Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου, συζητήθηκε το θέμα του Χ.Υ.Τ.Υ. Ένα θέμα που αφορά όλο το νησί και είναι αυτό που θα δώσει μια και καλή την λύση στο πρόβλημα που λέγεται σκουπίδια. Έτσι λοιπόν, όπως είθισται σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα τα σκουπίδια οι τόνοι ανέβηκαν μεταξύ των συμβούλων της πλειοψηφίας και τους αντίστοιχους της μειοψηφίας.

Το πρώτο θέμα (από τα δύο) αφορούσε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και Μονάδας Κομποστοποίησης Δήμου Τήνου» και το δεύτερο πάλι την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με τίτλο «Δράσεις για την ολοκληρωμένη Διαχείριση Αστικών Αποβλήτων Δήμου Τήνου».

Τα παραπάνω θέματα ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία από το σώμα διότι «παρών» δήλωσε ο Δημοτικό Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Ιωάννης Ζαλώνης.

Στην αρχή, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σίμος Ορφανός, ανέφερε μεταξύ άλλων «Στην πρόσκληση που έγινε στο Δήμο Τήνου θα κάνουμε δύο προτάσεις (αυτές παραπάνω). Η πρώτη και κύρια είναι η κατασκευή του χώρου του Χ.Υ.Τ.Υ. που θα περιλαμβάνει και τις υπόλοιπες εργασίες το δεύτερο θα αφορά το Σ.Μ.Α.Υ. (είναι ο σταθμός που θα πηγαίνουν τα ανακυκλώσιμα υλικά)» όσο αφορά τις κινήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής δήλωση «Το 2015 με απόφαση του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης εκδόθηκε η έγκριση περιβαλλοντικών ορών του έργου, με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος τον Ιούνιο του 2015 οι περιβαλλοντικοί όροι ακυρώθηκαν από τον τότε Υπουργό κ. Λαφαζάνη. Ο λόγος της ακύρωσης είναι ότι οι ορνιθολογικές μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν στην αξιολόγηση δεν ήταν επικυροποιημένες» ο δήμαρχος συνέχισε λέγοντας «Στη συνέχεια ασκήσαμε κατά τις απόφασης του υπουργού αίτηση θεραπείας αφού είχαν προηγηθεί οι ανάλογες μελέτες. Η συγκεκριμένη αίτηση δεν έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους (δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για να ανατρέψει ένας υπουργός την απόφαση του προηγουμένου). Έπειτα, υποβάλαμε νέα αίτηση αναφοράς,  με το Υπουργείο να μην την κάνει και πάλι αποδεκτή .......»Στη συνέχεια τον λόγο είχε ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Παναγιώτης Κροντηράς όπου μεταξύ άλλων ανέφερε «Να διορθώσω τον κ. Δήμαρχο, είπε πως ο λόγος που δεν έγινε αποδεκτή η αίτηση θεραπείας είναι επειδή άργησε ο Δήμος να καταθέσει την αίτηση θεραπείας και το Υπουργείο καν δεν μπήκε μέσα στην αίτηση» ο κ. Κροντηράς συνέχισε λέγοντας «Όλη η καθυστέρηση οδηγείται το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων της Τήνου πολύ πίσω. Χάσαμε τρία χρόνια για να λέτε ότι θα προσφύγουμε στο ΣΤΕ και σήμερα ξανά γυρνάτε πίσω για να κάνετε την αυτή πάλι την διαδικασία. Έχετε όλη την ευθύνη της καθυστέρησης και από και πέρα το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων σας ακολουθεί ως δημοτική αρχή γιατί βλέπω ανικανότητα να το διαχειριστείτε»


Ο κ. Πέτρος Κουσουνάδης, δημοτικός σύμβουλος της Ελάσσονος μειοψηφίας επί της αρχής έκανε κάποιες ερωτήσεις στο προεδρείο και στην συνέχεια τοποθετήθηκε λέγοντας «Μιας και η πρόταση κατατίθεται βέβαια, εσείς έχετε ήδη ζητήσει την μελέτη για εμάς ήταν μια ευκαιρία να διορθωθούν κάποια πράγματα. Εμείς θεωρούμε ότι η βαθμολόγηση τότε δεν είχε γίνει όπως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε να αλλάξουμε τις βαθμολογίες τώρα και χωρίς ιδιαίτερη καθυστέρηση»


Επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ιωάννης Σιώτος, o oποίος ζήτησε στο σημείο αυτό να αντικατασταθεί στο Προεδρείο, ώστε να τοποθετηθεί ως σύμβουλος της πλειοψηφίας, τονίζοντας ότι «…Δεν ανέχομαι πλέον σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα (του Χ.Υ.Τ.Υ.) που είναι ζωτικής σημασίας για το νησί μας η μείζονα μειοψηφία να ασκεί μικροπολιτική...» και συνέχισε λέγοντας «…Ειλικρινά είναι υποκριτική η όψιμη ευαισθησία σας για το Κοσσίνι. Κληρονομήσαμε την θέση αυτή από εσάς. Ο κ. Κροντηράς μπορεί να σας διαβεβαιώσει ότι από τις αρμόδιες αρχές ή από τα υπουργεία κατευθύνθηκε για την επιλογή του Κοσσίνι». Έπειτα, ο κ. Σιώτος παρουσίασε μια σειρά εγγράφων που υπογράφτηκαν από τον κ. Κροντηρά (τότε Δήμαρχο Τήνου), ώστε να γίνει ο Χ.Υ.Τ.Υ. στην περιοχή του Αγαπιού, επισημαίνοντας πως είχατε κατευθυνθεί, ως τότε Δημοτική αρχή, στην θέση αυτή, είτε από μόνοι σας, είτε από τον μελετητή, είτε από τις αρμόδιες αρχές και την θέση αυτή  εμείς τη κληρονομήσαμε. «Έχω βαρεθεί να μας παρουσιάζετε στο δημοτικό αυτό συμβούλιο, σαν μια δημοτική αρχή ανάλγητη, η οποία εγκληματεί στο περιβάλλον» «Σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου για το έργο αυτό εκπονήθηκε και εγκρίθηκε Ειδική Οικολογική Αξιολογηση... Συνεχίζουμε στα βήματα σας ένα έργο ζωτικής σημασίας και κρίσιμο για το νησί, δεν πρέπει να ασκείτε μικροπολιτική γι’ αυτό, ούτε και να λαϊκίζετε. Γιατί μου θυμίζετε τα λόγια του Καμύ: οι άνθρωποι που σπεύδουν να ασκήσουν κριτική το κάνουν για να μην κριθούν οι ίδιοι». 


Στο θέμα τοποθετήθηκαν επίσης ο κ. Ιωάννης Ζαλώνης (δείτε εδώ την τοποθέτηση), ο κ. Αντώνης Ξενόπουλος (δείτε εδώ την τοποθέτηση) και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Σανταμούρης (δείτε εδώ την τοποθέτηση).  

Σχόλια:

0 σχόλια:

Τα σχόλια θα αναρτώνται εφόσον υπάρχει Όνομα και Επίθετο σχολιαστή, σε διαφορετική περίπτωση (ψευδώνυμο ή ανώνυμα) θα διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα.