! Να είσαι σίγουρη ότι η γιαγιά σου η Ελένη θάναι περήφανη για σένα!

Λέλα Σωτηροπούλου – Αβραμοπούλου
Ιατρός

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.