Πολλά ακούγονται και λέγονται για την αναστολή των εργασιών της επέκτασης του πολυκαταστήματος ‘’ΒΙΔΑΛΗΣ MARKET’’, το οποίο ανήκει στον Συν. Μελών ΙΝ.ΚΑ.ΠΕ. στην Ακτή Νάζου, στην Παλλάδα, στο ιστορικό κέντρο της Χώρας της Τήνου. Ενημερωτικά θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τι ισχύει νομικά για τα πολυκαταστήματα (super market).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την ισχύουσα νομοθεσία Ν 2323/1995, Άρθρο 10 και Ν 3377/2005, Άρθρο 10 (προς αντικατάσταση του προηγούμενου) για να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση σε παλιά άδεια λειτουργίας πολυκαταστήματος με τα συγκεκριμένα τετραγωνικά που ορίζονται στην άδεια αυτή χρειάζεται η έκδοση νέας άδειας πολυκαταστήματος. Επίσης, ορίζεται ότι σε καταστήματα άνω των 200 τ.μ. στην Τήνο και στην Σαντορίνη η έγκριση της άδειάς του πρέπει να περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο. Στον ίδιο ισχύοντα νόμο αναφέρεται ότι το πολυκατάστημα θα πρέπει απαραίτητα να διαθέτει τους αναγκαίους χώρους για την στάθμευση των οχημάτων των πελατών (parking) και την εκφόρτωση των εμπορευμάτων.

Ένας άλλος σχετικός με την υπόθεση νόμος είναι το ΦΕΚ 548/7 Αυγούστου 1991 με το οποίο ορίζεται το τμήμα της πόλης της Τήνου που είναι «ιστορικό διατηρητέο μνημείο και τόπος ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος από απόψεως αρχιτεκτονικής και ιστορικής» και σύμφωνα με το οποίο δεν μπορεί κανείς να αλλοιώσει ή να παραποιήσει την εξωτερική μορφή του κτιρίου.

Η καταγγελία στο Τμήμα Δόμησης Δήμου Τήνου από τον Εμποροεπαγγελματικό & Βιοτεχνικό Σύλλογο Τήνου (Αρ. Πρωτ. 174/26.07.2016) για την παύση των εργασιών στο παραπάνω πολυκατάστημα έγινε μετά από καταγγελία μελών του εμπόρων διαφόρων δραστηριοτήτων και επειδή σύμφωνα με το καταστατικό του και το άρθρο 2 αυτού ορίζεται ότι ο σκοπός του Συλλόγου είναι η διαφύλαξη, η μελέτη και η προαγωγή των κοινών οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του.

Η καταγγελία έγινε αφού πρώτα είχαν ζητηθεί από το Τμήμα Δόμησης Τήνου (έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 168/05.07.2016) να μας δοθούν αντίγραφα σχεδίων των εργασιών του πολυκαταστήματος γιατί είχαμε κάθε έννομο συμφέρον. Μετά από την προσκόμισή τους από το Δήμο Τήνου διαπιστώσαμε ότι είχαν ζητήσει έγκριση μικρής κλίμακας εργασιών με Αριθμό 5529/30.05.2016 για το κτίριο (παλιό ‘’Φευγάτο’’),με την οποία συνένωναν τα δύο καταστήματα.. Οι λόγοι για την παραπάνω καταγγελία είναι οι εξής :

1) Με την συνένωση αυτή προχωρούσαν σε αύξηση των τετραγωνικών μέτρων του πολυκαταστήματος από 190 τ.μ. σε 425 τ.μ., περίπτωση που απαιτεί νέα άδεια, η οποία εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο και μόνο όταν υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις που αναφέραμε.

2) Δεν προβλέπεται σύμφωνα πάντα με τα σχέδια που έχουν κατατεθεί στο Δήμο Τήνου το απαραίτητο εκ του νόμου parking για τους πελάτες και για ην φόρτωση και εκφόρτωση των προϊόντων του

3) Το κτίριο βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο της Χώρας της Τήνου και δεν έχουν εφαρμοσθεί τα εκ του νόμου προβλεπόμενα για την πρόσοψη του κτιρίου.

Μετά την καταγγελία μας έγινε ο απαραίτητος έλεγχος – αυτοψία από το Τμήμα Δόμησης Δήμου Τήνου την Πέμπτη 28/07/2016 στο αναφερόμενο κτίριο του κατασκευαστή Συν. Μελών ΙΝ.ΚΑ.ΠΕ. και διαπιστώθηκε ότι οι παραπάνω εργασίες ξεπερνούν την έγκριση μικρής κλίμακας εργασιών και ότι έχει γίνει επέμβαση στην όψη του κτιρίου. Συγκεκριμένα το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. Οικ. 8309/552/29.07.2016 αναφέρει ότι «εκτελούνται εσωτερικές εργασίες επισκευής και ανακαίνισης καθ’ υπέρβαση της με αρ. 5529/30.05.2016 έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας».

Με εκτίμηση

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ
ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ & ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΗΝΟΥ

Σχόλια:

1 comments:

  1. Ολα πολυ ωραια τα λετε με τους νομους κ.λ.π.αλλα παραπλευρως και προς τα κατω οι νομοι δεν ισχυουν, που δεν μπορει να περασει ανθρωπος και τα τραπεζακια εχουν φτασει στη θαλασσα..?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.